Догори
Дати відгук

Український експорт молочних продуктів у 2023 році впав на 38%

Україна 2023 року скоротила експорт молочних продуктів у грошовому еквіваленті на 38% порівняно з 2022 роком і наростила їхній імпорт більш ніж на 15%.

2 хв на прочитання06 Січня 2024, 15:40
Український експорт молочних продуктів у 2023 році впав на 38% Український експорт молочних продуктів у 2023 році впав на 38%
Поділитись:

Про це повідомляє Асоціація виробників молока України. 

За попередніми даними ДССУ, в 2023 році Україна експортувала 108 тис. тон молочних продуктів на суму 253 млн дол. Минулого року натуральні обсяги експорту скоротилися на 4%, а грошова виручка впала на 38%. 

Головними експортними категоріями в грошовому еквіваленті впродовж 2023го були наступні товари:

◼️ Молоко та вершки, згущені – 25%;

◼️ Сири – 21%;

◼️ Масло вершкове – 17%;

◼️ Казеїн і казеїнати – 13%;

◼️ Молоко та вершки, не згущені – 10%.

За словами аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, серед факторів, які вплинули на скорочення Україною обсягів експорту молочних продуктів за результатами 2023 року були нестача молока-сировини на внутрішньому ринку, активізація споживчого попиту, поступове вирівнювання цін на молоко-сировину українського та європейського виробництва, а також логістичні проблеми. 

Незважаючи на те, що промисловий сектор наростив обсяги надоїв станом на листопад-грудень 2023-го після скорочення виробництва молока влітку через сильну спеку і його частка від загального обсягу сирого молока, яке надходить на переробку склала  88%, переробні підприємства  все одно відчували його суттєвий дефіцит. Присадибні господарства скорочують виробництво молока, а промисловий сектор поки що не в змозі повністю перекрити це падіння.

До затримок доставки експортованої продукції і збільшення витрат на логістику призвели акції протесту польських, угорських та словацьких перевізників, які блокували пункти перетину західного кордону. Зокрема, на кордоні з Польщею з’явилася черга з близько 3 тис. вантажівок. Ці страйки ускладнюють не тільки експортні, але й імпортні поставки в Україну.

Однак, попри існуючі виклики, українські експортери шукають виходи на альтернативні ринки збуту. 

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.