Догори
Дати відгук

Сіль без солі: лікарі радять солезамінники для зниження ризику інсультів та інфарктів

KCl замість NaCl — розумне рішення.

2 хв на прочитання09 Вересня 2023, 17:18
Поділитись:

За статистикою, підвищений артеріальний тиск у третини дорослого населення нашої планети. Артеріальна гіпертензія є провідним фактором ризику виникнення захворювань серця та судин. Високий кров'яний тиск збільшує ризик інсультів на 54 % й інфарктів на 55 %. важливими чинниками, які збільшують ризик виникнення високого артеріального тиску є підвищене споживання натрію та низький рівень калію. Зазвичай ми їмо їжу з кухонною сіллю — NaCl (хлорид натрію). Що ж робити, якщо людина не готова повністю відмовитися від вживання солі? Про це розповідає «Досвідчений фармацевт».

Рекомендовано для зниження ризику хронічних хвороб вживання натрію менше 2,3 г (5 г солі) та калію більше 3,4 г на день для чоловіків та більше 2,6 г на день для жінок.

9,5 % кардіометаболічних смертей — наслідок надлишку солі в їжі.

Чому ми не їмо KCl замість NaCl?

По-перше, багато хто не знає про таку можливість.

По-друге, така сіль трохи відрізняється за смаком.

Але якщо калію не більше 30 %, смак той самий. Інший варіант: використовують суміш, яка додатково містить солі магнію, кальцію, амінокислоти, спеції, трави

По-третє, збагачена калієм сіль дорожча, як мінімум, у 1,5 раза.

Результати використання солезамінників, збагачених калієм, вражають:

✔ Перу: дослідження із солезамінником (25 % KCl). Результат — імовірність артеріальної гіпертензії за 3 роки дослідження знизилася на 55 % порівняно з контролем!

✔ Китай: зниження систолічного тиску на 5,58 мм рт.ст. та діастолічного АТ на 2,88 мм рт.ст. (Ефект більше у людей із гіпертонією).

✔ Тайвань: зниження ризику серцево-судинної смерті на 41 % протягом 31 місяця, але без впливу на загальну смертність.

✔ Дослідження продовжуються.

А чи ризик є?

  • Можливе підвищення рівня калію у людей із хронічною хворобою нирок, цукровим діабетом, тяжкою серцевою недостатністю, наднирниковою недостатністю, при використанні ліків, що затримують калій.
  • При рівні калію в крові більше 5,5 ммоль на л слід обмежувати вживання в їжу продуктів, багатих на калій.

Проконсультуйтеся з лікарем!

А тим часом:

  • Не додавайте сіль під час приготування їжі.
  • Спершу покуштуйте їжу, потім посоліть, а потім спробуйте ще раз і більше не соліть.

Також ми розповідали, чим можна замінити сіль: радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.