Догори
Дати відгук

У Львові вагітних жінок хочуть дезінфікувати, незважаючи на ризики (відео)

2 хв на прочитання06 Липня 2020, 12:39
Поділитись:

Львівський обласний клінічний перинатальний центр розмістив на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук відео, на якому ймовірна пацієнтка зі спущеною на рота маскою тестує подарунок ТОВ «Юрія-фарм» – так званий Ю-Бокс, «переносний прозорий бокс з інстальованою всередині аерозольною установкою з дезінфікуючим розчином Декасан або Юсепт для неспецифічного знезараження поверхні одягу, а також відкритих частин тіла».

«Дезінфекційний агент має на стафіло- та стрептококи, бактерії та гриби, різноманітні віруси: коронавірус, віруси грипу, червонички, кору тощо, – написали в Львівському обласному клінічному перинатальному центрі. – Нагадуємо, що установка є абсолютно безпечною для вагітних та встановлена в приймальному покої».

Однак вагітні такої ініціативи не поцінували. Насамперед, через відсутність досліджень, які би свідчили про безпечність препаратів Декасан та Юсепт саме для вагітних. А також через нещодавній скандал із ТОВ «Юрія-фарм», яку Антимонопольний комітет України оштрафував на 528 тисяч гривень за поширення у рекламному ролику свого препарату – того ж «Декасану» – неправдивої інформації про його здатність боротися з коронавірусами. Адже жодної інформації про такі властивості в інструкції «Декасану»нема. Так само як клінічних досліджень, які би підтвердили лікувальний або профілактичний ефект препарату щодо COVID-19. Та й дані про лікування або профілактику коронавірусу цим засобом не відповідають офіційній інформації ВООЗ і МОЗ України.

«Такими діями підприємство порушило конкурентне законодавство, вводило в оману споживачів та могло отримати конкурентну перевагу над іншими виробниками лікарських засобів, які не поширювали неправдивих відомостей про лікувальні властивості власних препаратів», – прокоментували своє рішення в АМКУ.

Старший науковий співробітник Інституту молекулярної біології та генетики НАН України Вікторія Пєшкова вважає, Ю-бокс зайвий у перинатальному центрі через відсутність досліджень, які би свідчили про безпечність його дії.

«Антисептики можуть бути небезпечні при інгаляції, – підкреслила Вікторія Пєшкова. – І я би не рекомендувала вдихати Декасан вагітним жінкам. Найбільшу небезпеку становлять хворі люди, які при чханні можуть заразити вірусом, а не ті, які можуть щось на своєму одязі занести в приміщення. Я вважаю, що рукавичок і маски більш ніж достатньо. І не потрібні ніякі додаткові бокси з антисептичною дією».

Раніше ми писали про блокатор вірусів – панацея чи плацебо?

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання23 хвилини тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання3 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора