Догори
Дати відгук

У Львові з'явився справжній дощовий сад (відео, фото)

Його створили екоактивісти

2 хв на прочитання19 Серпня 2020, 07:22
Фото - "Рубрика - медіа рішень" Фото - "Рубрика - медіа рішень"
Поділитись:

У Львові екоактивісти ГО "Плато" створили міський дощовий сад. На перетині вулиць Бандери та Чупринки у місті знаходиться дивний об'єкт: бетонна стіна заввишки в 6-8 метрів, з купою досить значних упорядкованих дірок. Анжеліка і Микола, активісти ГО "Плато", кажуть, що зацікавилися нею вже давно, тому що часто проїжджали через цю локацію. За цією стіною знаходиться невелика зелена зона. Споруда залишилася ще з радянських часів. Повідомляє "Рубрика - медіа рішень".

Молоді люди провели прибирання території навколо стіни. Потім, позичивши у друзів тепловізор, вони заміряли температуру на цьому невеличкому п'ятачку. Виявилося, що при температурі повітря у 28 градусів, температура зеленої зони за стіною була на кілька градусів нижче.

Тому стіну вирішили озеленити вертикально зростаючими рослинами: плющем і виноградом. За розрахунками активістів, через кілька років, коли стіна повністю покриється зеленню, температура в зеленій зоні за нею в спекотний день буде нижче ще на пару градусів.

Вологу рослини беруть з дощового саду — ще одного рішення, яке Анжеліка і Микола реалізували у цьому просторі. При великих опадах, з даху будинку, розташованого впритул до стіни, стікало багато води. Це призводило до підтоплення підвальних приміщень та підмивання фундаменту. Щоб вирішити й цю проблему, активісти спорудили спеціальний сад.

Спочатку вони викопали яму глибиною близько метра. За розрахунками, площа такого саду повинна складати близько 2% від площі поверхні, з якої стікає вода. Отриману яму виклали гідроізоляційним матеріалом, поклали дренажну трубу і заповнили шарами щебенем, піском і землею. Зверху вони висадили рослини, стійкі до різних погодних умов і вивели іншу трубу, яка дозволить виводити надлишки вологи в ґрунт.

Такий сад допомагає затримати дощову воду. Тепер ця вода живить невеликий сад, який прикрашає навколишній простір і вберігає сусідній будинок від підтоплень, затримуючи основну масу води.

Гроші на створення саду молодь здобула завдяки краудфандингу (збирання грошей на будь-який проєкт від різних людей за допомогою інтернет-платформи). Їх підтримало 127 людей, таким чином Микола й Анжеліка зібрали 8250 грн (~$300), і цих грошей вистачило для реалізації проєкту в існуючому вигляді.  

 

Тим часом, в Дніпрі рибу знищує червонокнижна рослина (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання6 годин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання8 годин тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання10 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання12 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання13 годин тому
25 квітня - Всесвітній день пінгвінів
2 хв на прочитання15 годин тому
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання17 годин тому