Догори
Дати відгук

Україна може не дочекатися вітчизняних черешень і абрикос

Як не посуха, то заморозки

1 хв на прочитання04 Травня 2020, 11:35
Image by congerdesign from Pixabay Image by congerdesign from Pixabay
Поділитись:

В Україні склалася критична ситуація з урожаєм черешень і абрикос. Про це повідомив голова асоціації «Укрсадпром» Олександр Матвієць, пише propozitsiya.com.

Він уточнив, що у смузі від Харкова до Миколаєва вимерзло 70-90% цвіту ранньої та середньостиглої черешні. Зокрема, постраждав і головний черешневий регіон країни - Мелітопольщина. Оскільки в цей час цвіли і абрикоси, основна частина насаджень яких теж знаходиться на Півдні, то і з абрикосами ситуація аналогічна.

Як додав Матвієць, втрати можуть бути ще більшими. Адже зараз перед садівниками постало складне питання: чи захищати і далі насадження, де вціліло 10-20, в кращому випадку, 30% квіток? Адже убогий урожай може не окупити витрат на обприскування. Тим більше, що грошей у садівників немає, і реалізація навіть того невеликого обсягу ранньої продукції, який очікується в цьому році, під питанням і залежить від того, чи дозволять повноцінну роботу ринків.

Тому що супермаркети, як скаржиться Матвієць, наповнили свої полиці імпортними фруктами і неохоче налаштовані купувати вітчизняні. А без засобів захисту втрати врожаю можуть зрости.

Разом з тим, насадження яблуні, як додав експерт, не понесли відчутних втрат, незважаючи на снігопади в середині квітня на Західній Україні.

Ми вже писали, що посуха на півдні Одеської області може призвести до повної втрати врожаю і голоду.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.