Догори
Дати відгук

Вакцинація через волосся — нова пропозиція британських і російських науковців

Спосіб вакцинації через волосяні фолікули вже було перевірено експериментально на лабораторних тваринах.

2 хв на прочитання10 Червня 2023, 12:43
Поділитись:

Вакцинація — одна із основних стратегій профілактики інфекційних захворювань у сучасній медицині. Традиційні вакцини вводять внутрішньом'язово або підшкірно за допомогою голок, що є болісною процедурою, яка порушує цілісність шкірного покриву. Останнім часом є тенденція до заміни таких підходів неін'єкційними. Особливий акцент при цьому робиться на розробку методів надшкірної імунізації, оскільки в шкірі міститься велика кількість клітин вродженого імунітету, активація яких є обов'язковою умовою розвитку сильної адаптивної імунної відповіді. Про новий метод вакцинації розповіла лікар Олександра Литкіна.

Відомо, що введення вакцини в шкіру можна проводити, наприклад, за допомогою мікроголки. Це менш болючий і ефективніший спосіб проти звичайними голками. Колектив російських науковців і фахівці з Лондонського університету королеви Марії взагалі запропонували проводити вакцинацію через волосяні фолікули. Такий підхід забезпечує доставку препарату до імунологічно активних клітин без необхідності порушувати цілісність шкірного покриву, що дозволяє уникнути негативних наслідків традиційних протоколів вакцинування.

Спосіб вакцинації через волосяні фолікули вже було перевірено експериментально на лабораторних тваринах. У дослідженні було запропоновано новий підхід до сезонної вакцинації проти грипу. Як носій грипозної вакцини були використані субмікронні частинки карбонату кальцію розміром близько 0,9 мікрометра. Науковці зазначили, що такий розмір дозволяє гарантовано заповнювати фолікули вакциною.

Дослідження підтримали грантами Російського наукового фонду. Автори роботи стверджують, що розроблений ними спосіб має особливі перспективи для вакцинопрофілактики й імунотерапії осіб із віковим згасанням імунологічної реактивності, а також, наприклад, із вторинними імунодефіцитами.

Також ми розповідали про вакцинокеровані хвороби в Україні: що говорить офіційна статистика.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.