Догори
Дати відгук

Український цілющий суперфуд: чому лікарі рекомедують їсти саме цю ягоду

Вона має вміст вітаміну С у 200 разів більший, ніж яблука.

4 хв на прочитання13 Січня 2024, 21:00
Навіщо лікарі рекомедують їсти обліпиху Навіщо лікарі рекомедують їсти обліпиху
Поділитись:

Лікарка-педіатриня, дієтологиня Мар’яна Стегніцька розказує, чому дуже важливо включити цю ягоду до раціону дорослих і дітей, та за яких захворювань може допомогти обліпиха.

В чому користь обліпихи

Ягода обліпихи корисна всіма частинами: м’якоттю, кісточками, соком та олією. Адже вона містить 190 корисних сполук.

"Ці сполуки містять вітаміни А, Е, К, які розчиняють жири, також ліпіди, органічні кислоти, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни групи В. Ягоди й насіння обліпихи містять аскорбінову кислоту, антиоксиданти, токфероли, каротиноїди, фловоноїди і жирні кислоти", – каже Мар’яна Стегніцька.

Користь цієї ягоди неоціненна: обліпиха має в собі практично весь набір вітамінів, мінералів, клітковини і аж 18 амінокислот, тому діє на організм як вітамінна бомба. В ягодах міститься велика частка аскорбінової кислоти, рибофлавін і тіамін, тому вона дуже корисна в разі застуди. Також обліпиха має здатність уповільнювати процеси старіння шкіри, знімає напруженість і покращує сон.

  • Зміцнення імунної системи. В ягодах обліпихи у 200 разів більше вітаміну С, ніж у яблуках. А нашому організму потрібен цей вітамін, щоб був міцним імунітет. Також вітамін С допомагає трансформувати жирові запаси в енергію, засвоювати залізо із продуктів рослинного походження. Ягоди обліпихи мають високий вміст флавоноїдів – пігментів жовтого кольору, які в рази підвищують імунітет до різноманітних інфекційних захворювань.
  • Здоров’я серцево-судинної системи. Ягоди обліпихи завдяки високому вмісту антиоксидантів унормовують підвищений тиск, допомагають у боротьбі з утворенням тромбів і знижують рівень "поганого" холестерину в крові. Також завдяки антиоксидантам обліпиха допомагає захистити організм від дії вільних радикалів, які є головною причиною старіння, запобігає виникненню раку й цукрового діабету.
  • Підтримання належного функціонування травної системи. Оскільки ягоди містять високий рівень поліненасиченої кислоти омега-7, це допомагає знизити запальні процеси слизової кишківника, очей і статевих органів. Ягоди обліпихи також багаті на клітковину, тому підтримують на належному рівні загальну мікрофлору травної системи.
  • Запобігання старінню шкіри. Ягоди обліпихи містять поліненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6, що підвищують рівень колагену, який відповідає за еластичність шкіри.

Як приготувати чай з обліпихи: простий рецепт смаколиків

Допоки є свіжа ягода, її можна заморожувати, також з неї готують желе, варення, мед, наливку, чаї та компоти. Ділимося найпростішими рецептами, що можна приготувати з ягід обліпихи.

  • Обліпиховий чай. Для напою знадобиться 100 г ягід обліпихи, 500 мл води, 1 апельсин, 1 ч. л меду, 1 паличка кориці. Ягоди треба помити, висушити, засипати до заварника й перетерти. З половини апельсина вичавити сік і влити до заварника, додати паличку кориці. Фруктову суміш треба залити окропом, закрити кришкою і дати настоятися 10 хв. Готовий чай перед подаванням прикрасити скибочками апельсину й додати меду. Такий ароматний напій підбадьорить і зігріє холодної осінньої чи зимової пори.
  • Обліпиховий мус. Потрібно взяти 400 г обліпихи, 600 мл кип’яченої холодної води, 25 г желатину, 100 г цукру. В желатин влити 250 г води і дати набухнути, додати помиту обліпиху та перетерти, долити 300 мл води і протерти через сито. Жмих від ягід пересипати до каструлі, долити 300 мл води, засипати цукор, прокип’ятити 10 хвилин. Приготований сироп процідити та всипати до желатину, дати охолонути. Тоді треба змішати ягідну суміш і сироп та збивати 2 хв. до появи густої піни. Розлити до формочок, поставити до морозилки – і через 30 хвилин можна подавати до столу.
  • Обліпиховий чизкейк. Для основи треба 50 г цільнозернового печива, 1 ст. л цукрової пудри, 1 ст. л какао, 1 ст. л грецьких горіхів, 50 г розтопленого масла. Всі інгредієнти засипати до блендера, подрібнити, змішати з розтопленим вершковим маслом, викласти до форми та розрівняти. Для крему взяти 250 г сиру маскарпоне, 250 г сиру "Філадельфія", 200 г обліпихи, 2 ст. л меду, 1 ч. л лимонного соку. З обліпихи вичавити сік, змішати сири й мед. У суміш із сиру поволі всипати сік ягід і лимону та ретельно перемішати. Крем треба обережно перекласти до форми, розрівняти та поставити до холодильника на 3-4 години. Нехай смакує на здоров’я.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.