Догори
Дати відгук

У 12 років можна, але з ровесниками? Ось як у світі підходять до віку сексуальної згоди

«Терпіти» до 18, щоб точно не сісти?

11 хв на прочитання08 Червня 2024, 00:36
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Як у різних країнах вирішується проблема відносин молодих людей? І чи вирішується взагалі? Все буває дуже по-різному, розповідає «Дзеркало».

Зачекайте. Хіба вік сексуальної згоди — це не щось для виявлення педофілів?

Безумовно, встановлення віку згоди у законодавстві дозволяє притягнути до відповідальності людей із діагнозом «педофілія», тобто розладом, який завдає шкоди іншим людям.

Але, як зазначається в медичному довіднику, якщо підлітку, наприклад, 17-18 років і він має тривалий сексуальний інтерес чи стосунки з іншим підлітком (навіть 12- або 13-річним), то ця ситуація може не відповідати клінічним критеріям для діагностики педофілії. Згідно з міжнародним посібником із психічних розладів, їх два: по-перше, людина повинна бути старша 16 років, а по-друге, різниця у віці з дитиною, залученою до сексуальної активності, повинна становити не менше п'яти років.

При цьому правові критерії, за яких настає кримінальна відповідальність за секс із підлітками, можуть не збігатися з психіатричними критеріями наявності педофілії.

Встановлений вік сексуальної згоди у законодавстві потрібний радше для того, щоб захистити дітей і підлітків від дій, «наслідки яких вони можуть не до кінця усвідомлювати», пише ЮНІСЕФ. Оскільки культурні особливості, державні режими і сповідувані релігії у світі різняться, момент, коли дитину вважають уже досить дорослою, теж може різнитися.

Загальновизнаного «золотого стандарту» у цьому питанні справді нема. У деяких країнах різниться навіть вік сексуальної згоди для гетеро- і гомосексуальних контактів, а також для хлопців і дівчат. Однак у середньому світова планка, після якої офіційно можна, починається від 14 до 18 років.

Вибраний вік можна пояснити тим, що дати згоду на статевий контакт не означає просто сказати деякі потрібні слова (на це здатна навіть маленька дитина). Усвідомлена згода вимагає від людини, яка дає її, здатності приймати рішення, знання про предмет угоди, розуміння ситуації й автономії у своїх діях. Усе це важко уявити у підлітка молодше 14 років.

Комітет із прав дитини також вважає, що 13 років — надто низька планка для віку згоди. Але й такі приклади у світі є.

Низький вік сексуальної згоди сприяє виправданню насильства над дітьми. Це показав приклад Японії

Вік згоди у Японії не змінювався з 1907 року. На той момент середня тривалість життя в цій країні була навіть нижчою за 40 років, а одружуватися дозволяли вже з 15. Саме тому свого часу вік згоди з 13 років вважався цілком адекватним.

До кінця 2010-х стало очевидним: низький вік згоди у поєднанні з чинними законами про насильство дозволяв судам виносити виправдувальні рішення у справах, у яких такий результат здавався неможливим. Такий резонансний випадок прогримів у 2019 році: чоловіка, який ґвалтував свою дочку, відпустили у залі суду. Аргументація була така: дівчинка досягла віку згоди і не чинила батькові опору, а отже, це не можна назвати насильством.

У Японії вважається, що людина винна у скоєнні сексуалізованого насильства, якщо жертва активно чинила опір чи якщо мало місце «насильство чи залякування», через які активний опір виявився неможливим. У цій логіці є тонке місце: психіка людей влаштована по-різному — у небезпечній ситуації, за сильного та несподіваного стресу, не всі з нас відреагують на те, що відбувається, активним протистоянням. Для частини людей природною реакцією буде, навпаки, тихе очікування кінця неприємної ситуації й епізоди деперсоналізації («усунення» від свого фізичного тіла). Такий досвід часто можна почути від жертв сексуалізованого насильства.

