Догори
Дати відгук

ТОП-5 причин чому взимку на всіх нас нападає нестримне відчуття голоду

Через відсутність сонця в нашому організмі перестає вироблятися в потрібній кількості вітамін D

4 хв на прочитання12 Грудня 2020, 14:04
Поділитись:

Звертали увагу на те, як сильно хочеться їсти в холодну пору року? Чого-небудь жирного і калорійного, з великою кількістю майонезу, наприклад? Вся справа в зимі, саме в цю пору в організмі утворюється «чорна діра», здатна поглинути абсолютно всю їжу на планеті. Причому в один підхід.

Причин цьому, насправді, кілька, пише eda.bit.ua.

Причина №1. Холод

Зима в наших краях відрізняється досить відчутною мінусовою температурою. І, щоб підтримувати температуру тіла, організм витрачає на збереження свого тепла набагато більше енергії, ніж влітку. Логічний ланцюжок в цій ситуації дуже простий: замерзли = зголодніли. Мозок посилає тілу сигнал про те, що їжа може зігріти, а значить, і врятувати. Далі все як в тумані.

Як боротися: тепліше одягайтеся. Банально, але факт. Менше мерзнеш - менше їси. Забудьте про модні луки, заховайте подалі вкорочені джинси, які відкривають щиколотки. Полюбіть термобілизну, вибирайте тільки довгий верхній одяг - ніяких курточок, які ледве прикривають зад.

Причина №2.Безсоння

Світловий день взимку дуже короткий, постійне життя в пітьмі збиває організм з пантелику, через що нам хочеться йти спати набагато раніше, ніж влітку. Це пов'язано з виробленням гормону мелатоніну, який відповідає за синхронізацію сну і неспання. Він синтезується в темний час доби, тому взимку через сірий день, він починає вироблятися задовго до звичного часу відходу до сну.

У підсумку ми більшу частину дня відчуваємо себе сонними і млявими, а вночі через порушених біоритмів ворочаємося і не можемо заснути. Безсоння в свою чергу призводить не тільки до депресій і апатії, але і до збільшення рівня гормону греліну, який стимулює апетит, а також знижує в організмі рівень лептину, від якого залежить відчуття ситості.

Як боротися: відкорегуйте свій біоритм. Включайте якомога більше світла в приміщенні, щоб не хотілося спати завчасно. І лягайте спати в непроглядній пітьмі - бажано закривши вікна щільними шторами і не включаючи жоден каганець.

Причина №3. Режим накопичення

З настанням холодів обмін речовин сповільнюється, організм, немов смартфон, переходить в енергозберігаючий режим і намагається утримати якомога більше "тепла", відкладаючи все "в комору", тобто в жировий прошарок. Тому він вимагає добавки після обіду або вечері - щоб не тільки утамувати відчуття голоду, але і залишити ще про запас.

Як боротися: займайтеся активними фізичними навантаженнями і включіть в свій раціон продукти, які прискорюють метаболізм. Бажано залишити інтенсивні навантаження до весни і вибрати більш приємне для себе заняття: плавання, танці, ковзани, лижі або сноуборд.

Причина №4. Мало води

Гарячі батареї і тепле повітря з кондиціонера сушать шкіру і позбавляють організм вологи. У той же час холод притупляє бажання пити, тому ніяких сигналів про втрату води в організмі мозок нам не посилає. Замість цього він може послати помилковий сигнал про голод, тоді як наш організм банально хоче пити.

Як боротися: хочеш їсти - попий водички. Коли ви наступного разу захочете їсти, не біжіть до холодильника, випийте склянку води. Можливо, це саме те, що вам потрібно зараз.

Причина №5. Підвищений стрес

Через відсутність сонця в нашому організмі перестає вироблятися в потрібній кількості вітамін D, без якого неможливе виробництво серотоніну, тобто гормону щастя. Додайте до цього людський фактор: проблеми на роботі, різні переживання, неврози і страхи. У підсумку замість серотоніну організм починає посилено виробляти гормони стресу - кортизол і адреналін, які в свою чергу посилають сигнал в мозок про те, що людина знаходиться в небезпеці і її терміново потрібно врятувати. І тут знову виходить зачароване коло: стрес = "треба піти поїсти".

Як боротися: їжте триптофан - як в капсулах, так і в  продуктах. Ця амінокислота відповідає за настрій і нормальний сон. Триптофан міститься в сирі, рибі, м'ясі, бобових,   сушених фініках, арахісі, кунжуті, кедровому горісі, молоці і йогурті.

Крім того, займайтеся тим, що приносить вам задоволення: зустрічайтеся з друзями, займайтеся сексом, катайтеся на санках, грайте в сніжки, гуляйте, слухайте улюблену музику.

Відомо, експерти визначили, де краще жити в часи коронокризи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання30 хвилин тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому