Догори
Дати відгук

Цілющий суперфуд: навіщо лікарі рекомедують їсти обліпиху

Осіння королева українських садиб – обліпиха.

4 хв на прочитання17 Листопада 2023, 15:00
Дієтологиня розповіла в чому користь обліпихи Дієтологиня розповіла в чому користь обліпихи
Поділитись:

Ягода обліпихи корисна всіма частинами: м’якоттю, кісточками, соком та олією. Адже вона містить 190 корисних сполук. Лікарка-педіатриня, дієтологиня Мар’яна Стегніцька розказує, чому дуже важливо включити цю ягоду до раціону дорослих і дітей, та за яких захворювань може допомогти обліпиха.

"Ці сполуки містять вітаміни А, Е, К, які розчиняють жири, також ліпіди, органічні кислоти, амінокислоти, вуглеводи, вітаміни групи В. Ягоди й насіння обліпихи містять аскорбінову кислоту, антиоксиданти, токфероли, каротиноїди, фловоноїди і жирні кислоти", – каже Мар’яна Стегніцька.

Користь цієї ягоди неоціненна: обліпиха має в собі практично весь набір вітамінів, мінералів, клітковини і аж 18 амінокислот, тому діє на організм як вітамінна бомба. В ягодах міститься велика частка аскорбінової кислоти, рибофлавін і тіамін, тому вона дуже корисна в разі застуди. Також обліпиха має здатність уповільнювати процеси старіння шкіри, знімає напруженість і покращує сон.

  • Зміцнення імунної системи. В ягодах обліпихи у 200 разів більше вітаміну С, ніж у яблуках. А нашому організму потрібен цей вітамін, щоб був міцним імунітет. Також вітамін С допомагає трансформувати жирові запаси в енергію, засвоювати залізо із продуктів рослинного походження. Ягоди обліпихи мають високий вміст флавоноїдів – пігментів жовтого кольору, які в рази підвищують імунітет до різноманітних інфекційних захворювань.
  • Здоров’я серцево-судинної системи. Ягоди обліпихи завдяки високому вмісту антиоксидантів унормовують підвищений тиск, допомагають у боротьбі з утворенням тромбів і знижують рівень "поганого" холестерину в крові. Також завдяки антиоксидантам обліпиха допомагає захистити організм від дії вільних радикалів, які є головною причиною старіння, запобігає виникненню раку й цукрового діабету.
  • Підтримання належного функціонування травної системи. Оскільки ягоди містять високий рівень поліненасиченої кислоти омега-7, це допомагає знизити запальні процеси слизової кишківника, очей і статевих органів. Ягоди обліпихи також багаті на клітковину, тому підтримують на належному рівні загальну мікрофлору травної системи.
  • Запобігання старінню шкіри. Ягоди обліпихи містять поліненасичені жирні кислоти омега-3 та омега-6, що підвищують рівень колагену, який відповідає за еластичність шкіри.

Що лікує обліпиха: цілющі властивості обліпихової олії

  • Загоює рани. Найціннішою складовою ягід обліпихи, звісно, є їхні масла. Олія з обліпихи має у своєму складі 35% рідкісної пальмітолеїнової кислоти, що є компонентом шкірного жиру і підтримує склад тканини, загоюючи рани.
  • Запалення, розлади шлунково-кишкового тракту. Олія з ягід обліпихи має високий вміст олеїнової кислоти – до 17%, омега-3 та омега-6 відповідно 34% і 35%, які допомагають регулювати обмін речовин в організмі, запобігаючи хворобам кишківника.
  • Виразка шлунку, гастрит, інші ураження слизової оболонки. Також олію з плодів і насіння використовують за всіх захворюваннь шлунку, для лікування опіків, запалень та обморожень тіла, в разі псоріазу тощо. Адже завдяки високому вмісту антиоксидантів обліпихова олія має антибактеріальний, протизапальний, болезаспокійливий ефект, також сприяє регенерації тканин.
  • Регулює підвищений тиск. Ця ягода має бути у гіпертоніків у свіжому та замороженому вигляді, оскільки обліпиха містить антиоксиданти, що знижують тиск, покращують еластичність судин, роблячи їх міцнішими.

Як правильно вживати ягоди обліпихи та обліпихову олію

  • Свіжі ягоди. Дорослим треба вживати не більше п’ятдесяти грамів ягід на день, водночас дітям краще обмежити порцію до десяти грамів. В разі хвороби дорослим можна збільшити порцію до 5 столових ложок.
  • Чай із перетертої обліпихи з цукром краще пити один раз на день, оскільки він має послаблювальний ефект. До чаю можна додавати м’яту, імбир, базилік і мед замість цукру. Також можна робити морси, перебивши ягоди з медом.
  • Олію для профілактики чи комплексного лікування треба приймати внутрішньо двічі на день – вранці та ввечері. Пити її треба за 20 хвилин до приймання їжі по одній чайній ложці. Якщо олія використовується зовнішньо для лікування опіків, можна робити суміш олії та вазеліну в рівних частинах, що буде дуже ефективним засобом.

Як приготувати чай з обліпихи

ля напою знадобиться 100 г ягід обліпихи, 500 мл води, 1 апельсин, 1 ч. л меду, 1 паличка кориці. Ягоди треба помити, висушити, засипати до заварника й перетерти. З половини апельсина вичавити сік і влити до заварника, додати паличку кориці. Фруктову суміш треба залити окропом, закрити кришкою і дати настоятися 10 хв. Готовий чай перед подаванням прикрасити скибочками апельсину й додати меду. Такий ароматний напій підбадьорить і зігріє холодної осінньої чи зимової пори.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.