Догори
Дати відгук

У дитини зайва вага: інструкція для батьків від лікаря-дієтолога

Основну страву краще подавати на одній великій тарілці, а всім членам сім'ї роздати менші персональні.

2 хв на прочитання10 Жовтня 2021, 06:45
Поділитись:

Дійте поступово, але впевнено і послідовно. Саме такі рекомендації дає лікарка-терапевт, дієтолог Людмила Паламарчук. 

Лікарка пропонує кілька важливих кроків для стабілізації ваги та схуднення.

  1. Скоротіть кількість доданного цукру. Для приготування звичних страв беріть на половину чи третину менше цукру, ніж завжди, при цьому солодкий смак залишиться, а кількість калорій зменшиться.
  2. Обирайте йогурти без наповнювача і дозвольте дитині створити нові смаки, просто додаючи ягоди, фрукти, варення, мед чи цукор. Будьте впевнені, дитина додасть його значно менше, ніж виробник.
  3. Відмовтесь від соків і солодких газованих напоїв на щодень, тимчасово перейдіть на компоти, узвари, а потім на воду зі скибочкою цитрусових.
  4. Скоротіть кількість солодощів. Наприклад, якщо ви купували 500г цукерок, то наступного тижня купіть 400г, а ще через тиждень-300г.
  5. Міняйте самі свої харчові звички: їжте більше овочів, цільних злаків, горіхів, насіння, джерел нежирного білка, освоюйте смачні і корисні рецепти. Робіть це в першу чергу для себе, а дитина буде сприймати таке харчування як норму.
  6. Коли накриваєте на стіл ставте спочатку тарілку з різнокольоровими овочами. Поїдаючи їх, дитина отримає багато корисних речовин і до подачі остовної страви її голод вже трохи зменшиться, що вбереже від переїдання.
  7. Основну страву краще подавати на одній великій тарілці, а всім членам сім'ї роздати менші персональні. Нехай дитина сама собі покладе скільки хоче і при потребі візьме добавку. Це допоможе їй відновити взаємозв'язок між відчуттям голоду і насичення. Утримайтеся від будь-яких коментарів з приводу поведінки дитини під час їжі.
  8. Їжте всією сім'єю і без гаджетів.

Крім цього Паламарчук радить придумувати цікаві сімейні дозвілля, наприклад, прогулянки, батут, ковзани, ролики, їзда на велосипеді тощо. Щоб не лише їжа була  джерелом хороших емоцій.

До слова, людям з онкологічними захворюваннями не можна їсти цукор: міф чи правда — розповідає онколог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.