Догори
Дати відгук

У світі подорожчали цукор та молочка

Але здешевшали м'ясо, зерно та олія

3 хв на прочитання06 Березня 2020, 17:25
Поділитись:

У березні 2020 року середнє значення Індексу продовольчих цін Продовольчої і сільськогосподарської організації Об’єднаних Націй (ФАО) склало 180,5 пункту. Це на 1% вище, ніж у січні та на 8,1% вище, ніж за аналогічний період минулого року. Таким чином, в лютому було зафіксовано перше зниження значення індексу після чотиримісячного росту. Причиною зниження стало різке падіння експортних цін на олію, м'ясо та зерно на тлі подорожчання молочної продукції та цукру.

Зернові

pixabay

Індекс цін на зернові в лютому склав 167,8 пункту, що майже на 1% нижче січневого рівня. У лютому знизилися ціни на усі зернові культури, крім рису. Ціни на пшеницю падали через насиченість ринків і коронавірус SARS-CoV-2. Ціни на кукурудзу також знизилися через очікування падіння попиту з боку кормового сектору і погіршення економічної ситуації в цілому. Водночас ціни на рис продовжують рости другий місяць поспіль через падіння пропозиції в обох Америках та В’єтнамі, а також через активний попит у деяких далекосхідних та східно-африканських країнах.

Олія

Image by silviarita from Pixabay

Індекс цін на олію в лютому скоротився до 158,1 пункту, що на 10,3% нижче його січневого значення. Справа у тому, що на 12% впала ціна на пальмову олію. Причиною став більш високий, ніж очікувалося, урожай у Малайзії, тимчасове зниження попиту з боку Індії, а також скорочення попиту внаслідок коронавірусу. Ціни на соєву, соняшникову і ріпакову олії також знизилися через спалах коронавірусу, а у випадку з соєвою – ще й через ріст запасів у США.

Молочка

Image by Couleur from Pixabay

Індекс цін на молочну продукцію у лютому склав 209,8 пункту, що на 4,6% вище, ніж у січні і на 9% вище, ніж за аналогічний період минулого року. У лютому ціни на сир зросли на 10,6% через скорочення пропозиції з боку Нової Зеландії та Австралії. У той же час котирування знежиреного та незбираного сухого молока знизилися внаслідок скорочення закупівель з боку Китаю - найбільшого світового імпортера сухого молока - через уповільнення обробки вантажів в портах, викликаним спалахом коронавірусу.

М’ясо

Image by tomwieden from Pixabay

Після одинадцяти місяців зростання Індекс цін на м'ясо у лютому знизився до 178,6 пункту, що на 2% нижче січневого рівня. Водночас поточне значення все одно майже на 10% вище рівня аналогічного періоду минулого року. У лютому найбільше впали ціни на баранину і яловичину, що пов'язано зі зниженням імпорту в Китай через уповільнення обробки вантажів в портах. Це, у свою чергу, спричинило затоварення в основних країнах-експортерах. Крім того, на ціну баранини вплинув вимушений забій в Новій Зеландії внаслідок посухи. Незважаючи на деяке зниження попиту на свинину, обмежена пропозиція в Європі спричинила певне зростання цін. Ціни на м'ясо птиці незначно знизилися через скорочення закупівель країнами Азії.

Цукор

Індекс цін на цукор у лютому склав 209,7 пункту, що на 4,5% вище його січневого значення. Після п'яти місяців безперервного зростання ціни на цукор досягли найвищого рівня з травня 2017 року. Причиною цього стало погіршення прогнозів урожаю в Індії (другому найбільшому виробнику цукру в світі), а також в Таїланді, де триває посуха. Крім того, росту цін сприяв активний попит, перш за все, з боку Індонезії – найбільшого імпортеру цукру у світі. Разом з тим, ослаблення обмінного курсу бразильського реала до долара США дещо стримало ріст цін на цукор.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.