Догори
Дати відгук

Людям з онкологічними захворюваннями не можна їсти цукор: міф чи правда — розповідає онколог

Всі види клітин, включаючи ракові, залежать від цукру (глюкози) у крові як від джерела енергії.

1 хв на прочитання08 Жовтня 2021, 23:50
Цукор Цукор
Поділитись:

Людям з онкологічними захворюваннями не можна їсти цукор, адже він може привести до прискореного росту пухлини: міф чи правда? Відповідь на це запитання дав хірург-онколог Олександр Слюсаренко.

За словами лікаря,  необхідні додаткові дослідження, щоб зрозуміти взаємозв'язок між цукром у раціоні та розвитком злоякісних онкологічних захворювань. Всі види клітин, включаючи ракові, залежать від цукру (глюкози) у крові як від джерела енергії. Але збільшення кількості глюкози не примушує ці клітини рости швидше. Так само позбавлення ракових клітин глюкози не призводить до сповільнення їх зростання.

Слюсаренко зауважує, що ймовірно ця помилка заснована на неправильному розумінні позитронно-емісійної томографії (ПЕТ), для якої використовується невелика кількість радіоактивного індикатора — зазвичай це форма глюкози. Всі тканини тіла людини поглинають індикатор, але тканини, які використовують більше енергії, в тому числі ракові клітини, відповідно поглинають більшу кількість індикатора. З цієї причини деякі люди прийшли до висновку, що ракові клітини «швидше ростуть на цукрі». Але це не правда, говорить хірург-онколог.

Медик зазначає, що є деякі свідчення того, що споживання великої кількості цукру пов'язане з підвищеним ризиком розвитку деяких видів злоякісних онкологічних захворювань (наприклад, рак стравоходу). Крім цього, вживання занадто великої кількості цукру також може привести до збільшення ваги та підвищення ризику ожиріння і цукрового діабету, що своєю чергою підвищує ризик розвитку злоякісних онкологічних захворювань.

Нагадаємо, нова онкотерапія раку грудей скорочує процедуру з 2,5 годин до 5 хвилин.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Більше з GreenPost