Догори
Дати відгук

Шведські вчені створили революційну батарею з відходів: 8000 циклів заряджання за копійки

Вона зроблена з відходів паперової промисловості.

2 хв на прочитання21 Травня 2024, 09:14
Шведські вчені Батарея з відходів Відновлювальні джерела енергії Шведські вчені Батарея з відходів Відновлювальні джерела енергії
Поділитись:

Дослідники з Університету Лінчепінга, Університету Карлстада та Університету Чалмерса у Швеції розробили недорогу батарею, в якій не використовується літій, вона зроблена з цинку та лігніну – відходів паперової промисловості.

Зі зростанням впровадження рішень у галузі відновлюваних джерел енергії, таких як вітер та сонячна енергія, також зростає попит на рішення для зберігання енергії. В даний час вони поставляються з використанням батарей, що містять такі компоненти, як літій та кобальт.

Хоча щільність енергії цих батарей є кращою, видобуток цих мінералів пов’язана з проблемами навколишнього середовища. Літій-іонні акумулятори також нелегко переробляти, і тому вони не є екологічно безпечним варіантом у довгостроковій перспективі.

Технологія акумуляторів на основі цинку широко використовується на ринку, але тільки для пристроїв, що не перезаряджаються. Переважними є рішення на основі літію, оскільки вони можуть зберігати більшу кількість енергії. Тим не менш, вони також схильні до ризику займання і вибуху.

Батареї на основі цинку набагато безпечніші. У довгостроковій перспективі вони зможуть замінити літій-іонні батареї варіантами, що перезаряджаються. Тому дослідники з Лабораторії органічної електроніки Університету Лінчепінга (LiU) звернулися до цинку та лігніну при розробці акумуляторів.

Основна причина, через яку цинкові батареї не знайшли широкого застосування – це реакційна здатність цинку з водою в електроліті. Ця реакція призводить до утворення газоподібного водню і цинк батареї стає непридатним для використання.

Шведські дослідники використовували інший електроліт, званий водно-полімерним сольовим електролітом (WiPSE), та продемонстрували, що стабільність цинку можна підвищити.

“І цинк, і лігнін дуже дешеві, а акумулятор легко підлягає вторинній переробці”, – сказав розробник. “Якщо ви підрахуєте вартість циклу використання, це стане надзвичайно дешевою батареєю в порівнянні з літій-іонними батареями”.

На відміну від інших батарей на основі цинку, які розряджаються за кілька годин, нова батарея може зберігати заряд протягом тижня. Крім того, акумулятор стабільний та зберігає 80 відсотків своєї продуктивності протягом 8000 циклів.

Батарея, розроблена командою, зараз мала, але технологію можна легко масштабувати до розмірів автомобільного акумулятора. З точки зору щільності енергії батареї можна порівняти зі свинцево-кислотними батареями, але вони не містять токсичних компонентів, що робить їх більш екологічно безпечними.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Фото: «Китайська панорама»
У тренді: в Китаї зелена енергетика вперше перевершила вугільну за встановленою потужністю
1 хв на прочитанняВчора
Пошкодження магістральних мереж
Через пошкодження магістральних мереж є обмеження з видачі електроенергії - міністр енергетики
1 хв на прочитання25 Липня 2024
З ремонту вивели ще один атомний блок
Image by PIRO4D from Pixabay
Світла стане більше: з ремонту вивели ще один атомний блок
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Світлана Гринчук
Підтримка групи G7+ допоможе Україні посилити енергосистему і наростити генерувальні потужності до наступної зими — Світлана Гринчук
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Міненерго і японське JICA узгодили пріоритети співпраці для відновлення енергосектору і підготовки до зими
1 хв на прочитання24 Липня 2024
Є кілька сценаріїв того, як Україна проходитиме найближчу зиму — енергетик
1 хв на прочитання23 Липня 2024
Кабмін сьогодні прийняв низку важливих рішень для країни
6 хв на прочитання23 Липня 2024
Туреччина допоможе Україні з відновленням енергосектору і нарощуванням потужностей розподіленої генерації
1 хв на прочитання23 Липня 2024