Догори
Дати відгук

«Треба налагодити виробництво вакцин ще до того, як стане зрозуміло, яка з них виявилася дієвою»: скандал у Pfizer

Випускаючи продукцію на ринок, компанія не знала, чи її вакцина проти COVID-19 справді запобігає передачі вірусу.

5 хв на прочитання20 Жовтня 2022, 17:54
Поділитись:

Коли у 2020 році у світі почалася пандемія COVID-19, американський фармацевтичний гігант Pfizer об'єднався з німецьким концерном BioNTech  для вивчення та розробки кандидатів на мРНК-вакцину проти цього захворювання. І вже 8 грудня 2020 року Велика Британія стала першою країною світу, яка розпочала масову вакцинацію населення проти коронавірусу SARS-CoV-2 вакцинами Pfizer/BioNTech. І це принесло свої плоди: ставши лідером із виробництва вакцини проти коронавірусу, Pfizer за 2021 рік заробила $21,979 млрд, збільшившись у 2,4 рази порівняно з попереднім роком. Левову частку цього прибутку отримано від продажу вакцини проти коронавірусу під назвою BNT162b2, або Comirnaty.

Розвиваючи успіх, у Pfizer узялися за розробку вакцини проти грипу на основі мРНК. У вересні компанія повідомила про початок 3 фази дослідження кандидата на таку вакцину.

Однак у жовтні стався скандал.

 

Глава з міжнародних розвинених ринків Pfizer Джанін Смолл заявила, що фармацевтична компанія не знала, чи запобігає її вакцина протикоронавірусної інфекції передачі вірусу, коли почала поширювати препарат по всьому світу. Про те, що вакцина не проходила відповідних тестів, вона сказала 10 жовтня під час надання свідчень перед парламентом Європейського союзу.

Смолл постала перед парламентом від імені генерального директора Pfizer Альберта Бурли, якого раніше викликали на слухання. Депутат Європарламенту від Нідерландів Роб Роос запитав, чи було протестовано вакцину Pfizer від коронавірусу на зупинку передачі вірусу до того, як вона вийшла на ринок.

«Якщо ні, будь ласка, скажіть це чітко. Якщо так, чи бажаєте ви поділитися даними з цим комітетом? І я дійсно хочу прямої відповіді, так чи ні, і я з нетерпінням чекаю цього», — сказав Роос.

«Ні», — зізналася Смолл, додавши на своє виправдання, що компанія мала «рухатися зі швидкістю науки». За словами глави з міжнародних розвинених ринків Pfizer, компанія витратила $ 2 млрд на дослідження, розробку та виробництво препарату в умовах ризику, «щоб гарантувати, що компанія зможе допомогти у боротьбі з пандемією».

Роос відповів, що мільйони людей у ​​всьому світі були змушені зробити щеплення через міф, ніби «ви робите це для інших». Депутат наголосив, що «це виявилося дешевою брехнею», і зажадав викрити фармацевтичну компанію.

Тим часом депутат Європарламенту з Хорватії Міслав Колакушич назвав найбільшим корупційним скандалом у світовій історії контракт на закупівлю 4,5 млрд доз вакцини Pfizer для вакцинації проти COVID-19 450 млн мешканців Європи.

Політик переконаний, що Комісія ЄС повинна негайно розірвати контракти на нові дози «фейкових вакцин проти COVID-19» і вимагати повернення 2,5 млрд євро, сплачених на даний момент.

«Усі, хто брехав, що вакцини запобігають поширенню вірусу, мають бути притягнуті до відповідальності», — заявив він.

Як же так вийшло?

Значною мірою за скандал із Pfizer відповідальна одна людина — Альберт Бурла.

«Форбс» розповідає, що в середині березня 2020 р. Бурла зібрав на відеоконференцію керівників підрозділів із розробки та виробництва вакцин. До цього обидві групи вдень і вночі працювали над детальним планом зі створення препарату проти COVID-19. Вони відзвітували, що думають вивести продукцію на ринок дуже швидко — приблизно в 2021-му.

«Занадто довго», — відповів Бурла. Побачивши, що дослідники змінилися на лиці, Бурла подякував усім за титанічні зусилля, але продовжував гнути свою лінію. Він закликав науковців спробувати мислити інакше.

«Уявіть, що у вас безрозмірна чекова книжка і вам не потрібно хвилюватися про гроші. Що працювати над завданнями будемо паралельно, а не послідовно. І що треба налагодити виробництво вакцин ще до того, як стане зрозуміло, яка з них виявилася дієвою. Якщо не спрацює жодна, це мій клопіт. Усе спишемо і відправимо в утиль», — сказав Бурла.

«Він поставив команді захмарну мету — до кінця року випустити мільйони доз вакцини для людей із груп ризику», — згадує директор Pfizer із науки Мікаель Долстен.

На початку травня першу групу здорових добровольців із Балтімора вакцинували експериментальним препаратом проти COVID-19, який Pfizer розробила спільно з німецькою BioNTech. Про це одразу ж повідомили Бурлі.

«Навряд чи хтось очікував від фармацевтичного гіганта такої швидкості. Таким темпам позаздрять і біотехнологічні стартапи», — зреагував той.

Слід нагадати, що ветеринар за освітою, Бурла родом із Греції. Він піднімався по кар’єрній драбині в Pfizer 25 років, а 2019-го став гендиректором. Бурла визнає, що попередній досвід ніяк не підготував його до нинішніх складнощів. Зате вірить, що масштабні перетворення, які він почав у Pfizer, підготували до них величезну корпорацію з виторгом $ 51,8 млрд.

Поки що невідомо, чим закінчиться для фармгіганта цей скандал. Однак, схоже, вийти сухою з води Pfizer не вдасться.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитаннягодина тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитання2 години тому
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання3 години тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання5 годин тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання6 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання7 годин тому
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання9 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання11 годин тому