Догори
Дати відгук

Ціна на капусту різко злетіла вгору: причини

Крім цього, здорожчав цлий ряд овочів.

2 хв на прочитання08 Лютого 2022, 20:45
Капуста Капуста
Поділитись:

За останні два тижні білокачанна капуста стала рекордсменом за темпами зростання вартості серед продуктів харчування в Україні. Вона подорожчала за цей період на 11% і таким чином зараз коштує близько 21,59 грн/кг, пише Главред.

За результатами моніторингу Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), через те, що в 2020 році на цей овоч були дуже низькі ціни, аграрії в 2021 році істотно скоротили площу її вирощування.

"Фактор зменшення власного виробництва в комбінації зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни в цьому році. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів на її зберігання і сезонний фактор додатково сприяли подальшому зростанню ціни", – кажуть експерти.

Також у зв'язку зі збільшенням витрат по зберіганню продукції за останні два тижні зросли і середні ціни на такі овочі: морква (+10 % до 14,70 грн/кг), цибуля (+7 % до 15,40 грн/кг), буряк (+7 % до 16,40 грн/кг) і картопля (+5 % до 9,14 грн/кг).

Продовжує зростати в ціні і вершкове масло. Зокрема, 3 лютого упаковку вершкового масла вагою 200 г можна було купити за 54,46 грн/кг, що на 7% перевищує ціну,зафіксовану 2 тижні тому.

Подорожчання продуктів аналітики пов'язують з:

  1. зменшенням виробництва вершкового масла в Україні;
  2. зростанням ціни на масло в Європейському Союзі (основний імпортер даного продукту в Україну);
  3. зростанням в ціні сировини для виробництва масла (молока) та інших складових собівартості.

"З початком нового року почала зростати в ціні і яловичина. Якщо ціни на свинину і м'ясо птиці росли поступово, то зараз ціни на яловичину пішли вгору. За останні 2 тижні середня ціна на яловичину зросла на 6% і на 3 лютого 2022 року вона коштує 205,38 грн/кг. В Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини, і за результатами 2021 року таке скорочення склало 10%. Зменшення пропозиції на ринку і зростання складових собівартості, що зараз спостерігається практично за всіма статтями, неминуче призводить до зростання ціни", - додали в УКАБ.

Раніше ми писали, що Названо продукти харчування, ціни на які зросли на 70%

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.