Догори
Дати відгук

Система охорони здоров’я є частиною військової доктрини держави — Ольга Богомолець

Держава має забезпечувати насамперед безпеку людям — за це вони платять податки.

2 хв на прочитання25 Листопада 2021, 17:38
Фото з офіційної сторінки Міністерства оборони України Фото з офіційної сторінки Міністерства оборони України
Поділитись:

Система охорони здоров'я є частиною військової доктрини держави. Про це в ефірі каналу «Центр» заявила Ольга Богомолець — доктор медицини, професор, заслужений лікар України, капітан запасу медичної служби.

Вона нагадує про свій досвід, набутий під час військового вишколу в Ізраїлі та під час виконання функцій заступника начальника військового госпіталю.

«Якщо у країні раптом війна, якщо якась небезпека, якщо масове ураження, що робити? В Ізраїлі та Швейцарії кожен інженер, юрист, керівник, прибиральниця, домогосподарка знають, що їм робити на випадок, якщо щось. Є червона картка, зелена картка, жовта картка, фіолетова картка на кожну ситуацію. У них прописані алгоритми», — розповідає Ольга Богомолець.

Вона наголошує, що в нашому випадку прописаних алгоритмів нема, тому «якщо раптом у нашій державі щось, то буде хаос, паніка та купа смертей, яким можна було запобігти». На переконання Ольги Богомолець, за це все має відповідати система державного управління. «На сьогодні в Україні немає централізованої гілки управління. Все передали на місцеві бюджети. Тому вже немає системи управління, тобто влада не керує», — констатує медик.

Ольга Богомолець переконана, що функція Міністерства охорони здоров'я — створення єдиних і непорушних стандартів для всієї держави, які місцева влада була би зобов'язана виконувати.

«Цього не просто нема — про це навіть не думають і не говорять. Систему охорони здоров'я сприймають як бізнес-модель. І зараз у нас закривають опікові центри (кажуть: ви ж гроші не заробляєте), інфекційній лікарні закрили би, якби не COVID, зменшили фінансування психіатричних лікарень», — нагадує медик.

Вона вважає, що це є прояви нерозуміння того, що система охорони здоров'я — це частина військово-медичної доктрини держави.

«Безперечно, приватні компанії, клініки — це все має бути, але це до держави не має стосунку. Це до сервісу, до грошей. А держава має забезпечувати насамперед безпеку людям. За це люди платять податки», — говорить Ольга Богомолець.

Також ми розповідали, що медикам пообіцяли зарплату від 20 тис. грн, але цифри не сходяться.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.