Догори
Дати відгук

Скільки коштує «правильно зашити бабусю», або як ховають померлих від COVID в Україні

Морги при лікарнях, де люди вмирають від COVID, часто стають монополістами та не дозволяють рідним ховати померлих за допомогою інших фірм.

9 хв на прочитання15 Січня 2021, 16:13
Фото з відкритих джерел Фото з відкритих джерел
Поділитись:

В епоху пандемії коронавірусу важко жити, адже тих реалій, до яких ми звикли, вже не існує. Але ще складніше помирати. Правила поховання покійників змінюються. Згорьовані родичі не встигають слідкувати за всіма ритуальними новаціями. А спритні ділки з моргів і похоронних агенцій часто користуються людською безпорадністю, вимагаючи гроші. 

GreenPost вирішив розповісти своїм читачам декілька історій людей, які зіткнулися з втратою рідних у час епідемії COVID-19. Історій про, здавалося б, неможливе — нерівність серед покійників, коли за похорон померлої від ковіду Ірини у чоловіка вимагали 18 тисяч. Історій про те, як санітару моргу треба дати на лапу за те, щоб той «правильно зашив» бабусю і дозволив родині з нею попрощатися. 

Липові діагнози та справжні хабарі

«Від коронавірусу померла моя хрещена. Всі поховальні клопоти — на мені. Наступного дня зіткнулася з тим, що у морзі бариги сказали, що померлих від коронавірусу не можна кремувати. Мовляв, якщо хочемо «нормальні» похорони, то маємо заплатити 3500 грн за інший діагноз у довідці. Замість коронавірусу обіцяли написати про двосторонню пневмонію», — розповідає мешканка Харкова Агнія. 24 листопада минулого року в стаціонарі міської лікарні з підтвердженим лабораторно діагнозом «коронавірус» померла її хрещена. 

З вимогами на кшталт «заплатіть гроші, а то не віддамо/не помиємо/не одягнемо тіло» зіткнулися і мешканці столиці.

У киянки Марини Сергієнко свекор помер у Київській міській клінічній лікарні № 8. Каже, що довелося написати письмову відмову від безоплатних послуг. Це — запорука того, що не виникне проблем із крематорієм та з родичем дозволять попрощатися традиційно. 

До моргу цієї ж лікарні у вересні 2020 року привезли померлу від коронавірусу матір Наталії Кияниці. Паталогоанатом одразу заявив жінці, що за 4 тис. грн обробить тіло та дозволить попрощатися з померлою «без чорного мішка». А потім співробітники моргу нав'язали послуги своєї ритуальної контори, які обійшлися втричі дорожче за середньостатистичні. 

Але найбільший стрес пережила Івга Лєбєдєва, коли у стаціонарі терапевтичного відділення Київської міської лікарні № 6 померла її рідна бабуся. 

«Вимагали 4 тис. грн за «помити тіло». Потім почали тиснути на те, що, мовляв, без чорного мішка ми її нормально не довеземо й усе потече по салону. І, взагалі, потрібно заплатити гроші за те, щоб «правильно зашили», — згадує Івга.

Лєбєдєва зателефонувала на гарячу лінію МОЗ і поскаржилася на те, що працівники моргу вимагають хабар. Натомість юристка, яка взяла слухавку, натякнула жінці на те, що сама платила за похорони батька та взагалі, всі ми мешкаємо у корумпованій країні.    

Зрештою, Івга відмовилася давати хабар і забирала тіло бабці із секційного залу мало не силою. Адже в морзі їй чітко дали зрозуміти, що не дозволять ховати покійницю іншій ритуальній службі. Мовляв, вони мають для цього свою і «не надо привозить чужих». 

Бізнес на смерті, або як наживаються на народному горі ритуальні контори 

Ще з 13 березня 2020 року, коли з'явилися перші померлі від коронавірусу, деякі ритуальні контори почали накручувати ціни на поховання таких мерців і фактично наживатися на людському горі. Часто родичі, які морально пригнічені смертю близької людини та налякані тяжким діагнозом, не в змозі дати відсіч вимагачам і ладні заплатити останнє, аби попрощатися з покійним та поховати його за традиціями. 

У киянина Олександра у грудні 2020 року у Київській міській лікарні № 9 померла 21-річна дружина Ірина. Жінка не змогла подолати недугу через ускладнення, що спричинив COVID-19. Чоловік каже, що на стадії розтину жодних проблем із працівниками моргу не виникло. Вони почалися пізніше, коли Олександр відмовився від послуг «ритуалки», яку пропонував морг, та вирішив звернутися до найближчого похоронного агентства за місцем проживання — на Сирці в Шевченківському районі столиці. 

«Зателефонував і спитав, скільки буде коштувати поховати Іру. Спочатку про те, що померла від ковіду, не казав, просто запитав ціни. Жінка, яка зі мною говорила, сказала, що стандартні послуги — там, соснова труна, подушка та покривало, хрест, вінок і ще якісь дрібниці — в середньому мені обійдуться не менше 7,5 тис. грн. Остаточна ціна залежить від того, яку саме труну чи вінок я оберу і де поховаємо Іру. Запитала, куди під'їхати за тілом. Коли назвав лікарню, підозріло запитала, чи не «коронавірусне» тіло. Я підтвердив. Після цього мені сказали, що ціна на поховання зросте — маю розраховувати на мінімальну суму у 18 тисяч», — розповідає Олександр GreenPost.

Чоловік, аби пересвідчитися в тому, що все зрозумів правильно, навіть зайшов на сайт ритуального агентства. У розділі «Ціни» побачив ту саму суму, яку працівниця «ритуалки» озвучила йому першою, ще до того, як дізналася про причину смерті покійниці. Віднайти розділ зі спеціальними розцінками на поховання померлих від COVID-19 чоловік не зміг.

«Я тоді подзвонив ще по кільком номерам, які знайшов в інтернеті. Там уже прямо говорив, що буду ховати дружину, яка померла від коронавірусу. Суми не опускалися нижче тієї, яку мені назвали у першій конторі. Із сайтами та сама ситуація — ціни вказані за стандартні похорони. Я розумію, що безпека і все таке. Але деякі не могли мені навіть відповісти, чи будуть у копачів захисні костюми. За що тоді платити?», — скаржиться киянин. 

Харків'янка Агнія, котра відмовилася давати хабар за «нормальні» похорони, та брала кремацію, теж обурена цінами на ритуальні послуги.

«Ми оплатили всі ці послуги. І санітарів, і ще якихось експертів. І власне кремацію. За все — 800 доларів. Хрещену просто спалили. Без прощання, поминок та відправи», — розповідає жінка. 

Мовою документів: як вимагають ховати померлих від COVID у МОЗ

Тим часом в офіційних документах не йдеться про те, що кремація має бути єдиним способом поховання. Згідно зі статтею 1 Закону України «Про похорон і похоронну справу», в країні гарантується «право громадян на поховання їхнього тіла у відповідності з їх волевиявленням». Якщо померлий за життя ніяк не зафіксував свою волю, то стаття 4 цього ж закону гарантує «поховання в установленому законодавством порядку з урахуванням побажань родичів».

Навіть Постанова МОЗ № 4 від 27 березня не передбачає безальтернативну кремацію. Йдеться про «або поховання, або кремацію». 

Методичні рекомендації для поховання померлих від коронавірусу, якими керуються, зокрема, і в столиці, говорять лише про те, що кремація в умовах поширення інфекції є рекомендованим способом поховання осіб, які померли від COVID-19.

Незнанням законів і підзаконних актів (а останні змінюються досить динамічно в епоху епідемії) користуються недобросовісні працівники моргів та агенти ритуальних послуг. Вони свідомо або завищують ціни на кремацію померлих коронавірусом, або грають на почуттях вбитих горем рідних. Мовляв, заплатіть енну суму й зможете поховати вашого покійника в землі. 

Закриті труна та двері моргу для родичів. Як прощаються із жертвами коронавірусу

Але навіть легальна оплата всіх послуг не означає, що у часи епідемії коронавірусу прощання із покійним буде проходити традиційно. Замість вдягнених і професійно загримованих працівниками моргу покійників, які лежать у трунах під покривалом і букетами квітів, на родичів, як правило, чекають чорні мішки й закриті труни. Деяких не пускають навіть до зали прощання.

«Три недели назад хоронили сотрудницу в закрытом гробу. В морг родственников не пустили. Работники морга сказали, что батюшка отпел, но без них. На похороны пришло только три сотрудника. Остальные побоялись, хотя никто не боялся ходить по городу без масок. Потом муж сотрудницы жаловался, что за ковидную покойницу ритуальные услуги дороже обошлись», — каже Світлана Перетятько. В останній земний шлях вона проводжала свою колегу в місті Кременчук. 

У оновлених наприкінці літа рекомендаціях МОЗ про поховання покійних, які за життя хворіли на COVID-19, справді сказано про те, що на церемонії прощання слід уникати скупчення людей. Але ніхто не забороняє за дотримання усіх правил безпеки попрощатися з померлим.

«Ми оновили рекомендації щодо похованнях 4 серпня, пішли на спрощення. Там написано: використовувати мішки в разі, якщо з тіла померлого виділяється неадекватно велика кількість рідини. Якщо виділяється, то можуть завернути, тому що можуть бути бризки і є ризик потенційного потрапляння крапель», — пояснив головний державний санітарний лікар країни Віктор Ляшко.

Також у МОЗ дозволяють прощатися із покійним біля труни. Але померлого не можна цілувати. Також усі присутні мають бути в захисних масках або респіраторах, користуватися санітайзерами та дотримуватися безпечної соціальної дистанції. 

Як ми писали раніше, банкет під час коронавірусу перетворився на похорони. Іменини, на яких гості знехтували правилами безпеки під час епідемії, закінчилися для них лікарнею, а для господині — кладовищем. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.