Догори
Дати відгук

Сон проти стресу: чому просто більше відпочивати — це не вихід

Під час пандемії люди стали втомленими як ніколи, і сон не допомагає відновитися.

3 хв на прочитання09 Липня 2021, 00:15
Сон Сон
Поділитись:

Британське видання stylist.co.uk розповідає, що робити, якщо ви спите вісім годин на добу, але все одно відчуваєте виснаження. Зазвичай це пов’язано з підвищеними розумовими навантаженнями. Постійна адаптація до нових правил потребує великих витрат енергії. За даними дослідження британського Фонду психічного здоров’я локдаун майже у половини населення спричинив відчуття занепокоєння, а 45 % — відчувають нездатність упоратися з невизначеністю пандемії.

«Стрес і тривога вичерпують нашу енергію, тому не дивно, що сильні емоції змусять вас почуватися більш утомленими», — пояснює доктор Неріна Рамлахан, експерт зі сну й автор «Маленької книги сну». В ідеалі після стресу та втоми людина відпочиває під час нічного сну. Проблема в тому, що наш стрес не закінчується, тобто ми не маємо можливості відновитися.

«Гормони стресу, такі як кортизол, переносять наш організм у режим виживання, ускладнюючи легший швидкий сон і меншу кількість глибокого відновного сну. Ось чому вам важко встати з ліжка вранці, навіть після восьмигодинного сну», — говорить доктор Рамлахан.

Це лише додає обертів циклу.

«Гарний глибокий сон — це добрий спосіб зміцнити свою стресостійкість. Глибокий сон дає змогу гормональним зрушенням відбуватися плавніше, а емоціям — бути більш збалансованими та рівномірними. Коли сон глибокий і оптимальний, парасимпатична нервова система (яка має справу з відпочинком, відновленням) отримує перезавантаження, а симпатична нервова система (яка має справу зі стресом) згасає. Але стрес часто призводить до безсоння або легкого сну, що є непродуктивним», — говорить доктор Рамлахан.

Лікування полягало б у простому зменшенні стресу, але наразі це неможливо. 

На жаль, ми не можемо просто покінчити з пандемією. Натомість найкращий варіант — допомогти нашому тілу впоратися із зовнішнім тиском, щоб, лягаючи спати, ми могли насправді спати.

По-перше, спробуйте робити регулярні перерви під час робочого дня. Це означає не просто фізично усунути стрес від нескінченних сповіщень, які спричиняють хаос у мозку, а й працювати зі своїм тілом через його природні вершини та западини.

«Слід робити перерви кожні 90–120 хвилин — це відповідає вашому ультрадіанському ритму», — радить доктор Рамлахан. Це біологічний цикл, який ваше тіло проходить за день, коли ваша енергія затихає, а потім досягає піку.

«Таким чином ви налаштуєтеся на природний ритм вашого фізіологічного циклу — коливальний, а не лінійний — і дасте собі шанс на боротьбу зі стресом, напругою та спокійним сном уночі», — говорить Неріна Рамлахан.

Окрім того, ми також можемо змінити спосіб життя, який забезпечить можливість тримати голову над водою, а не тонути у стресі.

«Гарне харчування та зволоження, не надмірне вживання стимуляторів (таких як кофеїн та алкоголь), регулярні фізичні вправи, заняття йогою та техніками релаксації, пошук емоційної підтримки, збереження хобі та проведення часу на природі», — з цього слід почати, за словами доктора Рамлахан.

Отож виявляється, що додаткові години в ліжку можуть не стати рятівною благодаттю. Але все одно не варто соромитися, якщо ви хочете провести свій день під ковдрою, якщо це саме те, що розслабить вас зараз. Тільки переконайтеся, що у вас є гарний баланс відпочинку й активності, щоб сон давав відчуття відновлення.

Також ми розповідали про чотири прості способи швидко заснути.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.