Догори
Дати відгук

Етапи підготовки винограду до зимівлі

Не зволікайте, щоб рослина встигла ввібрати та накопичити корисні речовини до настання холодів.

1 хв на прочитання19 хвилин тому
Етапи підготовки винограду до зимівлі.Фото: Karl-Heinz Schein/imagebroker/IMAGO Етапи підготовки винограду до зимівлі.Фото: Karl-Heinz Schein/imagebroker/IMAGO
Поділитись:

1. Полив та вологозарядка (Протягом осені)

Протягом осені необхідно підтримувати землю вологою, особливо якщо опадів мало.

  • Піщаний ґрунт: Потребує частого поливу невеликою кількістю води.
  • Глинистий ґрунт: Потребує рідкісного, але рясного поливу.

2. Внесення добрив та обробка (Вересень – Кінець жовтня)

Обробку та внесення осінніх добрив (фосфорно-калійних) необхідно провести перед обрізанням лози.

  • Помірний клімат: Початок – середина вересня.
  • Теплий клімат: Кінець жовтня.
  • Важливо: Не зволікайте, щоб рослина встигла ввібрати та накопичити корисні речовини до настання холодів.
  • Підживлення коренів: Вноситься вперше через 3–4 роки після посадки, а обприскування підгодівлями робиться щорічно.

3. Обрізка лози (Після опадання листя)

Конкретний період залежить від регіону, але орієнтуватися слід за станом рослини:

  • Обрізку необхідно проводити, коли опаде все листя, але ще не настануть перші заморозки.

4. Укриття на зиму (Через 2–3 тижні після обрізки)

Між обрізкою та укриттям обов'язково має бути перерва 2–3 тижні. Цей час потрібен для того, щоб рослина залікувала рани та сповільнила внутрішні процеси.

  • Рекомендована температура: Вкривати лозу слід, коли температура стабілізується на позначці −5∘С.
  • Уникайте поспіху: Передчасне укриття може спровокувати продовження росту бруньок, які загинуть при першому ж морозі, або призвести до рясної вогкості та загнивання лози.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.