Догори
Дати відгук

Убиває тіло і мозок: чим небезпечний свинець та як уряд планує нас захистити

Технічний регламент на вміст свинцю у фарбах досі не ухвалений

9 хв на прочитання30 Жовтня 2020, 16:35
 Pixabay Pixabay
Поділитись:

Відчуваєте збільшене слиновиділення, присмак металу в роті, нудоту? Блюєте та бігаєте раз по раз в туалет? Понизилась температура тіла і кров'яний тиск? Брадикардія або тахікардія, холодний піт, порушення дихання?

Ні, це не коронавірус. Це ознаки гострого отруєння свинцем або його сполуками. Далі там у списку колапс і смерть. Це якщо дози будуть великими. А якщо ні, то цих ознак може й не бути. А от наслідки – усе одно матимуть місце, хоч може і не відразу. Наприклад, за даними Міжнародної організації охорони здоров’я, внаслідок отруєння свинцем щорічно фіксується 600 тисяч нових випадків розумової відсталості у дітей.

Звідки отрута?

Навряд чи хтось сьогодні відливає іграшки з цього легкоплавкого металу і дає гратися нащадкам. Де ж тоді вони стикаються з цією небезпекою?

Image by congerdesign from Pixabay

Метал може міститися у іграшках, такі випадки не раз фіксувалися Держспоживслужбою. Норми вмісту свинцю у дитячих іграшках прописані у Технічному регламенті і є доволі суворими. Але це не єдине місце контакту.

Активісти громадської організації МАМА-86 пройшлися магазинами та ринками Києва, Дніпра і Харкова і закупили зразки фарб. Аналіз купленого вражає. Більш як 30% фарб мали загальну концентрацію свинцю понад дозволену норму. А 15% містили свинець у концентраціях, які у десятки, а то й сотню разів перевищували норму. Яку норму? Європейську. Бо в Україні вміст свинцю у фарбах не нормується. Тобто Технічного регламенту, аналогічного «іграшковому», немає.

Особливо великі концентрації небезпечної речовини були виявлені в яскравих фарбах жовтого, оранжевого і червоного кольорів, якими часто фарбують стіни в школах, садочках і на дитячих майданчиках.

Вас, мабуть цікавить реакція влади? З приємністю повідомляю, що Міністерство захисту довкілля за участі експертів ГС «Асоціація українських виробників лакофарбової промисловості» розробляє проєкт відповідного Технічного регламенту.

«Затвердження такого документа включено до Плану пріоритетних дій Кабінету Міністрів України на 2020 рік в рамках реалізації проектного компоненту щодо вмісту свинцю у фарбах Стратегічного підходу до міжнародного регулювання хімічних речовин Глобального екологічного фонду Програми ООН з навколишнього середовища. Основною метою Технічного регламенту є зниження рівня вмісту свинцю у ЛФМ відповідно до найкращих відомих стандартів, які застосовуються в розвинутих країнах світу», - ідеться на сайті Міндовкілля.

Особливо це приємно тим, що описані вище дослідження МАМА-86 проводилися у… 2016 році. І ще тоді громадськість і вчені закликали ухвалити такий регламент.  

Європа заборонила, ми пасемо задніх

«Міжнародна організація праці - International Labour Organization - майже сто років тому – у 1921 - ухвалила Конвенцію про використання свинцевого білила в малярній справі , якою фактично заборонила використання свинцю у фарбах. Україна приєдналася до цієї конвенції у 2014 році. Але підзаконні акти в нашій країні досі не ухвалені», - сказав GreenPost екоюрист Олексій Шумило.

Image by bidvine from Pixabay

Заяву про бажання впритул зайнятися цією проблемою Міндовкілля зробило цього, 2020 року, на початку щорічного Міжнародного тижня (цьогоріч - 25 – 31 жовтня) запобігання отруєнню свинцем (ILPPW).

«За даними Інституту вимірювань й оцінювання показників здоров‘я Університету штату Вашингтон, м. Сіетл, США (IHME), лише у 2016 р. вплив свинцю був причиною 540 тис. смертей і обумовив 13,9 млн. років життя, скоригованих на інвалідність. А комітет ООН з охорони навколишнього середовища визнав його одним із пріоритетних глобальних забруднювачів, які потребують першочергового контролю», - зазначає прес-служба Міндовкілля.

Довідка: IHME є глобальним науково-дослідним центром при Університеті штату Вашингтон, який здійснює незалежне, точне та порівнювальне вимірювання найбільш важливих проблем охорони здоров'я в світі та оцінює стратегії, що використовуються для їх вирішення.

Українські експерти теж відмічають небезпеку цього металу та необхідність врегулювання його використання.

Потрібен Технічний регламент

«Свинець - канцероген 1-ї категорії. Але у багатьох країнах світу його використовують при виробництві фарб, оскільки він надає блиск, гарно плавиться і має ще низку якостей.  У Європі його вміст у фарбах жорстко обмежений. Це можна побачити на банці. Так само треба зробити і у нас – через відповідний регламент. Дозволити хіба що для дорожньої розмітки, тай й то… Фарби без свинцю будуть дорожчими, але це виправдано зменшенням витрат на відновлення здоров’я», - сказав GreenPost зав сектором REACH Державного підприємства «Черкаський державний науково-дослідний інститут техніко-економічної інформації в хімічній промисловості» (ДП «Черкаський НДІТЕХІМ» Антон Мукомела.

