Догори
Дати відгук

«Україна має бути здоровою»: фітнес-тренер розповідає, як дбати про своє здоров’я в умовах війни

Думати про своє здоров’я зараз — це не егоїзм, а патріотизм.

3 хв на прочитання08 Квітня 2022, 23:43
Поділитись:

Про здоров’я обов’язково потрібно дбати, якщо є вибір продуктів і перебувають у відносному спокої (незважаючи на пронизливі сирени). У цьому впевнений фітнес-тренер Віктор Мандзяк.

«Наші воїни забезпечують нам цей спокій. І якщо ми занехаємо свої тілa, це буде не краща вдячність їм. Думаю, вони би хотіли бачити тих, за кого б’ються, здоровими. 

Думати про своє здоров’я зараз — це не егоїзм. Це патріотизм. Україна має бути здоровою нацією»,
— наголошує Віктор Мандзяк.

Він констатує, що багато для кого з нас життя набуло форм телевізора і холодильника ми практично не рухаємось і багато їмо. М’язи слабнуть, натомість жировa тканина росте, як на дріжджах.

Фітнес-тренер розповідає, як цьому протидіяти.

  1. Тренуйтесь. Фізичні вправи розвивають м’язи і фізичні якості, та й калорії спалюють.
  2. Не їжте перед телевізором/телефоном. Прийом їжі — це окремий процес, не сумісний ні з чим іншим. Тільки ви, тарілка і виделка.
  3. Не турбуйте холодильник зайвий раз. Сплануйте конкретну кількість прийомів їжі. Лізти в холодильник щоразу, як стало сумно чи тривожно — однозначно до зaйвих кілограмів.
  4. Дозуйте «смачну їжу» — солодощі, випічку, чипси, ковбаси. Такою їжею завершуйте трапезу, коли ви вже ситі. І хай це буде трошки, не напхатись, а посмакувати.

«Зараз ми всі перебуваємо в перманентному стресі. Стрес робить людину імпульсивною. Імпульсивна людина погано контролює свою поведінку, харчову теж. Якщо є вибір між гречкою та шоколадом, гречка лишиться цілою, кожне зернятко. З іншої сторони стрес хочеться заїсти. Ніхто стрес гречкою заїдати не буде, знову шоколад. Якщо у вас вдома є їжа з підкріплюючими властивостями (солодощі, ковбаса, чіпси, випічка), організм не заспокоїться, допоки її не стане. Біда в тому, що така їжа погано насичує. Її дуже легко перeїсти», — застерігає Віктор Мандзяк.

Тому він радить поїсти. А тоді насито вирушити за продуктами, «щоб вибирати їжу головою, а не животом»: закупитись крупами, цільнозерновим хлібом, картоплею, фруктами, овочами (свіжі, морожені, мариновані, квашені), молоком, м’ясом та рибою, а «смачного» купити на один раз, наприклад, шоколадку на сім’ю.

«Якщо вдома не буде смачненького, вам не захочеться їсти перед телевізором, і взагалі, зайвий раз заглядати в холодильник. Ви будете їсти, покладаючись на фізіологічний голод», запевняє фітнес-тренер.

Він підкреслює, що таке харчування не тільки протидіятиме зайвим кілограмам, а й наситить ваше тіло необхідними речовинами.

«Як можна думати про фігуру і здоров’я, коли війна? Треба! Україна має бути здоровою», говорить Віктор Мандзяк.

Також ми розповідали, як обдурити гормони, що викликають ожиріння.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost