Догори
Дати відгук

Синдром токсичного кабачка: хімік розповів про овочі, які стають отруйними під час спеки

Якщо в огірках гіркоту легко помітити, то в кабачках, гарбузах, патисонах це зробити важко.

3 хв на прочитання18 Серпня 2023, 21:14
Поділитись:

Баварська садова академія попереджає про те, що через екстремальну спеку в кабачках, огірках, гарбузах стали активніше вироблятися гіркоти, які призводять до нездужання і навіть спричинили одну смерть у Бонні. Тому німців просять куштувати овочів перед приготуванням і не використовувати гіркі рослини, оскільки «умовний кабачок + екстремальна спека = токсичні терпени». Про це розповів науковець-хімік Сергій Бесараб.

Він нагадує, що огірки на присадибних ділянках можуть починати гірчити. Багато хто навіть знає, що основна причина — виникнення таких речовин, як кукурбітацини. Але якщо в огірках гіркоту легко помітити, то в кабачках, гарбузах, патисонах це зробити важко. І є ймовірність отруєння, що й спостерігається у Німеччині. Існує навіть особлива назва для цього явища — «синдром токсичного гарбуза», що в наших реаліях цілком може бути перефразовано на «кабачковий токсикоз», говорить науковець.

Він розповідає, що терпени можуть утворюватися в рослинах як через термічний стрес (відповідь на посуху), так і через перехресне запилення з декоративними рослинами, у яких селекцією не видалена схильність до утворення кукурбітацинів.

«Кукурбітацини — це тетрациклічні терпени, похідні кукурбітану. На сьогодні виділено 20 сполук майже з 1000 рослин, усі речовини хімічно стійкі, при термічній обробці не руйнуються. Мають високу цитотоксичну активність (= клітинні отрути). За механізмом дії кукурбітацини нагадують дію соланіну картоплі. Як соланін — це відповідь на пошкодження бульб картоплі, так і кукурбітацин — це відповідь кабачка на будь-який шоковий вплив», — говорить Сергій Бесараб.

Хімік пояснює, що токсикологічна дія кукурбітацій на організм людини полягає у здатності порушувати подвійний ліпідний шар мембран, у найпростішому застосуванні токсини змушують утворюватися піну в мембранах клітин. Клітина з порушеною цілісністю мембрани гине.

«Наприклад, при потраплянні таких тетратерпенів у кишківник і порушення подвійного ліпідного шару мембрани епітеліальних клітин — у кров починають надходити макромолекули всього завгодно (у тому числі і самих терпенів), посилюючи інтоксикацію. Практично руйнується один із основних клітинних захисних бар'єрів організму. Тому не дивно, що основними симптомами отруєння кукурбітацин є шлунково-кишкові прояви, тобто. блювання, діарея, біль у животі», — говорить науковець.

Він нагадує, що термічною обробкою усунути токсини не можна — необхідно уникати таких овочів. Обрізання шкірки знижує концентрацію, але не видаляє кукурбітацини повністю, вони розподілені по м'якоті градієнтно. В одній рослині може бути 0,1–0,3 % тетратерпенів на суху вагу. Тобто при LD50 14 мг/кг для людини вагою 70 кг потрібно з'їсти близько 10 кг свіжих гірких «як полин» кабачків (у них 90 % води), аби кінець був летальним. Якщо з'їсти менше, просто будуть спостерігатись описані раніше симптоми.

Кукурбітацини як клас виробляються не тільки в гарбузових, але навіть у грибах сироїжках. В кавунах може виникати, зокрема кукурбітацин Е.

Найбільш токсичним вважається «гарбузовий варіант» — кукурбітацин B. У базі CAS (#6199-67-3) він позначений як «смертельно при ковтанні».

Є думка, що кукурбітацини можуть виступати як протиракові препарати. Насправді будь-які цитотоксичні речовини можуть знищувати ракові клітини (як і будь-які інші). Але при цьому ні в кого не виникає бажання використовувати хіміотерапевтичні препарати для профілактики, «про запас», наголошує Сергій Бесараб.

Також ми писали про отруту в тарілці: топ-7 добавок, які гублять наш організм.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Робота мобільної клініки в прифронтових українських селах. Фото: Dignitas Ukraine
Десятки населених пунктів залишилися без медичної допомоги: мобільні клініки допомагають жителям прифронтових сіл
2 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
19 травня Україна відзначає День сімейної медицини
1 хв на прочитання3 години тому
Фото ілюстративне
Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами: в Україні зростає захворюваність
3 хв на прочитання5 годин тому
Зображення згенеровано ШІ
Зміна клімату загрожує вагітним жінкам — екстремальна спека підвищує ризик передчасних пологів
2 хв на прочитання8 годин тому
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Майже «Автостопом по галактиці»: життя на Землі працює як квантовий комп’ютер і вже здійснило 10⁶⁰ логічних операцій
4 хв на прочитання9 хвилин тому
Фото ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Зображення згенеровано ШІ
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитаннягодина тому
Енергетичний прорив Туреччини: знайдене нове родовище газу. Фото: АА
Туреччина знайшла нове велике родовище газу в Чорному морі
1 хв на прочитання2 години тому
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитання7 годин тому
Озеленення дахів — тренд 2025 року: як перетворити міське житло та присадибну ділянку на зелену оазу
3 хв на прочитання13 годин тому
Достатньо, аби забезпечити домогосподарства на 3,5 роки: Туреччина виявила нові запаси газу в Чорному морі
1 хв на прочитання14 годин тому
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора