Догори
Дати відгук

В Україні змінять правила утримання свійських тварин: деталі

Організувати їх утримання хочуть так, аби не завдавати страждань

2 хв на прочитання12 Листопада 2020, 16:03
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України розробило вимоги до утримання сільськогосподарських тварин, які відповідають європейським стандартам. Документ розмістили на сайті міністерства для обговорення.

“Затвердження вимог сприятиме поширенню в Україні практики гуманного поводження з сільськогосподарськими тваринами, покращенню умов їх утримання, збереженню їх здоров’я, зменшенню ризиків їх травмування і страждання”, - сказав заступник профільного міністра Сергій Глущенко

Документ встановлює мінімальні вимоги до благополуччя сільськогосподарських тварин під час їх утримання, включаючи відгодівлю та догляд за ними. 

Зміни в утриманні торкнуться бройлерів, курей-несучок, свиней і телят.  

Так, власник курей-несучок має здійснювати огляд птахів не менш як один раз на добу. Рівень шуму має бути мінімізовано. Рівень освітлення у пташниках має бути достатнім для того, щоб кури-несучки могли чітко бачити одна одну та орієнтуватися в просторі. Режим освітлення має відповідати 24-годинному ритму і передбачати безперервний період темряви, який дає можливість курям-несучкам відпочивати. Щільність посадки курей-несучок не має перевищувати 9 курей-несучок на кв метрів корисної площі. А площа клітки в розрахунку на кожну курку-несучку має становити не менш як 750 кв см, з яких корисна площа – 600 кв см. 

Приміщення для свиней мають бути спроєктовані і побудовані у спосіб, щоб свині мали безперешкодний доступ до свіжої питної води, доступ до чистої зони відпочинку, мали можливість вільно вставати й могли бачити інших свиней. Свині повинні мати постійний доступ до сіна, соломи, деревини, тирси, грибного компосту, торфу. Адже це потрібно їм, щоб реалізувати свої природні нахили. Рівень безперервного шуму у приміщеннях, в яких утримують свиней, не повинен перевищувати 85 дБА.

Власник або утримувач оглядають телят, утримуваних у тваринницьких приміщеннях, не менш як два рази на добу, а телят, утримуваних поза тваринницькими приміщеннями – один раз на добу. Приміщення для утримання телят мають бути спроєктовані і побудовані у спосіб, що дає можливість телятам вільно лягати, відпочивати, вставати і доглядати за собою. Телят віком старше восьми тижнів заборонено утримувати в індивідуальних боксах.  У перегородках в індивідуальних боксах для телят мають бути отвори, що дають можливість телятам мати прямий візуальний контакт з іншими телятами.

Як ми писали раніше, екоактивісти розмістили петицію, в якій просять представників середнього та великого бізнесу не продавати у своїх торгівельних мережах яйця з птахоферм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко