Догори
Дати відгук

Усього дві харчові добавки можуть збільшити ризик розвитку раку та серцево-судинних захворювань

Вітамін Е та бета-каротин ушкоджують клітини та надають прооксидантну дію

2 хв на прочитання05 Жовтня 2022, 12:12
Поділитись:

Серцево-судинні та онкологічні захворювання є основними причинами смертності. Вчені вважають, що причинами їхньої появи є запальні процеси та окислювальні стреси. Харчові добавки мають протизапальну та антиоксидантну дії, що змушує людей застосовувати їх. Проте нещодавно у рекомендаціях, опублікованих у «Журналі Американської медичної асоціації», йдеться про таке.

  • Надмірне додавання вітаміну Е підвищує ризик геморагічного інсульту.
  • Добавки бета-каротину особливо небезпечні для курців і робітників, які зазнали впливу азбесту.
  • Спільне застосування бета-каротину та вітаміну А збільшує ризик розвитку раку легень.

Небезпечне поєднання

Багато досліджень показали, що бета-каротин має сильну антиоксидантну дію. Це означає, що споживання фруктів та овочів, в яких він міститься, може допомогти знизити ризик серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також запобігти передчасній смерті. Крім того, продукти, що містять каротиноїди, можуть чинити захисну дію проти раку легень, порожнини рота, горлянки та гортані. Однак, курці, які приймають добавки бета-каротину для запобігання раку легень, ймовірно, зазнають протилежного ефекту.

Дослідження показали, що приймання високих доз добавок бета-каротину збільшує ризик розвитку раку легень, якому піддаються курці. Згідно з дослідженням, опублікованим у 1994 році в New England Journal of Medicine («Медичний журнал Нової Англії»), загальна смертність курців чоловічої статі, які приймають бета-каротин, була на 8% вищою, ніж у некурців. А її причинами були в основному рак легень та ішемічна хвороба серця.

Але скільки добавок вважається високою дозою? Метааналіз 2010 року показав, що люди, які приймали 20–30 мг бета-каротину на день, мали значне збільшення раку легень і шлунка на 16%. У групі ризику курці.

Чому бета-каротин у харчових добавках та бета-каротин у харчових продуктах дають протилежні результати? Деякі дослідження показують, що високі дози добавок можуть переходити від антиоксидантів до проокислювачів, а у курців вони можуть навіть викликати окислювальне пошкодження ДНК, тим самим підвищуючи сприйнятливість до раку.

Чому хрумтять кістки

Дослідження, проведені у 2019 році, показали, що прийняття вітаміну А спільно з дієтою зменшує смертність від усіх захворювань, особливо серцево-судинних. Адже дієти, багаті на каротиноїди, разом з вітаміном А покращують кардіометаболічне здоров'я. Однак це не стосується добавок.

Вітамін А є жиророзчинною поживною речовиною, а приймання однієї добавки може призвести до підвищеного накопичення в організмі. Надмірне  споживання добавки може знизити мінеральну щільність кісткової тканини та викликати гепатотоксичні чи тератогенні ефекти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенеровано ШІ
Сімейна медицина в Україні між служінням і комерціалізацією: чи є вихід?
4 хв на прочитанняВчора
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитанняВчора
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитанняВчора
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитання18 Травня 2025
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитання18 Травня 2025
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитання18 Травня 2025