Догори
Дати відгук

Дієтологи назвали найкорисніші продукти для сніданку

Серед них немає шоколадних пластівців, каш швидкого приготування, соків та кави

4 хв на прочитання25 Вересня 2020, 14:15
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

25 вересня у світі відзначають День найкращого сніданку. З яких страв краще починати день? Чому сніданок називають найважливішим прийомом їжі? Як “зарядитися” бадьорістю від смачної їжі на весь день розбирався GreenPost.

Чому сніданок такий важливий 

Дієтологи стверджують, що саме зі сніданком ми отримуємо більшість поживних речовин, які буде використовувати наш організм під час фізичної активності та для розумових навантажень протягом дня. Крім того, вживаючи корисні та смачні страви на сніданок, ми зменшуємо ймовірність переїдання ввечері.

Більше того, лікарі одностайні: люди, що снідають, менш схильні до стресів та хвороб. Також корисний сніданок зменшує ризик виникнення жовчокам’яних хвороб.

Найкращі продукти та страви для того, аби почати день 

Вівсянка. Ця страва містить бета-глюкани (допомагають швидше наситися їжею), антиоксиданти, омега-3 жирні кислоти, фолієву кислоту та калій.

Яйця, які містять високоякісний білок. 

Горіхи містять білок, антиоксиданти, магній, калій і корисні для серцево-судинної системи жири. Особливо корисні горіхи для людей, які не вживають страви з м'яса, адже допомагають поповнити запас необхідних речовин. 

Чорниця, полуниця, малина, ожина. Ці ягоди можна їсти на сніданок як свіжі, так і заморожені. Вони мають низьку енергетичну цінність, але високий вміст клітковини і містять корисні антиоксиданти.

Насіння льону. Можна використовувати як корисну домішку до основних страв. Воно багате на омега-3 жирні кислоти, білок і клітковину.

Грецький йогурт. Цей продукт корисніший за звичайні йогурти, які містять цукор та штучні барвники, а також сметану. Для любителів солоденького у йогурт можна додати ягоди і фрукти. 

Домашній сир. Продукт багатий на білок та містить вітаміни групи В, вітамін А і кальцій.

Що краще пити на сніданок 

Зелений чай. Напій містить антиоксиданти та допомагає у боротьбі із зайвою вагою. Так, чай також містить аналоги кофеїну, проте їх менше, ніж у каві.

Вода. Здатна замінити пакетований сік, у якому надто малий відсоток поживних речовин. Сприяє насиченню організму киснем. Набагато краще та швидше тамує спрагу, ніж це роблять солодкі напої з цукром. 

А як щодо “сухих” сніданків?

Пластівці, кранчі та шоколадні кульки все більше набувать популярності в українців. Їх часто споживають на сніданок, коли поспішають на роботу, чи дають їсти дітям перед школою. “Сухі” сніданки, звичайно, не можуть стати заміною повноцінним. Але час від часу їх можна собі дозволити.

Обирати слід гречані, вівсяні та пшеничні пластівці, багаті клітковиною та вуглеводами. Також можна зупинити свій вибір на мюслях, які виготовляються з цілісних зерен і відносяться до продуктів, що довго перетравлюються і засвоюються, а також нормалізують рівень цукру в крові.

Від чого варто відмовитися

На сніданок дієтологи не радять споживати “кранчі” (пластівці, обсмажені в олії” та спресовані із крупи солодкі подушечки. У них багато цукру і жирів, а мікроелементів і вітамінів мало.

Відмовитися варто і від спецій: перцю, смакових приправ, гострих кетчупів та соусів. На голодний шлунок вони можуть подразнювати слизову оболонку. 

Фруктовий сік  викликати додаткове навантаження на підшлункову залозу та печінку. 

Під час вживання солодких газованих напоїв газовані кислоти змішуються з кислотами шлунка та викликають проблеми зі здоров'ям: здуття, нудоту та метеоризм. Отож, від них теж краще відмовитися на сніданок. 

Цитрусові фрукти дієтологи радять залишити на обід і не вживати натщесерце. Забагато клітковини і фруктози у апельсинах та мандаринах уповільнюють роботу травної системи, яка ще і так не прокинулася від сну. 

Як ми писали раніше, каші швидкого приготування очолили список найшкідливіших для сніданку продуктів. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.