Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Медреформа
  • «Стефанішину — за ґрати! Можливо, разом із Ляшком» — пацієнтські організації вимагають розслідування корупції під час медзакупівель

«Стефанішину — за ґрати! Можливо, разом із Ляшком» — пацієнтські організації вимагають розслідування корупції під час медзакупівель

Новому очільникові МОЗ доведеться почати роботу з розслідування діяльності своїх соратників.

4 хв на прочитання21 Травня 2021, 16:56
Ольга Стефанішина Ольга Стефанішина
Поділитись:

Ще торік БО «Українці проти туберкульозу» звернулося до голови ВР Дмитра Разумкова «щодо ознак кримінальних правопорушень Ольги Стефанішиної під час виконання нею посадових обов’язків заступника Міністра охорони здоров’я України в 2018–2019 рр».

Звинувачення, висунуті проти тодішньої заступниці міністра МОЗ України, дуже серйозні. В результатах аудиту Рахункової палати активісти побачили «кричущі прорахунки й ознаки зловживання в роботі Міністерства щодо закупівель ліків під керівництвом О. Стефанішиної». Зокрема:

  • Станом на 01.02.2019 р. міжнародними спеціалізованими організаціями взагалі не було розпочато поставки лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин) і медичних виробів за 16 із 40 напрямів закупівель (за видами захворювань) за кошти державного бюджету 2018 року, в тому числі для лікування дітей, хворих на онкологічні й онкогематологічні захворювання та хронічний вірусний гепатит, дорослих, хворих на онкогематологічні захворювання, а також вкрай необхідних імунобіологічних препаратів для профілактики та лікування захворювань із високим рівнем смертності.
  • Міністерство продовжувало у 2017–2018 роках поєднувати функції як організації централізованих закупівель, так і розподілу лікарських засобів, імунобіологічних препаратів (вакцин) і медичних виробів між закладами охорони здоров’я, що є діяльністю, яка потенційно містить високі корупційні ризики.
  • Кабінетом Міністрів України та Міністерством із 13 рекомендацій (пропозицій) Рахункової палати за результатами попереднього аудиту повністю виконано лише 4, частково — 5, не виконано — 3, одну пропозицію виконати неможливо. За таких умов порушення та недоліки набули системного характеру.
  • Визначена МОЗ України для вибору міжнародних спеціалізованих організацій система оцінки не передбачала показників за таким критерієм як умови та строки постачання матеріальних цінностей, що створює ризики несвоєчасного забезпечення пацієнтів лікарськими засобами, імунобіологічними препаратами (вакцинами) та медичними виробами. Як наслідок, використання бюджетних коштів є нерезультативним.
  • Лікарські засоби, імунобіологічні препарати (вакцини) та медичні вироби із залученням міжнародних спеціалізованих організацій фактично закуповуються поза межами відносин, що установлюють правові й економічні засади закупівель товарів, робіт і послуг в Україні.
  • Умови договорів (угод), укладених з усіма міжнародними спеціалізованими організаціями, фактично унеможливлюють контроль за використанням коштів Державного бюджету України.
  • В окремих випадках створеними МОЗ України робочими групами з питань профільного супроводу державних закупівель під час формування переліків матеріальних цінностей не визначалися їхні важливі медико-технічні характеристики та використовувалася недостовірна інформація щодо цін на лікарські засоби та медичні вироби.
  • За сприяння заступника Міністра охорони здоров’я Ольги Стефанішиної Міністерством було закуплено 204 флакони протиботулінічної сироватки за ціною приблизно 96 тис. грн за флакон за вартості аналогів 300–500 грн/флакон чим завдано шкоду державному бюджету в розмірі приблизно 20 млн грн.

Співголова Всеукраїнської Коаліції «Зупинимо туберкульоз разом», голова Правління БО «Українці проти туберкульозу» Віталій Руденко у своєму коментарі GreenPost повідомив, що ці факти досі не розслідувані — «є проміжні відповіді щодо кримінального провадження, але вони поки що потонули».

Оскільки прийшов новий міністр охорони здоров'я, всі запити щодо діяльності Ольги Стефанішиної буде повторено.

«Звернемось і до пана Ляшка — він як член команди Супрун, фактично її ставленик, має відповісти на всі ці запитання. Прямо чи опосередковано він відповідає за певну частину всіх цих недоліків та злочинів. Також будемо поновлювати запити до всіх депутатських фракцій, вимагаючи, щоб вони провели розслідування діяльності Ольги Стефанішиної. Ми підготували відповідне подання до ГПУ — адже лише генеральний прокурор може порушувати кримінальні справи проти народних депутатів. Але громадськість хоче отримати відповідь — прозору, публічну, чітку, ясну: чи була корупційна складова в діяльності Ольги Стефанішиної на посаді заступниці міністра? Якщо ні, ми це питання закриваємо. Якщо так, ми будемо вимагати суду», — говорить Віталій Руденко.

На переконання Віталія Руденка, всі договори про закупівлю медичних препаратів мають бути прозорими

«Депутати на кшталт Ольги Стефанішиної не мають лобіювати різні міжнародні організації», — вважає він.

Ми звернулися до Ольги Стефанішиної з проханням прокоментувати ситуацію, проте не отримали відповіді.

Ми вже розповідали, що МОЗ закупив протитуберкульозний препарат — чи варто радіти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
Гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
Нові можливості та фінансовий успіх: гороскоп на п'ятницю, 26 квітня
1 хв на прочитання2 години тому
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
У порт Великої Одеси зайшов “справжній” контейнеровоз з Китаю
1 хв на прочитання4 години тому
Українців закликають підвішувати паски до Великодня
2 хв на прочитання4 години тому
Десятки підприємств України експортують молочні товари в ЄС, що свідчить про їх якість і безпечність - Висоцький
1 хв на прочитання5 годин тому
Чи потрібні електромобілям інші покришки?
4 хв на прочитання6 годин тому
БЕБ у Львові забезпечило відшкодування 5,2 млн грн завданих бюджету збитків через продаж харчових продуктів
1 хв на прочитання6 годин тому