Догори
Дати відгук

Сила глюкози: як подовжити життя через підтримування здорового рівня цукру в крові

Корисні поради про глюкозу, які миттєво покращать ваше життя.

5 хв на прочитання08 Квітня 2024, 11:50
Світлина Sweet Life / Unsplash Світлина Sweet Life / Unsplash
Поділитись:

Глюкоза, або простий цукор, що походить із вуглеводів, є основним джерелом енергії для наших клітин. Водночас суттєве підвищення або зниження рівня цукру в крові може призвести до різноманітних ускладнень, разом із діабетом, серцево-судинними захворюваннями та порушенням обміну речовин. Чимало людей пов’язує контроль рівня глюкози насамперед із діабетом, але насправді кожному варто його контролювати.

Французький біохімік Джессі Інчаспе, яка зрозуміла силу глюкози після невдалого стрибка з водоспаду в Мауї та перелому спини, уже давно поширює інформацію про важливість глюкози. Вона стверджує, що численні симптоми, які ми часто сприймаємо як типові, на кшталт раптового безсилля, частого відчуття голоду й затуманення свідомості, можуть бути пов’язані з проблемами в регуляції рівня глюкози.

Завдяки 2 власним дуже популярним книгам на цю тему Інчаспе швидко зарекомендувала себе як «богиня глюкози» і відтоді пояснює світові її важливість. У своїй першій книзі «Глюкозна революція» Інчаспе наводить різноманітні поради щодо забезпечення здорового рівня цукру в крові та уникнення так званих перепадів рівня цукру в крові. Ось 4 корисні поради про глюкозу, які миттєво покращать ваше життя, від самої «богині глюкози».

1. Сніданок завжди має бути солоним, а не солодким

Позаяк мюслі з фруктами та йогуртом вважаються здоровим сніданком, Інчаспе стверджує, що на сніданок краще уникати їжі з високим вмістом цукру. Натомість варто обирати білкову їжу, на кшталт яєць, риби або грецького йогурту, аби не підвищувати різко рівень цукру в крові, через який ми почуватимемося втомленими та голодними, коли він почне падати.

Після пробудження наш організм особливо вразливий до стрибків глюкози через те, що під час сну ми вже перетравили всю їжу, яку з’їли ввечері. Тому все, що ми їмо на сніданок, перетравлюється швидше, ніж їжа, з’їдена в інший час, що підвищує ймовірність стрибків рівня глюкози. Коли ви завтра прокинетеся, подумайте про те, щоби почати день із поживної їжі, на кшталт тосту з яйцем та авокадо або протеїнового коктейлю, і ви відразу помітите позитивні зміни у власному самопочутті та енергії. Або ще краще: придбайте собі глюкометр і спробуйте їсти різні продукти, щоби виміряти їхній вплив на рівень глюкози!

2. Ніколи не вживайте цукор натщесерце, залиште його на десерт

Цукор, як і надмірний шопінг, вживання алкоголю, азартні ігри та інші відомі звички, може спричиняти сильну залежність, про що свідчить той факт, що понад 75% американців споживають надмірну кількість цукру. Попри не таку завзяту боротьбу із цукровою залежністю в інших країнах, світові показники й надалі зростають.

Як це побороти? Їжте цукор наостанок! Так ваш шлунок буде надто зайнятий перетравленням того, що ви вже з’їли, на що й витрачатиметься енергія від десерту із цукром! І ще одне: всупереч поширеній думці про 2 перекуси між щоденними сніданком, обідом та вечерею, краще з’їсти бажаний перекус одразу після основної страви. Це тому, що наші звичні перекуси часто містять багато цукру, а, як ми вже знаємо, цукор варто їсти останнім, щоб уникнути цукрового провалу. Навіть склянка соку містить стільки цукру, що навіть яблучний сік між їжею може спричинити величезний стрибок рівня цукру. Але якщо ви НЕ МОЖЕТЕ ВІДМОВИТИСЯ від фруктів, спробуйте їсти їх із білком або жиром, щоби зменшити їхній вплив на рівень цукру.

3. Починайте їсти овочі перед основною стравою

Ідея споживання овочів перед основною стравою ґрунтується на важливості споживання клітковини, адже вона прилипає до стінок кишківника і створює захисний шар, який ефективно уповільнює подальшу інтенсивність всмоктування глюкози в кров. Броколі, спаржа, салат, шпинат чи бобові перед основною стравою забезпечать нормальний рівень глюкози.

4. Випивайте столову ложку оцту перед їдою (або коли зможете)

Так, ви все правильно прочитали. Оцтова кислота чудово сповільнює роботу ферментів, що відповідають за перетворення цукрів на глюкозу. Така проста операція зменшує жагу до їжі, а з нею і голод. За словами Інчаспе, 1 столова ложка оцту безпосередньо перед стравою може призвести до зниження ризику подальшого сплеску глюкози на вражаючі 30-45%! Але найкраще те, що вам не обов’язково розуміти це так буквально: замість ложки можна скропити оцтом салат, і це чудово спрацює.

Але намагайтеся уникати бальзамічних сиропів із цукром. Натомість обирайте рисовий, кокосовий або білий оцет. А якщо чистий оцет вам не до смаку, спробуйте додати до нього трохи лимона — він має зробити його привабливішим!

Ось і все! Завдяки цим корисним порадам «богині глюкози» Джессі Інчаспе ми дізналися, що підтримувати здоровий рівень цукру в крові зовсім не складно! Зрештою, важливо не стільки те, що ви їсте, а те, у якому порядку ви споживаєте їжу. Ці прості, але дієві поради для контролю рівня глюкози, на кшталт солоних сніданків замість солодких, пріоритету овочів, споживання цукру в останню чергу та додавання оцту в їжу, допоможуть вам легко зробити конкретні кроки до здорового способу життя вже сьогодні, щоби насолоджуватися довшим і здоровішим життям у майбутньому.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Викрито організовану групу лікарів.
Фото: ДБР, ілюстративне
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання3 години тому
Кільце i.Con та контрацептиви STEYE
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання4 години тому
Небезпека гемофільної інфекції. Фото ілюстративне
У чому небезпека гемофільної інфекції і якими вакцинами в Україні відбуваються профілактичні щеплення
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото ілюстративне
У разі проковтування забарвлює губи дитини в синій колір: у США вирішили проблему дітей, які ковтають батарейки
3 хв на прочитання5 годин тому
Боротьба немовлят, що плачуть: у Японії пройшов фестиваль незвичайного сумо — у ньому беруть участь однорічні діти (ФОТО)
3 хв на прочитання7 годин тому
Щеплення проти гепатиту В: відповідь МОЗ, чому не варто відкладати
2 хв на прочитання8 годин тому
Кліматична криза — це також криза психічного здоров'я: що науковці говорять про стрес через наслідки змін клімату
3 хв на прочитання10 годин тому
Розпочинається Страсний тиждень: традиції і заборони
3 хв на прочитання16 годин тому
Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Курячі котлети з морквою та сиром — просто і смачно
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Кипарисовик горохоплідний Blue Moon — красиво виглядає у квітниках, альпінаріях і не тільки (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Гороскоп на вівторок, 30 квітня
Несподівані зміни та потреба у підтримці: гороскоп на вівторок, 30 квітня
2 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
В Амстердамі жінку оштрафували на 140 євро за справляння потреби надворі, а та «вибила» у міста 4 млн євро на туалети
5 хв на прочитання2 години тому
Не стань браконьєром: як придбати чорну ікру та осетрину без шкоди для природи і власного здоров'я
7 хв на прочитання5 годин тому
Аеропорт Кишинева закривають для проводжаючих, деталі
1 хв на прочитання6 годин тому
Чим підживити абрикос навесні — найкраще добриво
1 хв на прочитання8 годин тому
У Чехії оголосили про успішне збільшення потужності 3-го енергоблока АЕС Dukovany
1 хв на прочитання9 годин тому