Догори
Дати відгук

У квітні в Україні зареєстровано 892 нових випадки ВІЛ: 90 людей померли від СНІДу

Найвищий рівень смертності зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській та Чернігівській областях.

2 хв на прочитання18 Травня 2024, 21:00
ВІЛ Померли від СНІДу Статистика захворюваності ВІЛ Померли від СНІДу Статистика захворюваності
Поділитись:

Лікування ВІЛ-інфекції для усіх пацієнтів є безоплатним та адаптоване до ситуації в країні, інформує МОЗ України. Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 р. передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування та лікування цих хвороб.

Тому кожна людина, яка живе з ВІЛ, має доступ до діагностики та програм з лікування, отримує високоефективну АРВ-терапію без переривань. На цьому під час акції до Дня пам’яті людей, які померли від СНІДу, наголосив заступник міністра, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Загалом у 2024 році в Україні АРВ-терапію отримують 118 348 українців: 116 401 – доросла людина, 1 947 – діти. 

ВІЛ-інфекція/СНІД, туберкульоз та вірусні гепатити В і С впливають на погіршення якості та тривалості життя, призводять до тяжких наслідків для здоров’я, передчасній смертності. Тому протидія поширенню цих хвороб – важливе завдання системи громадського здоров’я, зокрема і в рамках міжвідомчих партнерських проєктів.

Так, у рамках проєкту HealthLink понад 22 000 пацієнтів розпочали прийом препаратів антиретровірусної терапії і ще понад 1 700 – отримали доконтактну профілактику ВІЛ, яку призначають ВІЛ-негативним людям із високим ризиком інфікування. Також 381 людина повернулась до лікування завдяки програмі. Понад 1 000 000 людей було протестовано на ВІЛ за 7 років діяльності HealthLink. Із них 26 000 українців вперше дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і отримують лікування. Паралельно з ВІЛ, 96 000 українців протестувались на гепатити та майже 6 700 – на сифіліс.

За даними Центру громадського здоров’я, на 1 квітня зареєстровано 3 648 випадків ВІЛ-інфекції та 758 випадків захворювання на СНІД (це на 5% менше показників аналогічного періоду 2023 року). Зниження захворюваності на СНІД у 2024 році зафіксували в 13 областях: Вінницькій, Запорізькій, Київській, Сумській, Черкаській, Закарпатській, Кіровоградській областях та м. Київ. Ушестеро зріс показник у Чернігівській області та утричі у Полтавській області. За три місяці 2024 року зареєстровано 325 смертей від СНІДу. Це на 19% менше за показник аналогічного періоду 2023 року. Найвищий рівень смертності зареєстровано в Одеській, Дніпропетровській та Чернігівській областях.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.