Догори
Дати відгук

У нас немає жодних гарантій із боку держави, все покладено на право громадянина рятуватися самому — експерт

Медицина — аполітична галузь.

3 хв на прочитання23 Грудня 2021, 09:13
Медик Медик
Поділитись:

У коментарях до допису відомого лікаря Павла Сільковського Інна Березюк, очільниця Експертної Ради суспільних досліджень і проектів у сфері національного здоров’я та соціального захисту, звернулася до «доказових дятлів», схильних бездумно наслідувати досвід інших країн («какуних»). Інна Березюк нагадала, що ми перебуваємо в незалежній Україні. Із цього випливає декілька моментів.

Перший і другий моменти — «в нас є свої мізки» та «ми вміємо грамотно самі читати (сподіваюсь), враховувати не тільки, як мавпи, чужі моделі, але критично — успіхи та помилки (бажано із залученням не сопливих «доказових фахівців», а тих, хто там «какуних» на рівні має право на дискусію на тих майданчиках й реально знає, про що йдеться)».

Третій момент — ми маємо час на врахування цих успіхів і помилок, бо «відстаємо» якнайменше на півроку за «розвиненими в хаосі» нині країнами в цій пандемії».

Четвертий — ми не можемо собі дозволити марнувати кошти й у нас «немає жодних гарантій із боку держави до громадян на відміну від «какуних», й тому усе покладено на право громадянина спасатись самому». Інна Березюк вважає, що це слід враховувати за бажання щось вимагати.

Останній момент — наявне українське законодавство (експерт вважає його «дуже непоганим і вичерпним»), яким потрібно «грамотно та красиво користуватись, не звужуючи громадянських прав свого населення із причини «як у США», де законодавча база відрізняється. Інна Березюк переконана, що для того, аби був результат, займатися цією справою потрібно не невігласам, а фахівцям.

«Й тоді вам, вакцинованим, не заважали б інші оті, невакциновані (якщо медицина це їм реально дозволить), а їм — ви.

Для того, щоб вставляти своє копито в право зазіхати на чиєсь інше право, потрібно дуже добре знати матчастину.

Й у цьому випадку це точно першопричинно — не політика та навіть не юриспруденція, а винятково медицина», — переконана Інна Березюк.

Вона стверджує, що доказовий лікар має покладатися на клінічні показники для конкретної особи. Також експерт нагадує про права людини на її особисте гарантоване здоров’я.

«Без політики. Й без аксіом у медицині. 

Медицина — аполітична галузь і тут має бути винятково служіння людині (кожній, і колезі як пацієнту потенційному зокрема)»,
— переконана Інна Березюк.

Нагадаємо, медичне сортування в Україні було та є винятково за одним принципом: бабло та доступ до влади — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.