Догори
Дати відгук

Вакцинація — це один із багатьох методів медичної первинної профілактики інфекційних захворювань, нагадує імунолог

І пропонує дієвий метод позбутися «антиваксерів».

3 хв на прочитання24 Листопада 2021, 13:46
Вакцинація Вакцинація
Поділитись:

Очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту, к. м. н. (дисертація з пульмонології та імунології) Інна Березюк нагадує, що вакцинація — це лише один із багатьох методів медичної первинної профілактики інфекційних захворювань.

«Один із безлічі методів. І медичної, а не базарно-експертно-телевізійної профілактики. З ним працюють спокійно, навіть у періоди епідемій, і навіть за масової, але не стадної та не свавільної 100 % вакцинації, в медустановах або спеціально розгорнутих медпунктах тільки медики, й індивідуально — люди не серійні автомобілі. І те, що у держави «грошей немає», «розуму немає» або й того, й іншого немає, ніяк не вплине на те, що вакцинація робиться з медичних показань тим, кому потрібно набути імунітет або його посилити (спробувати зробити це) штучним медичним способом. 

Це називається все разом імунізація, і вакцинація — це тільки один із її методів, тільки один. І якщо вона не потрібна, не підходить, безглузда, то для цього є інші рішення в медицині, а не в гуртку шарлатанів»,
— Інна Березюк.

Вона нагадує, що показанням до вакцинації є відсутність природного імунітету до інфекції. Якщо ж людина хворіла, то лікар радить спочатку перевірити, чи потрібна їй вакцинація (медична доцільність процедури).

«У вакцинації є протипоказання — абсолютні (це означає ніколи) і відносні (це означає не можна в цей момент, а тому потрібно підготуватися та перевірити, коли можна буде, і тільки тоді робити) — це медицина. Вакцинація має принести реальний корисний результат у вигляді показників стійкого та достатнього (напруженого) постінфекційного імунітету, які найлегше та найпростіше перевірити за гуморальними антитілами (це солдати у кров'яному руслі, які першими вплутуються в бій, а не якісь там мантри про клітини пам'яті, які пишуть усілякі «експерди з імунології», зеленого поняття не маючи, куди їх вони ліплять) — це медична ефективність процедури. Якщо у щепленого це не перевірено, то сертифікат він може виписати в туалеті на рулоні туалетного паперу. Ефективність цієї бамаги буде однаковою. Нею можна лише підтиратися. Це — не медичний документ. Це — фабула недоумкуватих політиків», — переконана Інна Березюк.

Вона доводить, що так званих антиваксерів («реально ідейних») у нашій країні одиниці, «та й то тільки тому, що просто годі брехати людям». Інна Березюк упевнена, що антиваксерів не буде тоді, коли людям перестануть брехати, забезпечать вільний вибір вакцинації за доцільністю, гарантують реальну безпеку та підтвердять реальну ефективність вакцин.

«Ну а поки що як ви це все тут декларуєте, так вам і вірять. І ніхто своє життя та здоров'я на кін чужого ідіотизму класти не буде. І правильно робить. Тому що від зарази (реальної) краще просто триматися подалі. У всіх сенсах. Це рятує набагато більше. І це не імунологія, а епідеміологія. Зовсім інша наука. І одна іншу не підміняють ніяк», — говорить Інна Березюк.

Також ми розповідали, що у справах, які стосуються відсутності COVID-сертифікату, суди зазвичай стають на бік відповідача.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.