Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Спеціалісти відповідають, чому абрикос потрібно сильно обрізати саме влітку

Спеціалісти відповідають, чому абрикос потрібно сильно обрізати саме влітку

Догляд за абрикосом відрізняється від інших кісточкових культур.

2 хв на прочитання14 Липня 2022, 17:14
Поділитись:

Саме літня обрізка абрикосу допоможе підготувати дерево до зими і отримати багатий врожай в наступному році.

Догляд за абрикосом відрізняється від інших кісточкових культур. А саме, абрикос потрібно сильно обрізати саме влітку, але не забувати і про осінню обрізку. У цій статті ми розглянемо літню обрізку абрикоса, пише "Kvitkainfo".

Чому літня обрізка абрикосу така важлива?

Саме влітку ( середина червня - поч липня ) абрикос нарощує дуже велику кількість молодих пагонів, більша половина з них це порослі, які виснажують дерево. Крім того, вони загущають крону і провокують облисіння внутрішніх гілок.

Абрикос не здатний самостійно нормувати врожай. У цій культурі заплідненню піддаються всі квіти. Постійне перевантаження плодами і надмірне нарощування зелених пагонів згубно впливають на стан дерева. Гілки, що ламаються під вагою плодів і не дають молодих пагонів, швидко старіють і засихають; з кожним роком на них закладається дедалі менша кількість плодових бруньок. В результаті врожайність абрикосів знижується, а плодоношення стає нерегулярним. Істотно погіршується і якість самих плодів: вони стають дрібнішими і втрачають колишню соковитість. Значним зниженням зимостійкості зарослих та ослаблених дерев, погіршенням їх імунітету та стійкості до хвороб та шкідників.

Основним правило літньої обрізки (нормування плодами і видалення зайвих пагонів) є стабільний щорічний врожай соковитого, солодкого абрикоса.

Нормування дерева абрикосу плодами

Нормування абрикоса плодами потрібно робити в травні. Видаляйте ті плоди, що торкаються чи будуть торкатися в процесі росту, один одного, труться об гілку, видаляйте менш розвинені, на гілці залишайте таку кількість плодів щоб гілка не зламалася (на тоненьких частинах гілки залишайте мінімальну кількість плодів). .

//. . . .

Нормування абрикоса молодими гілками (зелені операції)

Літня (з 15 червня – 5 липня) обрізка абрикоса полягає в обрізці молодих жируючих пагонів ( довгі міцні більші ніж 30 см ), такі пагони загущують дерево, що ростуть в середину крони дерева обстригають повністю, а ті що ростуть назовні (жируючі) залишають і вкорочують на половину ( такі пагони зацвітуть в наступному році на 2 -3 тижні пізніше). Всі тоненькі молоді гілочки до 30 см залишають – плодові гілочки.

Після літньої обрізки абрикос потрібно рясно полити.

Решту обрізки переносимо на пізню осінь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.