Таке рішення суду призвело до помітних протестів у країні. Як результат — через рік вирок переглянули й усе ж таки відправили обвинуваченого за ґрати на 10 років. Окрім цього, у Японії розпочалася дискусія щодо підвищення віку сексуальної згоди. І 2023-го, менш ніж за рік після початку обговорення законопроекту, це сталося — планку підняли до 16 років. Разом із тим переглянули деякі визначення насильства, а також збільшили період закінчення терміну давності подібних злочинів із 10 до 15 років.

Утім, японські активісти вважають, що закон не вирішить глибшої проблеми, яка є в країні. За словами Кадзуко Іто, віце-президентки токійської організації Human Rights Now, «спотворені уявлення» про секс і згоду, які вкорінялися поколіннями, нікуди не поділися, а постраждалі від сексуалізованого насильства, які розповідають про себе, продовжують отримувати погрози в інтернеті.

2021 року уряд Японії навіть проводив опитування на цю тему. Виявилося, лише близько 6 % жертв насильства зверталися до поліції. Половина потерпілих жінок зізналася, що не змогла цього зробити «через збентеження». А навіть якщо поліції ставало відомо про злочин, обвинувачення висувалося лише у третині випадків.

Така ситуація із сексуалізованими злочинами виглядала нетипово для розвиненої країни. Тому торік зміна японського законодавства стала однією з тем, яка не сходила зі сторінок світових медіа.

При цьому підлітки хочуть набувати сексуального досвіду одне з одним. У Канаді вигадали, як декриміналізувати частину таких спроб

У Канаді вік сексуальної згоди настає з 16 років. Однак є ціла низка винятків, що дозволяє отримати статевий досвід навіть 12-річним і 13-річним підліткам. Вважається, що вони можуть дати усвідомлену згоду на сексуальний зв'язок із партнером, якщо той старший за підлітка не більше ніж на два роки.

Таке ж послаблення існує і для підлітків 14-15 років. Їм уже можна погоджуватися на сексуальні практики з людьми, старшими за них на п'ять років або менше. Виходить, якщо дівчинці 12 років, вона може дати згоду на інтимні дії з хлопчиком, якому 13. А якщо хлопцеві виповнилося 15, то він може зайнятися сексом із 19-річною дівчиною без будь-яких юридичних наслідків. А взаємодії з інтимним підтекстом з дітьми до 11 років заборонені в будь-якому випадку.

Таким чином, підлітки можуть експериментувати одне з одним, але залишаються захищеними від можливих насильницьких дій із боку дорослих. Тим більше, що для підлітків від 16 до 17 років теж є деякі обмеження. Наприклад, вони все ще не можуть дати згоду на секс людині, з якою перебувають у підлеглому чи залежному становищі. Найчастіше в таких ситуаціях ідеться про вчителів, спортивних тренерів чи опікунів.

Схожа система діє у Великій Британії. Там вважається, що до 16 років підліток у принципі не здатен дати усвідомлену згоду, навіть якщо йдеться про секс із ровесниками. Однак після 16 та до 18 теж є нюанси: легально все, окрім інтиму з людиною, від якої підліток залежить.

Нещодавно резонансною стала історія британської вчительки, яка завагітніла від школяра, котрий навчався у її класі. Вона вважала себе невинною, тому що підлітку вже виповнилося 16 років, а відносин влади між ними нібито не було, бо на момент сексу той уже покинув навчання. Проте присяжні вирішили інакше — тепер жінка чекає, яке покарання їй призначить суд.

За великим рахунком, такий захід теж покликаний захистити підлітків від дорослих, які можуть піддатися спокусі зловжити владою. Такі зловживання трапляються навіть між людьми, яким уже давно за 18: наприклад, на роботі (коли шеф пропонує підвищення за секс) або на навчанні (коли професор в університеті домагається сексу з молодими студентками, користуючись своїм впливом). Хтось може піти на таку угоду усвідомлено, але частіше відмовитися просто незручно чи банально страшно. І якщо відмовитись у подібних ситуаціях непросто навіть дорослим, то 17-річним підліткам зробити це ще складніше. Тому захищати їх мають закони, де прописані такі нюанси.

Обмеження «18+» зустрічається у США та Туреччині. Але насправді все не так суворо, якщо йдеться про підліткове кохання

У США вік сексуальної згоди плаває від штату до штату. У середньому це таки 16 років, але є й більш консервативні регіони. Наприклад, у Каліфорнії й Орегоні — штатах на заході країни — вважають, що підлітки не здатні усвідомлено займатися сексом до досягнення 18 років. Хоча лазівки є.

У 2018 році тодішня губернаторка Орегону Кейт Браун відповідала психотерапевтам, які цікавилися, чи необхідно повідомляти в поліцію про всі випадки сексуальних контактів дітей молодше 18. За словами Браун, коли йдеться про підлітків, чия різниця у віці становить не більше трьох років, це може бути винятком із правил, якщо секс стався за згодою обох сторін і нікому не зашкодив. При цьому політик все ж таки закликала звертати увагу на подібні випадки і ретельно перевіряти, чи справді з психологічним станом неповнолітніх усе гаразд.

У Каліфорнії секс до 18 років заборонений, але якщо підлітки у шлюбі, то жодних обмежень немає. Таке стало можливим через те, що в штаті не прописаний мінімальний вік для одруження: теоретично за згодою батьків це можна зробити хоч у 15.

У Туреччині інша особливість. Там проникаючий секс карається за будь-яких умов, поки підлітку не виповниться 18. Але вважається, що вже після настання 15 років людина може давати згоду на деякі інтимні практики, які не мають на увазі безпосередньо пенетрації (причому не тільки пенісом, а й пальцями, секс-іграшкою чи іншим об'єктом).

Звичайно, вмістити в один текст усі варіанти того, як влаштовано закон за кордоном, неможливо. В Аргентині вік сексуальної згоди досі встановлений і з 13 років. Але якщо йдеться про насильство, то при розглядах суди керуються факторами, які мали місце у кожному конкретному випадку: і віком постраждалих, і іншими обставинами.

В Іспанії ж нещодавно виправдали 20-річного чоловіка, який мав секс із 12-річною дівчинкою. Суд вирішив, що якщо вони обидва належать до народу рома, а в їхній культурі такі стосунки нормальні і шлюби нерідко укладаються ще до 14 років, то можна зробити виняток із правил. Згідно з законом, вік сексуальної згоди в Іспанії настає лише з 16 років.

Якось дуже складно. Може, тоді й не треба запроваджувати вік згоди, якщо все одно є купа винятків?

Нагадаймо, вік сексуальної згоди потрібен для того, щоб захистити підлітків від досвіду, до якого вони поки не готові, тому не використовувати це обмеження зовсім неправильно. Наразі вік сексуальної згоди в нашій країні становить 16 років.

Винятки якраз допомагають не карати більше людей, ніж потрібно: комусь усвідомлено хочеться отримати інтимний досвід раніше і є одноліток, із яким це відчувається безпечно. Тож на практиці захищати підлітка може бути нема від чого, але можна нашкодити другій людині, відправивши за ґрати.

Загалом у світі простежується тенденція до збільшення віку сексуальної згоди. Але так звані закони Ромео і Джульєтти (де таки прописуються винятки, приклади яких описано в тексті), покликані не гребти всі випадки під один гребінець і лояльніше підходити до закоханих підлітків.

Проте незалежно від чинного законодавства батькам точно не зайве поговорити зі своєю дитиною на цю тему. Причому обов'язково торкнутися і те, як їй отримувати згоду на інтимні практики від інших людей. Це стане гарним прикладом, як варто поводитися одне з одним. А головною ідеєю розмови може стати те, що згода — це не саме слово «так», а відчуття, що все, що відбувається, нормально, комфортно і здорово для всіх учасників.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.