Помідори є в магазинах цілий рік, проте взимку їхній смак змушує бажати кращого. Що робити? Лише вибрати свій спосіб заготівлі. Сушені чи у власному соку? Мариновані чи заморожені? «Здорові люди» пропонують 10 покрокових рецептів.
Помідори можна заморожувати. Після розморожування їх використовують у соусах, супах або пюре, а заготовки скибочками додають у піцу.
Найкраще для зберігання в морозилці підходять помідори чері та вершки, які містять менше води.
Перед заморожуванням помийте й обсушіть томати, помістіть у пакет, що щільно закривається, видаливши з нього повітря. Так вони зберігаються до 6 місяців (краще на пакет наклеїти бирку з датою).
Щоб заморозити великі помідори, їх слід нарізати на скибочки товщиною 0,5-0,7 мм, розкласти слайси в один шар на харчовій плівці, тарілці чи підносі, а потім прибрати в морозилку (займе близько години для заморожування).
Потім помідори слід дістати, перекласти в пакети чи закривні контейнери і знову прибрати на зберігання в морозильну камеру.
Нарізати для заморожування помідори можна і часточками — у цьому випадку вони замерзають трохи довше.
Кількість цукру або часнику регулюйте на свій смак.
Інгредієнти:
помідори — 3 кг;
червоний солодкий перець — 0,5 кг;
цибуля — 0,5 кг;
оцет 9 % — 100 мл;
цукор — 100 г;
часник — 1 головка;
сіль — 2 ст. л.;
мелений чорний перець — 1 ч. л.;
мелений коріандр — 1 ч. л.;
сушений базилік — 1 ч. л.;
сушений орегано — 1 ч. л.
Приготування.
У солодкого перцю видалити насіння та плодоніжку. Помідори нарізати на часточки, цибулю — на четвертинки.
Викласти перець, помідори та цибулю в кухонний комбайн і подрібнити (можна скористатися м'ясорубкою чи дуже дрібно нарізати).
Перекласти овочеву масу в каструлю, додати цукор, сіль, спеції, крім часнику, і, помішуючи, довести до кипіння.
Зменшити вогонь і варити у відкритій каструлі, постійно помішуючи близько 1 години, поки частина рідини не випарується, а соус не загусне.
Часник дрібно покришити чи прочавити часникочавилкою.
Після того, як овочі уваряться, додати часник і оцет і варити ще кілька хвилин.
Розкласти по стерилізованих баночках і закрити. Залишити до охолодження, а потім прибрати для зберігання у підвал або комору.
Інгредієнти:
помідори — 1,5 кг;
вода — 1 л;
часник — 5 зубчиків;
цукор — 3 ст. л;
сіль — 2 ст. л;
оцет 9% — 8 ст. л;
лавровий лист — 2 шт;
запашний перець — 2-3 горошини;
гвоздика — 2 квітки;
чорний перець — 2-3 горошини.
Приготування.
Воду вилити у каструльку, довести до кипіння.
На дно стерилізованих банок викласти спеції.
Помідори промити і проколоти біля плодоніжки зубочисткою, щоб шкірка не лопалася. Укласти помідори у банки. Залити окропом та залишити постояти 5-10 хвилин.
Потім воду злити назад у каструльку. Залежно від кількості маринаду додати сіль і цукор у співвідношенні, вказаному в рецепті. Довести до кипіння.
Часник нарізати пластинками і викласти до помідорів. Залити гарячим маринадом і закрутити стерильною кришкою.
Поставити догори денцем і накрити рушником. Залишити до охолодження. Зберігати мариновані помідори у прохолодному місці.
Знадобиться два види помідорів. Для соку можна використовувати негарні, перестиглі помідори чи взагалі замінити їх томатним магазинним соком.
Якщо помідори солодкі, можна додати трохи лимонного соку — це збалансує смак і сприятиме кращому зберіганню.
Інгредієнти:
дрібні, тверді помідори — 2 кг;
помідори для соку — 1,5 кг;
сіль — 2 ст. л;
цукор — 2 ст. л.
Приготування.
Помідори для соку хрестоподібно надрізати та кілька хвилин бланшувати у гарячій воді. Очистити від шкірки, дрібно нарізати і викласти в каструлю.
Нагрівати близько 10 хвилин на слабкому вогні, але не кип'ятити. Потім розім'яти блендером до однорідної маси. Всипати сіль і цукор, розмішати до розчинення і довести до кипіння.
Дрібні помідори промити, обсушити і проколоти шкірку в кількох місцях зубочисткою, щоб вони не луснули при нагріванні. Розкласти помідори чистими банками і залити гарячим томатним пюре, залишивши до краю вільне місце приблизно в сантиметр.
Банки з помідорами накрити чистими кришками (не закручувати), поставити у велику каструлю з гарячою водою, на дно якої викладено рушник і пастеризувати при температурі 80-90 °C протягом 15-20 хвилин.
Закрити банки, поставити їх догори дном, накрити одяг лом і залишити остигати. Зберігати помідори у власному соку у льоху чи коморі.
Інгредієнти:
помідори чері або вершки — 600 г;
рослинна олія — 200 мл;
часник — 3 зубчики;
свіжий нарізаний розмарин — 2 ст. л;
яблучний оцет — 1 ч. л;
сіль та перець — за смаком.
Приготування.
Розігріти духовку до 110 °C.
Часник подрібнити і змішати із дрібно нарубаним розмарином.
Помідори розрізати навпіл, викласти в миску. Додати суміш часнику та розмарину, 2 ст. л. рослинної олії, сіль і перець. Перемішати.
Розкласти помідори в один шар на деку зрізом нагору і поставити в духовку. Сушити близько 2-2,5 години, поки вони не зморщаться, але ще будуть трохи соковитими.
Розкласти помідори, поки гарячі, за стерилізованими банками і додати оцет.
Олію злегка розігріти та залити помідори, щоб вони були вкриті повністю.
Щільно закрити банку і залишити остигати. Зберігати в холодильнику чи в прохолодному місці, наприклад, льоху.
Інгредієнти:
помідори — 2 кг;
парасольки кропу — 4 шт;
вода — 1 л;
цукор — 100 г;
9% оцет — 100 мл;
сіль — 1 ст. л.
Приготування.
Помідори та кріп вимити і добре обсушити. Розкласти у стерилізовані банки. Закип'ятити воду та залити помідори. Накрити банки згори кришками (не закручувати) і залишити на 10 хвилин.
Воду з помідорів злити в каструлю — вона знадобиться для приготування розсолу. Довести воду до кипіння, всипати сіль і цукор, перемішати та дочекатися розчинення.
Залити гарячим розсолом помідори та закатати. Потім поставити денцем вгору і залишити остигати.
Зберігати у прохолодному місці.
Джем чудово підійде до сирів, його можна подавати як окрему закуску, змащувати на хліб, додавати в борщі й у другі страви.
Інгредієнти:
помідори сорту вершка — 800 г;
цукор — 150 г;
перець чилі — 1 шт;
пектин — 12 г;
сіль — за смаком.
Приготування.
Помідори помити й очистити від шкірки, для цього потрібно хрестоподібно надрізати на гострому кінчику та залити окропом. За кілька хвилин гарячу воду злити, а помідори залити холодною водою.
Розрізати навпіл помідори і видалити насіння. Повинно вийти близько 500 г м'якоті.
Дрібно нарізану м'якоть помідорів перекласти в каструлю. Додати цукор, мелений чорний перець і трохи солі, нарізаний шматочками перець чилі та пектин.
Акуратно перемішати та довести до кипіння. Потім варити на середньому вогні 3-5 хвилин, видаляючи піну.
Щоб перевірити готовність джему, викласти трохи на блюдце і дати охолонути. Якщо він став густим і щільним, значить, джем готовий.
Розлити гарячий джем у стерилізовані скляні банки та закрутити. Перевернути догори дном і залишити остигати. Зберігати пікантний джем із помідорів у прохолодному темному місці.
Інгредієнти:
помідори — 1 кг;
рослинна олія — 100 мл;
велика сіль — 2 ст. ложки;
часник — 1 головка;
копчена паприка — 1 ч. ложка;
чорний мелений перець — 1 ч. ложка;
свіжа зелень (базилік, орегано) — жменя.
Приготування.
Помідори промити. Середні розрізати навпіл, великі — на чотири частини. Викласти у форму або на деко, полити олією, посипати сіллю й іншими спеціями.
Головку часнику розібрати, зубчики причавити ножем (можна не чистити).
Часник і зелень розкласти між помідорами (надалі вони використовуватимуться).
Помідори запікати при температурі 180 °С приблизно 2 години. Після закінчення часник і зелень дістати, а томатну масу разом із усією рідиною злити в каструлю. Подрібнити до пюреподібного стану м'ясорубкою чи блендером і розкласти по стерилізованих банкам.
Закрутити, перевернути на кришку і залишити остигати.
Зберігати краще в холодному місці чи холодильнику, тому що через відсутність консервантів він швидко псується при кімнатній температурі.
Інгредієнти:
помідори — 1 кг;
сіль — 1 ст. ложка;
часник — 1 зубчик;
листки базиліка — 5-6 штук.
Приготування.
Для приготування томатного пюре знадобиться блендер чи м'ясорубка.
Якщо електричний блендер потужний, то помідори перед подрібненням можна не очищати, шкірки не відчуватимуть. Якщо використовуєте м'ясорубку, шкірку з помідорів краще зняти.
Щоб очистити помідор, зробіть надрізи хрестом зверху та знизу. Викладіть помідори в каструлю і залийте окропом таким чином, щоб вони повністю покриті.
Через кілька хвилин гарячу воду злити та залити холодну — шкірки легко відокремляться.
Очищені помідори потрібно розрізати на кілька частин і вирізати плодоніжки.
Якщо є бажання, насіння у помідорів можна видалити, але це необов'язково. Без насіння пюре матиме більш насичений смак.
Подрібнити помідори блендером (кухонним комбайном чи м'ясорубкою) разом із часником та базиліком. Додати сіль і перемішати.
Розкласти пюре у формочки для заморожування та прибрати у морозильну камеру.
Коли пюре застигне, дістати з форм і перекласти в пакети. Зберігати у морозильнику.
Дуже смачна заготівля, яка підійде до сирів, м'яса чи просто для солодкого бутерброду.
Інгредієнти:
помідори — 1 кг;
цукор — 400 г;
лимон — 1 шт.
Приготування.
Помідори порізати на однакові шматочки.
З лимона зняти цедру та вичавити сік.
Викласти помідори в каструльку, додати цукор і залишити на годину постояти. Потім додати лимонну цедру і сік, перемішати і поставити варитися.
Довести варення до кипіння, вимкнути та залишити на півгодини. Потім процедуру повторити двічі.
Втретє, після того, як варення закипить, прибрати вогонь до слабкого і варити приблизно 30 хвилин, регулярно помішуючи.
Розкласти гаряче варення по стерилізованих банках, закрутити та поставити на кришки. Закрити зверху ковдрою чи рушником і залишити остигати. Зберігати в прохолодному місці, наприклад, у коморі чи погребі.