Догори
Дати відгук

У наступному році понад 500 мільйонів гривень підуть на трансплантологію

Наразі в країні можна проводити трансплантацію нирки, печінки, серця для дорослих, аутологічну трансплантацію кісткового мозку для дітей і дорослих

1 хв на прочитання04 Серпня 2020, 13:54
Поділитись:

Заступник міністра охорони здоров’я Ігор Іващенко  заявив, що МОЗ компенсує усі витрати закладів охорони здоров'я за проведення трансплантації українців. Тестовий режим пілотного проєкту триватиме до кінця 2021 року.  

"Міністерство охорони здоров’я визначило 24 медичні заклади для участі у пілотному проєкті з трансплантологїі. Зокрема, шість можуть робити трансплантації кісткового мозку, і решта — трансплантації органів", - зауважив чиновник в ефірі "Сніданку з 1+1".

Пілотний проєкт фінансується з державного бюджету. На 2020 рік закладене фінансування обсягом 112 мільйонів гривень. На наступний рік у бюджеті передбачено понад 500 мільйонів гривень.

За словами заступника очільника МОЗ, йдеться про повне відшкодування державою вартості всіх витрат, які несуть заклади. Зокрема, це також  витрати  і оплата  центрами трансплантації кісткового мозку стовбурових клітин із закордонних реєстрів.

Наразі в країні можна проводити трансплантацію нирки, печінки, серця для дорослих, аутологічну трансплантацію кісткового мозку для дітей і дорослих, алогенну трансплантацію кісткового мозку від неродинних донорів для дітей. Труднощі є з пересадкою легень, серця для дітей та неродинної трансплантації кісткового мозку для дорослих.

Нагадаємо, в Україні трансплантації органів щороку потребують близько п'яти тисяч людей.

Тим часом, нирка від живого донора коштує 323 тис. гривень, а серце від трупа 609 тисячКабмін затвердив прайс на трансплантацію органів.

 

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.