Догори
Дати відгук

Штучний інтелект може врятувати від серцевого нападу тисячі людей: нову технологію впроваджують у Великій Британії

«Забагато людей щороку марно вмирають від серцевих нападів».

5 хв на прочитання17 Листопада 2023, 12:28
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

У Великій Британії розробили, протестували і мають намір впроваджувати в медичну практику систему з використанням штучного інтелекту, яка здатна побачити те, чого не бачать лікарі на комп'ютерній томографії серця та судин, передбачити можливість серцевого нападу та врятувати безліч життів. Інструмент штучного інтелекту, який може передбачити 10-річний ризик смертельних серцевих нападів, здатен змінити лікування пацієнтів, які проходять КТ для дослідження болю в грудях. Дослідження було представлено на наукових сесіях Американської кардіологічної асоціації у Філадельфії, повідомляє портал Оксфордського університету.

Під час першого реального випробування інструменту ШІ було виявлено, що він покращує лікування до 45 % пацієнтів. Технологія штучного інтелекту потенційно може врятувати життя тисяч людей із болем у грудях, які, можливо, не були визначені як групи ризику серцевого нападу, і тому могли не отримати відповідного лікування для зниження ризику.

Ця технологія також є економічно ефективною може змінити лікування пацієнтів, які направляються на обстеження болю в грудній клітці, у всій Національній службі охорони здоров'я Великої Британії (NHS).

Щороку у Великій Британії близько 350 000 людей проходять КТ серця — стандартний тест для виявлення будь-яких звужень або закупорок коронарних артерій. Приблизно у 75 % випадків немає чітких ознак значного звуження, тому пацієнтів часто заспокоюють і виписують. На жаль, багато з цих людей помруть від серцевого нападу в майбутньому, тому що невеликі, невизначені звуження можуть розростися, якщо вони запалені, блокуючи артерії. До недавнього часу не було можливості визначити цих пацієнтів групи ризику.

У новому дослідженні професор Хараламбос Антоніадес і його команда з медичного факультету Редкліфського університету Оксфордського університету проаналізували дані понад 40 000 людей, які проходили звичайне КТ серця у восьми британських лікарнях. За учасниками спостерігали в середньому 2,7 року. У той час як ті, хто мав значне звуження коронарної артерії, мали більшу ймовірність серйозних серцевих ускладнень або смерті, вдвічі більше пацієнтів без значних звужень перенесли серцеві напади та смерть внаслідок серцевих захворювань.

Потім команда використала новий інструмент ШІ, навчений на основі інформації про зміни жиру навколо запалених артерій, що може вказувати на ризик таких подій, як серцевий напад, а також інформацію про звуження артерій та інші клінічні фактори ризику. Подальше тестування на додаткових 3393 пацієнтах протягом 7,7 років показало, що він може незалежно і точно прогнозувати ризик серцевих подій.

Серед тих, у кого не було перешкод для артерій, ті з найвищим рівнем запалення в кровоносних судинах мали більш ніж у 10 разів вищий ризик смерті від серцевих захворювань порівняно з тими, хто мав менший рівень запалення.

У першому в світі пілотному проекті команда надала клініцистам оцінки ризику, згенеровані штучним інтелектом, для 744 послідовних пацієнтів і виявила, що до 45 % випадків клініцисти змінювали плани лікування пацієнтів. Це вказує на те, що цей інструмент ШІ може бути надзвичайно цінним.

Аналіз, який порівнював використання інструменту штучного інтелекту зі стандартним доглядом, показав, що він був дуже економічно ефективним. Окрім того, за оцінками дослідників, впровадження цієї технології в NHS могло б призвести до більш ніж на 20 % менше серцевих нападів і на 8 % менше смертей від серцевих захворювань та інсультів серед тих, хто пройшов тест. Оскільки технологія, необхідна для живлення інструменту штучного інтелекту, вже замовлена для пілотної програми в п’яти лікарнях NHS, дослідники сподіваються, що незабаром її можна буде розгорнути по всій Великій Британії.

«Наше дослідження виявило, що деякі пацієнти, які звертаються до лікарні з болем у грудях і яких часто заспокоюють і відправляють додому, мають високий ризик серцевого нападу в наступне десятиліття, навіть за відсутності будь-яких ознак захворювання серцевих артерій. Тут ми продемонстрували, що надання клініцистам точної картини ризику може змінити та потенційно покращити курс лікування багатьох серцевих пацієнтів», — сказав професор Хараламбос Антоніадес, завідувач відділу серцево-судинної медицини BHF та директор Центру гострої багатопрофільної візуалізації та інтервенційного лікування Оксфордського університету.

Він висловив сподівання, що цей інструмент штучного інтелекту незабаром буде впроваджено в Національній службі охорони здоров’я, допомагаючи щорічно запобігати тисячам смертей від серцевих нападів у Великій Британії, яких можна уникнути.

«Забагато людей щороку марно вмирають від серцевих нападів. Нам життєво важливо використовувати потенціал штучного інтелекту, щоб керувати лікуванням пацієнтів, а також забезпечити, щоб NHS була оснащена для підтримки його використання. Ми сподіваємося, що ця технологія зрештою буде розповсюджена в Національній службі охорони здоров’я та допоможе щороку рятувати життя тисяч людей, які інакше можуть залишитися без лікування», — заявив професор сер Нілеш Самані, медичний директор Британського кардіологічного фонду.

Принагідно нагадаємо симптоми серцевого нападу: попереджувальні знаки, які ніколи не слід ігнорувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost