Догори
Дати відгук

«Винахідливий» токсоплазмоз: перед чим не зупиниться цей паразит

На шляху до організму кота він може створити великі проблеми вагітним жінкам та інфекціоністам.

3 хв на прочитання30 Грудня 2021, 22:30
Поділитись:

Гризуни так сильно бояться котячих не через генетично накопичений досвід, здобутий методом спроб і помилок, говорить лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

«Ні, помилка коштує дуже дорого. У маленької беззахисної мишки немає другого шансу, якщо вона помилиться й підпустить кота надто близько. Тим більше що вже доведено: цілі покоління лабораторно виведених щурів і мишей, які ніколи не бачили котячих, так само миттєво реагують на присутність кішки в приміщенні», — розповідає лікар.

Він пояснює, що у гризунів є спеціальні гени, відповідальні за нюх… на кішку. Завдяки такому генетично налаштованому нюху миша від народження розпізнає феромони кішок і так просто не підпустить їх близько до себе.

Інфекціоніст розповідає, що поведінку гризуна може змінити такий паразит, як токсоплазмоз («головний біль акушерів і одна з тих складних головоломок, яку доводиться вирішувати інфекціоністам», той, «який дуже небезпечний для серонегативних (які не хворіли раніше) вагітних дівчат» і «через який господаркам не рекомендують куштувати сирий фарш, а молодятам радять не заводити кошенят»).

Особливістю зазначеного паразита є те, що в складному механізмі розвитку кінцевим господарем має стати саме кішка, пояснює Євген Дубровський. Виділяючись у довкілля з фекаліями, токсоплазмоз заражає багато тварин. Але повний цикл розмноження можливий лише у котячих.

«Якщо мишку з'їсть сова, змія або ще хтось, то токсоплазмі це вкрай невигідно. Що «вигадала» токсоплазма, щоб гарантовано потрапити в тіло кішки? Витончено, токсоплазма змінює поведінку гризуна! Як саме це робить паразит у мозку, дослідники ще сперечаються. Але під впливом паразита на нюховий центр чи певні гени миша… перестає боятися кішки! І спокійно підпускає її до себе, не тікає, не намагається сховатись. І, стаючи легкою здобиччю, виконує задум хитрого паразита», — розповідає інфекціоніст.

Він нагадує, що це не одиничний випадок у природі. Наприклад, вірус сказу, вражаючи головний мозок, також змінює поведінку зараженої тварини. Агресивно нападаючи та кусаючи інших, хвора тварина реалізує підступний план вірусу — заражає нову жертву.

Подібне часто спостерігається й у світі комах, де свої паразити також уміло маніпулюють поведінкою та змушують кого лізти у воду, кого захищати своїх личинок, кого бути з'їденим тощо.

«Ось так складно та неоднозначно влаштовано все довкола. З багатьма інфекціями ми живемо пліч-о-пліч усе життя. З деякими нам доводиться дружити та співіснувати разом. З іншиминещадно боротися та захищатися до кінця. Благо, наш організм озброєний до зубів і тренувався століттями. Ну а там, де не виходить йому самому, медики з радістю допоможуть», — запевняє Євген Дубровський.

Також ми писали про три міфи про імунітет.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитаннягодина тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитаннягодина тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання2 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання3 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання3 години тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання10 годин тому
Лілійник — невибагливий, проте дуже привабливий елемент садового ландшафту (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому