Догори
Дати відгук

Симптоми серцевого нападу: попереджувальні знаки, які ніколи не слід ігнорувати

Варто враховувати і фактори ризику.

3 хв на прочитання30 Вересня 2023, 00:36
Поділитись:

Серцевий напад — загальний стан здоров'я, який може статися як з чоловіками, так і жінками. Виживаність висока, і люди можуть насолоджуватися нормальним життям після цієї травматичної хвороби. Варто знати попередження та симптоми, щоб уживати необхідних запобіжних заходів у надзвичайних ситуаціях.

Симптоми серцевого нападу — попереджувальні знаки:

1) Біль і дискомфорт у грудях:

  • Пацієнт, який страждає на серцевий напад, відчуватиме тиск і герметичність у грудях, яка може поширюватися у бік грудної клітки, рук, шиї, щелепи чи спини.
  • Біль може бути в одній руці чи в обох руках. Біль у грудях — у центрі чи у лівій частині грудей.
  • Біль триває кілька хвилин і може часто виникати.
  • Людей можуть ввести в оману печія або розлад шлунка. Часто здуття живота викликає біль і дискомфорт у грудях. У жінок біль у грудях не може вважатися застережливим знаком.
  • Інші симптоми слід перевіряти разом із болем у грудях, наприклад, дискомфорт у животі, біль у напрямку руки, шиї та щелепи, нудота, блювання та ін.

2) Задишка:

Людині, яка страждає на серцевий напад, буде важко дихати. Проблема виникає через звуження та герметичність грудей. Задишка може статися навіть у стані спокою та зростає при фізичній активності.

3) Запаморочення:

Люди відчувають раптове запаморочення.

4) Холодний піт:

Люди, які страждають від серцевого нападу, мають холодну пітливість.

Іншими поширеними симптомами серцевого нападу є нудота, блювання, втома, занепокоєння.

Люди найчастіше не усвідомлюють симптоми серцевого нападу, доки не виникне надзвичайна ситуація.

Слід враховувати і фактори ризику.

Віковий фактор. Чоловіки віком від 45 років і жінки старше 55 років наражаються на ризик розвитку серцевого нападу. Люди цієї вікової групи повинні вжити всіх запобіжних заходів, щоб уникнути серцевого нападу.

Тютюн. Люди, які курять або є пасивними курцями протягом тривалого часу, з більшою ймовірністю страждають від серцевого нападу. Куріння порушує облицювання артерій, що полегшує осадження жирних кислот.

Високий кров’яний тиск. Збільшення артеріального тиску може бути спричинене багатьма причинами, такими як ожиріння, куріння, високий рівень холестерину або діабет. Підвищений кров'яний тиск може призвести до пошкодження артерій, які перетворюються на місця осадження жирної кислоти.

Високий рівень холестерину в крові. Холестерин має різні типи, такі як тригліцериди, ліпопротеїни низької щільності (LDL), VLDL (ліпопротеїни з дуже низькою щільністю) та HDL (ліпопротеїни високої щільності). Тригліцериди, ліпопротеїн низької щільності (LDL) та VLDL (ліпопротеїни з дуже низькою щільністю) є поганим холестерином, який осідає на артеріях. Обложений жир підвищує ризик серцевого нападу. ЛПВЩ (високолотний ліпопротеїн) є хорошим холестерином, тому необхідно споживати продукти, багаті на холестерин.

Діабет. Тіло стає стійким до цукру, а метаболізм цукру знижується або через нечутливість інсуліну, або зниження виробництва інсуліну. Підвищений рівень цукру в крові може мати шкідливі наслідки для вашого організму.

Генетика. Люди, чиї брати, сестри, батьки чи бабусі та дідусі страждали від серцевого нападу у ранньому віці (чоловіки 45 років та жінки 65 років), потрапляють у зону ризику.

Ожиріння. Збільшення маси тіла є фактором, що сприяє серцевому нападу. Ожиріння може бути спричинене діабетом, холестерином та артеріальним тиском. Навіть 10 % втрата ваги тіла може допомогти у покращенні загального стану здоров'я.

Також ми писали про серцево-судинні захворювання в умовах війни: консультує кардіолог.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.