Довідка: REACH (англ. Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) — регламент ЄС про хімічні речовини та їх безпечне використання (ЄС 1907/2006).

Наразі багато українських виробників використовують свинець.

А може взагалі не фарбувати? Залишити природний вигляд? Image by Simon Steinberger from Pixabay

«Але перейти на нові регламенти буде не надто складно, технології виробництва безсвинцевих фарб вже давно розроблені. Також нові регламенти дозволять зупинити завезення небезпечних фарб із інших країн. Бо, наприклад, китайці якщо шлють у Європу - то хороші фарби, а якщо нам – можуть постачати небезпечні, оскільки наш закон цього не забороняє», - додає Антон Мукомела.

Як канцероген, свинець і його сполуки можуть накопичуватися в печінці, нирках, кістках, викликаючи їх поступове руйнування. Потрапляючи в організм людини, свинець може привести до незворотних ушкоджень мозку, нервової системи та онкологічних захворювань.

«ВООЗ наводить дані, що щорічно в результаті впливу свинцю виникає близько 600 тис. нових випадків порушень розумових здібностей у дітей. Діти до 6 років і вагітні жінки особливо уразливі до впливу цього важкого металу. Рівень впливу свинцю, який міг би вважатися безпечним, науці невідомий. Тобто будь-які обмеження  у дозування не призведуть до кращого результату.  При накопиченні свинця в організмі людини  розвиваються неврологічні відхилення, гіперактивність, агресивність. Ситуація настільки серйозна, що ВООЗ внесла до офіційного переліку дитячих захворювань «розумову відсталість, викликану свинцем», - зазначає президент ВГО «Жива планета» і засновниця Центру екологічної сертифікації та маркування Світлана Берзіна.

Свинець може  міститись не тільки у складниках фарб для покриття твердих поверхонь. Він може бути у складі фарб, клеїв, морилок що застосовуються при виготовленні меблів, одягу чи взуття. 

Image by Karolina Grabowska from Pixabay

«Споживач не зможе наочно чи по даним наведеним на пакуванні ідентифікувати чи є у складниках свинець чи ні. Його треба заборонити відповідним Технічним регламентом. У Європі та інших державах світу які запровадили законодавство у сфері хімічної безпеки згідно з міжнародними стандартами. Там обмеження і заборона речовин діє за класами і категоріями небезпеки гармонізованої системи ООН. Україна лише почала працювати над цим законодавством», - додає експертка.

Якщо б в Україні діяла б гармонізована з міжнародною система класифікації і маркування хімічної продукції, виробник продукції яка б була класифікована як канцерогенна, мав би позначити її в обов’язковому порядку таким маркуванням:

«Але поки це в перспективі. Програмою ООН передбачено відмову від  фарб з вмістом свинцю у всьому світі до 2020 року. В Євросоюзі починаючи з 2010 року, всі лакофарбові матеріали, що не відповідають вимогою за змістом свинцю, були відкликані з ринку. Внесок нашої організації у вирішення цієї проблеми – розробка і впровадження  в Україні стандарту екологічного маркування на лакофарбові матеріали», - зазначає Світлана Берзіна.

Цей стандарт був розроблений і прийнятий на у 2007 році. Він є добровільний і встановлює вимоги для позначення лакофарбових матеріалів екологічним маркуванням, як більш кращої продукції для здоров’я і довкілля.  Стандарт вже переглядався декілька разів і остання його редакція гармонізована на 100% з європейським стандартом  екологічного маркування Ecolebel.EU. Ці стандарти встановлюють дуже жорсткі обмеження по хімічним речовинам у складниках та інші вимоги до життєвого циклу продукції. І це не тільки свинець.

Бізнес, як не дивно, «за»

Члени Асоціація українських виробників лакофарбової продукції заявляють про підтримку ухвалення «свинцевого» регламенту для лакофарбної продукції.

«Ми вважаємо за необхідне мати в Україні технічний регламент, затверджений Кабінетом Міністрів України, який би стосувався усіх учасників ринку щодо вимоги безпечного вмісту свинцю у фарбах. Реалізуючи цю необхідність, Асоціація разом із ОБСЄ, ДП«Інститут медицини праці АМН України», Всеукраїнською екологічною громадською організацією (ВЕГО) «МАМА – 86», за підтримки Мінекодовкілля України, розробили проект Технічного регламенту щодо обмеження вмісту свинцю у лакофарбових матеріалах, який погоджений із спеціалістами США та ООН, і на наш погляд повністю відповідає міжнародним нормам, діючим в країнах Євросоюзу, США та Канаді. Переважна більшість підприємств нашої Асоціації, станом на 23 жовтня 2020 року ,уже перейшли на виробництво продукції, яка відповідає цьому проекту регламенту», - заявляє прес-служба Асоціації.

Image by M. H. from Pixabay

Асоціація об’єднує підприємства, які виробляють близько 70% фарб в Україні. Ухвалення постанови КМУ, яка затвердить технічний регламенту, про який ідеться вище, очікується у листопаді. Стежимо, інформуємо.

Як ми вже писали, у разі прориву дамб накопичувачів токсичних відходів на Донбасі, отрута потрапить у Сіверський Донець, Кривий Торець і навіть Азовське море

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання2 години тому
Численні кити-лоцмани, викинуті на мілководдя на західному узбережжі Австралії. Фото: AAP/imago images
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитанняВчора
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитанняВчора
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитанняВчора
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитанняВчора