Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Сливи, житній хліб чи ківі? Лондонські науковці з’ясували, що найкраще допомагає від запору

Сливи, житній хліб чи ківі? Лондонські науковці з’ясували, що найкраще допомагає від запору

Виявляється, вплив продуктів на закрепи досі вивчено досить слабко.

7 хв на прочитання11 Листопада 2023, 07:34
Фото: Unsplash.com Фото: Unsplash.com
Поділитись:

Як різні продукти харчування допомагають впоратися із хронічними запорами? Науковці Департаменту нутриціології Королівського коледжу Лондона проаналізували наявні дослідження, присвячені різним продуктам: фруктам, хлібу, йогурту й іншим. Статтю було опубліковано у науковому журналі Alimentary Pharmacology & Therapeutics. «Дзеркало» розповідає, до яких висновків дійшли дослідники.

Виявляється, вплив продуктів на закрепи вивчено досить слабко. На сьогодні є рекомендації при запорах збільшити споживання клітковини, рідини, овочів, цільнозернових продуктів, фруктів та соків з високим вмістом сорбітолу (наприклад, яблук). Однак ці рекомендації фактично не мають чітких наукових обґрунтувань, оскільки досліджень з конкретних продуктів було дуже мало, і лише в небагатьох із них були рандомізовані контрольовані випробування (а отже, їм цілком можна довіряти).

Ба більше, як виявилось, досі ніхто не проводив систематичних оглядів таких досліджень — були лише огляди робіт, присвячених харчовим добавкам. Тому метадослідження команди лондонських науковців виявилося першим подібним аналізом щодо впливу цілісних продуктів на хронічні запори.

Науковці виявили 23 дослідження, які підходили під шукані критерії. У них брали участь 1714 осіб. Вивчалися ефекти від вживання ківі, чорносливу, манго, пасти з інжиру, житнього хліба, пастеризованого йогурту, вівсяного печива, мінеральної води, чорносливового соку, дієт із високим і з низьким вмістом клітковини. При цьому найбільше робіт вивчали вплив ківі, чорносливу, хліба, відповідно тільки з цих продуктів можна зробити якісь суттєві висновки, оскільки з інших досліджень були поодинокими.

Якщо коротко описувати суть, то учасникам досліджень, хворим на хронічний запор, призначалося вживання того чи іншого продукту чи дотримання дієти, багатої на певні продукти. А потім протягом деякого періоду медики спостерігали, чи закрепи стають легшими, заміряючи, як зростає кількість дефекацій.

У багатьох дослідженнях ефект того чи іншого продукту чи засобу порівнювався з псиліумом — це порошок із лушпиння насіння подорожника яйцеподібного, який містить багато високоякісної клітковини та є добавкою з доведеною ефективністю при запорах.

І виявилося, що в жодному з досліджень псиліум не показав кращого ефекту, ніж фрукти, тобто вони як мінімум настільки ж ефективні. При цьому псиліум, як усі добавки з клітковиною, через ферментацію в кишечнику посилює метеоризм, тому фрукти виглядають більш виграшними і з цього боку.

Ківі

Продукти від запорів краще за псиліум
Фото: Pexels.com

В огляді наголошується на потенціалі ківі в лікуванні запорів. Виявлено зв'язок між вживанням 2-3 плодів ківі на день та покращенням частоти випорожнень. У ківі міститься багато як розчинних, так і нерозчинних волокон, і вважається, що це збільшує вміст води в випорожненнях. Фрукт показав ефект краще, ніж у псиліуму.

Крім того, ківі містить актинідин — фермент, який, як показали дослідження на тваринах, прискорює перистальтику кишківника та його спорожнення, впливає на сприйняття болю в кишківнику, протизапальні реакції. Це потенційно пояснює вплив фрукта на покращення шлунково-кишкових симптомів.

Також при моделюванні запору було виявлено, що ківі може благотворно впливати на мікрофлору кишківника і має протизапальний ефект.

Чорнослив

Продукти від запорів краще за псиліум
Фото: fruitsandveggies.org

Сливи та чорнослив — традиційні засоби від запору, тепер було проведено наукову оцінку їхньої дії. Але досліджень з чорносливу було менше, ніж із ківі, а їхня якість була гіршою. Тому науковці наголошують, що необхідне подальше вивчення впливу фрукта.

Проте деякі попередні висновки зробити вдалося. Частина досліджень показала, що чорнослив приблизно так само ефективний при запорах, як і псиліум, але ці результати потребують уточнення. Втім, схоже, що серед двох фруктів — чорносливу і ківі — останній все ж таки показав себе трохи краще.

Крім того, було виявлено, що вживання 80-120 г чорносливу на день у поєднанні з 300 мл води збільшує частоту випорожнень у людей, які мають нечасте випорожнення, але не підходить під критерії закрепу.

Досліджували також вплив чорносливового соку. Він покращив виведення випорожнень у порівнянні з плацебо. Це може бути пов'язане з сорбітолом (невбируваним цукровим спиртом), який має осмотичний ефект — втягує воду всередину кишківника, потенційно пом'якшуючи випорожнення. Але тут теж потрібне подальше вивчення.

Житній хліб

Продукти від запорів краще за псиліум

Житній хліб пацієнти вживали по сім скибочок на день. Було виявлено зв'язок між його вживанням і помірним збільшенням частоти випорожнень. Також житній хліб, на відміну білого, прискорював кишковий транзит. У той же час хліб посилив метеоризм: через високий вміст фруктози відбувалася його ферментація у кишківнику з утворенням газів. Тому до введення до раціону пацієнта великої кількості хліба варто підходити обережно.

Йогурт, вівсяне печиво, манго

Кожен із цих продуктів фігурував лише одному дослідженні. Пастеризований йогурт порівнювався із пастеризованим молоком. Воно показало деяке збільшення частоти випорожнень у тих пацієнтів, які вживали йогурт. Вживання вівсяного печива з великою кількістю клітковини теж дало певне почастішання випорожнень.

Манго, як виявилося, пом'якшує випорожнення краще за псиліум, а за частотою дефекації і часу кишкового транзиту ніяк не виділяється на його тлі.

Однак даних від одного дослідження недостатньо для однозначних висновків.

Мінеральна вода

Вода з високим вмістом мінералів, особливо багата на сульфат магнію, вважається потенційним засобом при запорах. Цей тип води може викликати осмос у просвіті кишківника, залучаючи до нього воду — як і чорносливовий сік. Це потенційно призводить до прискорення часу кишкового транзиту та м'якшого випорожнення. Однак точні переваги та механізми вимагають подальшого вивчення.

Продукти з високим умістом клітковини

Вважається, що клітковина може збільшувати обсяг випорожнення і пом'якшувати його завдяки своїй здатності вбирати воду, а також завдяки виділенню побічних продуктів ферментації клітковини. Це регулює скорочення м'язів кишківника та скорочує час кишкового транзиту.

Огляд ставить під сумнів загальну рекомендацію про дієти з високим вмістом продуктів, багатих на клітковину. Дослідження, спрямоване на споживання 25-30 г клітковини на день, було зупинено через недостатню ефективність: учасники не повідомили про значне поліпшення, а деякі зазнавали підвищеного газоутворення та дискомфорту в животі.

Цікаво, що одне дослідження показало, що вживання великої кількості води разом із дієтою з високим умістом клітковини може принести деяке полегшення запору. Але через механізм дослідження неясно, що саме вплинуло на це — вода чи клітковина.

Загалом якісних досліджень щодо впливу продуктів, багатих на клітковину, на запори майже не знайшлося. Автори аналізу, вивчивши наявні, дійшли висновку, що прийом добавок із різними типами і комбінаціями клітковини може бути ефективнішим при лікуванні хронічних запорів, ніж вживання цільних продуктів, багатих на клітковину.

То що краще?

Автори наголошують, що вплив продуктів на запори досліджено погано, тому до всіляких популярних рекомендацій слід ставитися з настороженістю, а перш ніж суттєво змінювати свій раціон, особливо за наявності захворювань, варто консультуватися з лікарем. Однак із проаналізованих робіт можна принаймні зробити висновок, що полегшувати запори непогано допомагають фрукти, до того ж, на відміну від хліба та клітковини, вони не мають побічних ефектів. Особливо дієвий ківі, але й традиційний чорнослив теж дає ефект.

Також ми писали, що лікар пропонує рецепт від запору «для лінивих».

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.