Кава – стимулятор центральної нервової системи. Загальноприйнятим є факт, що цей напій не можна порівняти з правилами здорового харчування. Чи це так насправді, чи варто боятися цього продукту? Давайте розбиратися.
ПОЗИТИВНІ АСПЕКТИ
Почати краще з позитивних ефектів напою – адже їх достатньо:
- Антиоксидантні та протизапальні властивості. Хлорогенні компоненти, що знаходяться у складі кави, захищають організм від вільних радикалів та знижують ризик онкологічних хвороб (рак простати, ендометрію, меланому, лейкози). Варто зазначити, що у 90-ті роки 20-го століття продукт навпаки відносили до канцерогенних, але у 2016 році «звинувачення» зняли та детальні дослідження виявили зворотний ефект.
- Захист від серцево-судинних захворювань. Кофеїн зменшує ризик виникнення коронарного кальцію в організмі, який у свою чергу є індикатором звуження судин та спричиняє атеросклеротичні бляшки.
- Стимуляція жовчоутворення у кишечнику. Завдяки цьому відбувається прискорення проходження їжі через ШКТ, що знижує загалом навантаження на організм.
- Зниження ризику каміння у жовчному міхурі. За рахунок жовчогінних ефектів кофеїн прискорює виділення жовчі та не дає утворюватися застою.
- Профілактика цукрового діабету. Вміст магнію у продукті покращує чутливість тканин до інсуліну.
- Протидія неврологічним захворюванням. Дослідження показали, що вживання кофеїну знизило ймовірність захворювання на хворобу Паркінсона на 25%.
Як не дивно, позитивних моментів прийому напою накопичилося чимало. При цьому наукові дані доводять можливість вживання до 10 чашок кави на день. І це краще, ніж не пити її взагалі. Але завжди є нюанси.
ШКІДЛИВІ ЕФЕКТИ ВЖИВАННЯ КОФЕЇНОВИХ НАПОЇВ
Основними протипоказаннями прийому є дві причини: вагітність та збільшення ймовірності перелому кісткових тканин у передклімактеричному періоді у жінок. Для чоловіків значних приводів відмовитися від напою вченими знайдено не було.
Є одне “але”. Існує група людей, що менше 1% населення планети, яка має надвисоку чутливість до кофеїну. У них прийом кави викликає різке підвищення артеріального тиску, безсоння, аритмію та порушення ліпідного профілю. За такої реакції допустимо приймати 1 чашку в першій половині дня.
Кофеїн згодом вбудовується у метаболізм людини. Людина, яка вживає каву протягом усього життя у великій кількості, перестає відчувати будь-які ефекти напою. Такі люди без проблем можуть випити 2-3 чашки перед сном та спокійно відключитися після цього. Відбувається це через втрату чутливості тканин до кофеїну. Це не є патологією та вважається нормальним явищем.
Важливим є те, як використовується кава. Частим атрибутом чашки із напоєм є сигарета. Такий мікс нічого корисного здоров’ю не несе. Дослідження, які показували ризик раку легенів у людей, які споживають каву, саме проводилися на населенні, що курить.
Напій часто поєднується з молоком або цукром. У такому разі профілактика цукрового діабету сходить нанівець і можуть також виникнути проблеми із зубами. У чистому вигляді кава, навпаки, протидіє пародонтиту.
Обирати рекомендується зерновий продукт. У розчинному, фільтрованому напої відсутня більшість корисних речовин.
Оброблена в такий спосіб кава може погіршити ліпідний профіль, підвищивши рівень поганого холестерину. Найкращим варіантом стає приготування якісного зернового напою у спеціальній кавомашині.
Не варто боятися цих ароматних ласощів. Вживання кави, за відсутності протипоказань, не тільки покращить настрій, а й позитивно позначиться на здоров’ї людини.