Догори
Дати відгук

У МОЗ назвали точну кількість трансплантацій, які були проведені з початку року в Україні

Зберігається позитивна тенденція

3 хв на прочитання30 Травня 2023, 15:20
Поділитись:

З початку року в Україні проведено понад 205 трансплантацій.

Із них – 76 від живого та 129 від померлого донора. Водночас за аналогічний період 2022 року було проведено 117 пересадок органів. Про це у своєму пресрелізі повідомляє МОЗ.

Попри повномасштабну війну росії проти України та неможливість використовувати медичну авіацію система трансплантації не лише не зупинилась, а й продовжила активний розвиток. 

26 травня 2023 року уряд розширив перелік медзакладів, які можуть проводити операції із трансплантації органів. До нього додалися: комунальне некомерційне підприємство «Лікарня Святого Мартина» на Закарпатті та комунальне некомерційне підприємство «Центральна міська клінічна лікарня» Сумської міської ради. Тож відтепер держава гарантуватиме оплату трансплантацій органів не у 42, а у 44 лікарнях країни. 

Зберігається позитивна тенденція й у кількості проведених трансплантацій. За підсумками 2022 року, лікарі провели на 22,7% більше пересадок, ніж за 2021 рік. Торік – 384, а позаторік – 313. Водночас від початку 2023 року до кінця травня проведено вже понад 53% від загального обсягу трансплантацій, що відбулися у 2022 році.

Збільшується і відсоток пересадок органів від померлого донора: від 53,7% у 2021 році до 55% у 2022. За період з початку січня по кінець травня 2023 року цей показник становив більше ніж 60%. 

Скільки людей очікують на трансплантацію?

Станом на початок травня у національному листі очікування Єдиної державної інформаційної системи трансплантації перебував 2 161 пацієнт. Із цієї черги:

  • 1409 людей – очікували на пересадку нирок;
  • 348 – чекали на донорське серце;
  • 326 – потребували пересадки печінки;
  • 33 – чекали трансплантації легень;
  • 24 – очікували пересадки підшлункової залози;
  • 18 – потребували комплексної трансплантації «серце-легені»;

Вплив війни на систему трансплантації 

Перша й найсуттєвіша перепона, пов’язана з російською агресією – неможливість функціонування аеромедичної евакуації. Цей факт значно ускладнив роботу всієї галузі. Наразі доправляти органи доводиться наземним шляхом. При цьому відлік іде на години. 

Наприклад, серце від донора-трупа придатне до пересадки близько 4 годин. Тож на транспортування органу має піти менше ніж дві години, бо додатково треба закласти ще й час на надзвичайно складний процес трансплантації органу. Втім, навіть під цей виклик, медична система змогла підлаштувати як логістичні ланцюжки, так і механіку доставки органів. 

Незважаючи на всі перепони, з якими зіткнулася галузь після нападу росії, мета Міністерства охорони здоров’я залишилась незмінною – забезпечити якомога більшу кількість щорічних трансплантацій. 

Позитивно вплинути на швидкість проходження плану з розвитку галузі може не лише збільшення кількості трансплантаційних центрів та відповідних спеціалістів, а й підвищення рівня донорства й чисельності лікарень, які діагностуватимуть смерть мозку. 

Як підписати згоду на донорство органів?

Кожна людина може написати згоду на донорство органів після своєї смерті. Її потрібно віддати трансплант-координатору опорної лікарні чи центру трансплантації. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання2 години тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання3 години тому
Фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
Фото: 24 Канал
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора