Догори
Дати відгук

Синдром хронічної втоми? Лікар розповідає, які аналізи потрібно здати насамперед

Для синдрому хронічної втоми характерні занепад сил, перевтома, що не минає навіть після міцного сну та тривалого відпочинку.

1 хв на прочитання24 Листопада 2023, 17:18
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

На нестачу вітаміну D зараз прийнято «валити» все — і зайву вагу, і проблеми із суглобами, і так далі. Але чи це правда? На це запитання відповіла лікар лабораторної діагностики, кандидат медичних наук, доцент Ірина Курстак.

«Найімовірніше, роль дефіциту вітаміну D завищена в етіології багатьох захворювань. Але найчастіше навіть у переліку аналізів, які ми рекомендуємо подивитися пацієнтові при синдромі хронічної втоми (коли «всезагальна млявість, байдужість до життя та кепсько-кепсько в роті»), перше що рекомендуємо виключити? Дефіцит заліза. Друге — подивитись і виключити дефіцит вітаміну D. Занадто велика роль йому відводиться в першопричині багатьох захворювань. Але доведено, що дефіцит впливає стан і самопочуття пацієнта, деяку симптоматику як синдрому хронічної втоми. Тому дефіцит допускати не треба», — говорить лікар.

Синдром хронічної втоми — захворювання, для якого характерне нескінченне почуття втоми, занепад сил, перевтома, що не минають навіть після міцного сну та тривалого відпочинку.

Перед прийомом будь-яких препаратів проконсультуйтеся з лікарем.

Ми вже писали про синдром хронічної втоми і підвищена стомлюваність: лікарі пояснюють, чому «просто відпочити» не допоможе.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.