Догори
Дати відгук

Спільнота лікарів поділена на кілька «сект», які ведуть між собою «війну на повне знищення» — експерт

Запускаючи реформи секторів ОЗ з різними швидкостями, влада підірвала інституційну спроможність медичної галузі в Україні.

3 хв на прочитання03 Жовтня 2021, 10:52
Поділитись:

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик вважає, що криза державної політики охорони здоров’я проявляється у відсутності стратегування.

«Як наслідок маємо хаотичні «радикальні» реформи, які з кожним роком перетворюють медицину на неминуче зло, видатки на яке потрібно скорочувати. Поки не змінимо базовий підхід, будемо відтворювати модель проїдання і знижувати якість послуг», — переконаний Віталій Кулик.

Як одну з причин цієї кризи він називає «різношвидкісні «реформи» в одній мономодельній системі». Наприклад, запустили сімейну медицину на рівні первинної медичної допомоги, але реформа не доведена до логічного завершення.

«В цій царині відбулися «закупорки» та деформації. У підсумку сімейні лікарі працюють на межі людського ресурсу, щоб виконати показники та впарити дорогі ліки своїм пацієнтам», — констатує Віталій Кулик.

Він вважає, що, запускаючи реформи секторів ОЗ з різними швидкостями, влада фактично власноруч підірвала інституційну спроможність медичної галузі в Україні.

Відзначив Віталій Кулик і комерціалізацію охорони здоров’я — передачу лікарень та медичних установ у концесії, «читай – приватизацію».

«Умови концесії ніби передбачають збереження профілізації медичних комплексів, але, на практиці, неприбуткові напрямки скорочуються чи ліквідовуються. В основу стратегування покладено прибуток. Що вже відчули на собі вразливі верстви громадян, які зіткнулися з людожерським диким капіталізмом комерціалізованої медицини»,
— говорить Віталій Кулик.

Експерт розкритикував одномодельність охорони здоров’я, зазначивши, що українська влада вже довгий час відкидає плюралізм різних фінансових моделей та підходів до медицини.

«Керувати однією моделлю набагато легше та прибутковіше (для отримувачів корупційного податку з громадян), ніж координувати різні моделі та дати волю лікарському самоврядуванню», — впевнений Віталій Кулик.

Експерт вважає, що ситуацію погіршує відсутність дискусії в українській медицині: спільнота лікарів поділена на кілька «сект», які ведуть між собою «війну на повне знищення за допомогою державних адміністративних ресурсів», тому, звісно, у цій війні місця для дискусії немає.

«Так було за часів фан-клубу Супрун, так є і сьогодні за Ляшка. Це ж стосується і проблеми вакцинації. 

Критики політики заборон і примусу оголошуються «антивакцинаторами», і їх намагаються маргіналізувати. У підсумку маємо понад 60 % відмови від вакцинування та чорний ринок ковід-паспортів»,
— підкреслює Віталій Кулик.

 

Експерт переконаний, що без політичної волі зрушити ситуацію в галузі охорони здоров’я неможливо.

«У цієї влади такої волі не спостерігається. Натомість ми сліпо калькуємо «іноземний досвід», наші грантожери освоюють чергову фіндопомогу, а віз і нині там», — говорить Віталій Кулик. Він пропонує сформувати коаліцію для здоров’я: об’єднати у громадсько-політичний рух усіх зацікавлених стейкхолдерів, від лікарських та пацієнтських товариств до політичних партій і профспілок.

«Потрібна сила, яка проявить політичну волю», — вважає Віталій Кулик.

Також ми розповідали, що це є тоталітарна біополітика — директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства про систему охорони здоров'я.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання25 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання2 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання3 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання4 години тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання5 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання11 годин тому