Догори
Дати відгук

Чому у світі з'являється все більше близнюків, двійнят і трійнят — дослідження

На думку дослідників, основною причиною збільшення кількості близнюків є зростання випадків штучного запліднення.

2 хв на прочитання13 Березня 2021, 21:11
У світі з'являється все більше близнюків, двійнят і трійнят - дослідження У світі з'являється все більше близнюків, двійнят і трійнят - дослідження
Поділитись:

В даний момент в світі народжується більше близнят, ніж будь-коли раніше. З 1980-х років число близнюків виросло на третину - з 9 до 12 на 1 тис. випадків. Про це свідчать дані дослідження в одному з провідних світових журналів репродуктивної медицини "Human Reproduction"

Щорічно на планеті народжується близько 1,6 млн близнюків, а кожна 42 народжена дитина - близнюк. Однак картина помітно відрізняється по регіонах.

Дослідники проаналізували кількість близнюків в 2010-2015 роках в 165 країнах і порівняли їх з показниками за 1980-1985 роки. Найбільше зростання виявили в Північній Америці (на 71%), Європі (на 60%) та Азії (на 32%).

Лише в 7 країнах дослідники виявили зниження більш ніж на 10%.

В Україні в проміжку між 2010 і 2015 роками було від 9 до 12 пологів близнюків на 1000 пологів. Але даних про зміни з 1980-х років у вчених немає.

Збільшення числа близнюків відбувається завдяки дизигітності дітей, в той час як кількість монозигітних майже не змінилося і залишається стабільною на рівні приблизно 4 на 1000 пологів у всьому світі.

На думку дослідників, основною причиною збільшення кількості близнюків є зростання випадків штучного запліднення.

Мова йде не тільки про методи ЕКО (екстракорпоральне запліднення), але і більш простих, таких як стимуляція яєчників і штучне запліднення.

Крім того, ще однією важливою причиною є відстрочка батьківства - шанси мати близнюків зростають з віком і досягають піку у віці від 35 до 39 років.

При цьому дослідники вважають, що людство, можливо, досягло піку числа близнюків, особливо в країнах з високим рівнем доходу, таких як Європа і Північна Америка, через спроби домогтися одноплідної вагітності.

За словами одного з автором дослідження, професора Крістіана Монда з Оксфордського університету, зараз акцент робиться на одноплідних вагітностях, які більш безпечні.

"Відносне і абсолютне кількість близнюків в світі вище, ніж будь-коли з середини XX століття. Це важливо, оскільки пологи близнюків пов'язані з більш високим рівнем смертності немовлят і дітей, і з великою кількістю ускладнень для матерів і дітей під час вагітності, а також під час і після пологів ", - заявив він.

До слова, у 2020 році народжуваність в Україні скоротилася на 30-35 тисяч дітей у порівнянні з минулим і кількість ненароджених щороку збільшується. Нагадаємо, вчені прогнозують, що у кінці століття українців буде лише 17,5 мільйонів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання30 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора