ТОП-5 корисних та вітамінних продуктів літа
Літо — сезон смачного врожаю, завдяки якому можна покращити стан здоров’я.
Черешні, томати, кукурудза, кавуни — літо дарує багаті вітамінами фрукти та овочі. Варто звернути на них увагу та не пропустити, особливо зараз, коли кінець липня балує людство природними дарами.
Дієтолог Наталя Бочарова розділяє корисний раціон сезону на три групи — зелень, фрукти та овочі. На її думку, ці продукти влітку потрібно вживати щоденно, а приготування червоного м’яса скоротити до одного разу на тиждень, риби — до двох разів.
Зелень
Базилік, кріп, шпинат, салат, петрушка, рукола є справжніми джерелами вітамінів. Найбагатішим на останні вважається саме шпинат — він містить вітаміни A, B1, В2, B6, С, D2, Е, РР, Р, К та достатньо заліза, кальція, цинку, магнія та калія. А петрушка та кріп особливо рекомендовані людям із серцевими захворюваннями та з проблемами тиску.
Кабачок
Вже зараз розпочався сезон кабачків, їх почали масово завозити на базари, господарі вже збирають врожай на власних городах. Окрім того, що це низькокалорійний продукт, він містить вітаміни В1, В2, достатню для організму концентрацію вітаміну С, а також Омега-3 та баго іншого. Їх вважають корисними для головного мозку, нирок, шкіри та печінки.
Томати
Червоний овоч, який також починає набирати сезонних обертів, на думку дієтологів, має позитивний вплив на здоров’я. Помидори у салаті та томатний сік корисні для судин, серця та нирок — містить вітаміни А, В2, В3 та С, а також йод, магній, кальцій тощо.
Ягоди
Черешні, шовковиця, порічка… мають бути в меню влітку щоденно. Дієтолог Наталія Бочарова радить їсти ягоди саме вранці та без додавання цукру. Саме в неушкоджених та не дуже солодких ягодах міститься найбільше корисних елементів. Наприклад, порічка та малина багаті на вітамін С та інші, а шовковиця містить вітаміни групи В та Е, А та К і є корисною для ШКТ.
Кавун
Ці бахчові варті уваги не тільки через свій фантастичний смак, але й тому, що вони не містять цукру і на 90% складаються з води. Їх можна вживати хворим на сахарний діабет та в разі бажання втамувати спрагу. М’якоть складається з клітковини, пектинів, фолієвої та аскорбінової кислоти, вітамінів… Кавуни є низькокалорійними, їх вживання покращує шкіру, нормалізує тиск та покращує речовинний обмін.
Матеріал не містить медичних порад та носить виключно інформативний характер. Для встановлення діагнозу або отримання медичних порад обов’язково зверніться до лікаря.