Догори
Дати відгук

Спеціалісти радять, як правильно вибрати шпинат

Шпинат входить до числа найзабрудненіших овочів

4 хв на прочитання01 Червня 2022, 20:27
Поділитись:

Шпинат використовується в кулінарії порівняно недавно – перші згадки про нього з’явилися в одинадцятому столітті. Цей овоч був улюблений навіть королівськими особами і високо цінувався за свій пікантний смак і цілющі властивості, пише  Yizhainfo.

Нині найвідоміші кухарі використовують листя шпинату для приготування вишуканих страв. Італійці і французи не лише додають його в перші і другі страви, але і роблять десерти з використанням соку зі свіжого листя шпинату, який є прекрасним природним барвником.

Корисні властивості шпинату

Лікувальні властивості цієї рослини дозволяють застосовувати її в якості оздоровчого та загальнозміцнюючого засобу в періоди відновлення після перенесених важких захворювань та хірургічних втручань. Зелень шпинату має тонізуючий ефект, робить позитивний вплив на імунну систему і очищує кров і лімфу від шкідливих речовин, що отруюють організм.

Дуже важливо для хворих, що страждають залізодефіцитною анемією, регулярно включати у свій раціон листя шпинату, оскільки вони містити велику кількість заліза (за змістом цього елементу шпинат перевершує усі інші овочі).

Також шпинат чинить комплексну позитивну дію на різні системи внутрішніх органів, наприклад:

  • є засобом профілактики туберкульозу і недокрів’я завдяки хлорофілу (речовині, по будові схожій з гемоглобіном), що входить до його складу;
  • бореться з набряками;
  • благотворно впливає на роботу серця і судин;
  • зміцнює стінки капілярів;
  • очищує організм від токсинів та інших шкідливих з’єднань;
  • допомагає впоратися із запорами;
  • виводять надлишок шкідливого холестерину.

Важливо! Незважаючи на велику кількість позитивних властивостей, шпинат не можна вживати людям, що страждають сечокам’яною хворобою, нефритом і важкими захворюваннями нирок. З обережністю слід включати шпинат в раціон людям з патологіями жовчного міхура, печінки і підшлункової залози.

Як вибрати хороший шпинат

Шпинат входить до числа найзабрудненіших овочів, оскільки може рости на грунті, що містить солі важких металів, отруйні і небезпечні речовини. Тому збирати його слід тільки в тих районах, де немає шкідливих промислових виробництв і сміттєвих звалищ.

Якщо ж шпинат купується в магазині обов’язково варто поцікавитися у продавця, звідки він привезений, і в якому господарстві вирощений. Взагалі, така інформація повинна вказуватися безпосередньо на ціннику товару, але співробітники супермаркетів часто нехтують цим правилом.

При виборі шпинату слід знати основні критерії, що говорять про те, що на прилавку лежить свіжий продукт. На що варто звернути увагу в першу чергу?

  1. Колір. Листя має бути

    соковитого зеленого кольору, а саме забарвлення дуже яскравим. Це говорить про те, що шпинат потрапив на полицю прямо від виробника, а не лежав довгий час на складі. До того ж, соковитий колір зелені говорить про великий вміст вітаміну C.

  2. Запах. Свіжий шпинат має насичений, апетитний запах. Якщо відчувається неприємний аромат від листя (або ж він відсутній зовсім), купувати такий продукт не варто – швидше за все, він лежить на полиці вже декілька діб.
  3. Структура листя.Листя шпинату повинно трішки хрускотіти. Перевірити це досить легко: треба всього лише затиснути кінчик овоча між двома пальцями і злегка здавити його. Якщо відчувається легкий хрускіт і тріск – продукт свіжий, і був зірваний з грядки не пізніше, ніж 12 годин тому.
  4. Наявність жовтих і чорних крапочок.Такі ознаки говорять про те, що зелень або пошкоджена комахами, або була оброблена спеціальними засобами і розчинами від шкідників. Споживати таке листя не варто.
  5. Свіжий вигляд. Зелень шпинату не повинна мати ніяких зовнішніх дефектів. Листя має бути гладким, еластичним і соковитим. Якщо зелень пом’ята або зів’яла, такий продукт може завдати істотної шкоди організму, тому купувати його точно не слід.
  6. Товщина стебла.Якщо стебло у шпинату занадто широке, це говорить про те, що зелень вже перезріла і містить дуже багато гіркоти.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.