Догори
Дати відгук

Сказ: перші симптоми та що робити, якщо вас вкусила тварина

28 вересня — Всесвітній день боротьби зі сказом.

3 хв на прочитання28 Вересня 2021, 09:38
Сказ Сказ
Поділитись:

Любити тварин, піклуватися та захищати їх від голоду, жорстокості та низьких температур — це прекрасна риса небайдужої сучасної людини. Проте не слід забувати, що є випадки, коли слід бути надзвичайно обережним: йдеться про сказ.

За даними ВООЗ, у 99 % випадків захворювання та смерті людини від сказу джерелом збудника  є собаки та кішки. В Україні — у 50 % кішки. Приблизно 40 % жертв укусів імовірно хворих на сказ собак — діти віком до 15 років. 

Джерело інфікування  — тварини, зокрема лисиці, кажани, свійські тварини, собаки та коти.

Як можна заразитися — через укус, подряпину чи пошкодження шкіри хворою твариною або потрапляння слини зі збудником сказу на слизові оболонки.

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи та завжди закінчується смертю.

Початкові симптоми сказу — підвищення температури та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження. У процесі поширення вірусу центральною нервовою системою розвивається прогресивне смертельне запалення головного та спинного мозку.Дві форми цього захворювання: активний і паралітичний сказ.

Для людей з активним сказом характерні гіперактивність, гідрофобія (боязнь води) та інколи аерофобія (боязнь протягів або свіжого повітря). Смерть настає за декілька днів у результаті зупинки роботи серця, дихання.

На паралітичний сказ припадає приблизно 30 % усіх випадків захворювання в людей. Ця форма сказу триває довше за попередню з легшим перебігом. М’язи поступово паралізуються, починаючи з місця укусу чи подряпини. Повільно розвивається кома та настає смерть.

Що робити, якщо вас укусила чи лизнула безпритульна або дика тварина? 

Коли лікар недоступний, ретельно промийте рану протягом 15 хв. мильною водою, мийними засобами, дезінфектантами для обробки ран у хірургічній практиці або іншими засобами (70 %-м спиртом або 5 %-м розчином йоду), що нейтралізують вірус. Але після цього слід звернутися до лікаря!

У разі інфікування потрібна негайна госпіталізація та введення антирабічної вакцини, яка запобігає виникненню захворювання у 96–99 % випадків.  

Профілактика сказу —  для профілактики сказу необхідно регулярно вакцинувати свійських і диких м’ясоїдних тварин, уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами, не торкатися диких чи безпритульних тварин, не підгодовувати безпритульних тварин у місцях, де постійно перебувають люди (особливо діти), виконувати правила утримання тварин.

До слова, козлик і півень відбили курку від яструба — драма на фермі в Нідерландах (ФОТО, ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитаннягодина тому
Створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання2 години тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання3 години тому
Мінагрополітики Врожай зернових Прогноз
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання4 години тому
Китів та дельфінів у Тихому океані офіційно визнали «юридичними особами»: це сприятиме захисту морських ссавців
2 хв на прочитання4 години тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання5 годин тому
Рослини кам'янистого саду (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання12 годин тому