Догори
Дати відгук

Токсоплазмоз: інфекціоніст розповідає, кому можна не панікувати

Якщо антитіла класу G позитивні — все гаразд.

3 хв на прочитання30 Липня 2023, 20:12
Поділитись:

лово «токсоплазмоз» лякає своєю невідомістю та всюдисущністю. Адже ця хвороба є практично у кожного другого: кому не зроблять аналіз — позитивні антитіла! Але чи означає це, що кожен другий хворий? Наскільки виправдані побоювання? Про це розповів лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Він говорить, що про токсоплазмоз у мережі дуже багато інформації — бракує лише адекватно розставлених акцентів.

Захворіти може практично кожен — у ранньому дитинстві, коли ми тягнемо все до рота, «особливо маленьких кошенят чи пісок», або любителі куштувати фарш при приготуванні їжі, оскільки інший шлях зараження — сире м’ясо.

Перше знайомство називається гострий токсоплазмоз. Але нічого страшного тут немає, запевняє лікар.

«Це щось на кшталт герпетичних захворювань. Уберегтись усе одно не вийде. Людський організм не стерильний. У нас усередині живе багато чого цікавого. Імунна система до цього звикла та тримає оборону. Позитивні антитіла на токсоплазмоз цьому є доказом», — розповідає інфекціоніст.

Ранній токсоплазмоз дуже небезпечний при вагітності — не для самої матері, а для дитини. Саме для цього вагітних перевіряють на ТОРЧ-інфекції. Ще краще робити це обстеження при плануванні вагітності — чи є імунітет до певних збудників, зокрема на токсоплазмоз. Якщо антитіла класу G позитивні — все гаразд, можна не переживати. Якщо ж антитіл немає — треба спробувати вберегтися під час вагітності, тобто уникати того, що може викликати гостри1й токсоплазмоз.

Є випадки, коли токсоплазмоз починає прогресувати. Це відбувається при глибокому порушенні імунітету (зазвичай це ВІЛ, але можуть бути й інші причини).

«Наприклад, у мене був пацієнт-качок, який приймав стероїди та анаболіки, й довів свою імунну систему до такого виснаження, що на МРТ вже з’явились токсаплазменні вогнища в головному мозку. Основна причина й відповідно тактика лікування — спершу з’ясувати причину руйнування імунітету та зупинити цей процес», — підкреслює Дубровський.

Є окремий вид токсоплзамозу — токсоплазмоз очей. Це наслідок зазвичай вродженого токсоплазмому (при передачі від матері до дитини) або — в рідкісних випадках — серйозного порушення імунітету та генералізації інфекції. Діагноз ставить зазвичай офтальмолог.

«Токсоплазмозу боятись не потрібно. Від нього все одно нікуди не втекти та ліквідувати його із організму не вийде. Отримані позитивні антитіла не є свідченням того, що людина хвора. Цих аналізів недостатньо, аби робити такі висновки. Потрібні ще певні скарги та додаткові обстеження. Токсоплазмоз становить небезпеку для дівчат, які не хворіли в дитинстві та планують вагітність. І для людей із порушеннями імунітету. Всім іншим можна не думати про цю хворобу», — підсумовує інфекціоніст.

Він наголошує, що не варто панікувати на рівному місці.

«Лікуємо не аналізи, а людину. Не забувайте про це», — закликає лікар.

Раніше ми вже писали про «винахідливий» токсоплазмоз: перед чим не зупиниться цей паразит.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost