Догори
Дати відгук

Щоб не лякати пацієнтів: науковці пропонують перестати називати раком один із видів онкозаворювань

Прецеденти вже є.

3 хв на прочитання26 Січня 2024, 11:17
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Дедалі більше лікарів виступають за те, щоб перестати називати раком або карциномою рак передміхурової залози, який росте дуже повільно чи не росте взагалі. Про це повідомляють у The Wall Street Journal.

За словами фахівців, термін «рак» викликає сильний страх у пацієнтів, що може впливати на результати лікування.

Лікарі вказують на те, що страх перед словом «рак» часто призводить до агресивних методів лікування, навіть тоді, коли вони можуть бути зайвими. Перейменування деяких видів раку може сприяти зменшенню цього страху і допомогти пацієнтам отримати менш агресивне й ефективне лікування.

Подібні зміни в термінології не є надзвичайними, адже раніше вже були перейменовані деякі форми раку, такі як рак щитоподібної залози, шийки матки та сечового міхура. Зараз науковці розглядають можливість змінити назву раку передміхурової залози, що є найпоширенішим типом раку серед чоловіків у США та може мати важкі психологічні наслідки для пацієнтів.

Лаура Ессерман, професор хірургії та радіології Університету Каліфорнії (Сан-Франциско), стверджує, що слово «рак» надто лякає пацієнтів, і вони можуть приймати поспішні рішення щодо лікування. Вона вважає, що деякі типи раку можуть бути менш агресивними, ніж вони виглядають, і вимагати лише спостереження, а не радикального лікування.

Науковці та лікарі підкреслюють, що раннє виявлення раку є важливим, але не завжди вимагає агресивного лікування. Наприклад, деякі типи раку можуть бути повільноростучими і навіть змінюватися самостійно.

За словами Ессерман, десятки років тому рак часто виявляли на пізніших стадіях, коли ймовірність смерті була вищою. Але тепер скринінги дозволяють виявити «резервуар захворювань, які є менш агресивними, і деякі з них можуть навіть минути самі собою».

«Всі думають, що раннє виявлення рятує життя, але насправді все трохи складніше», — зазначила Ессерман.

Рак передміхурової залози — найпоширеніший вид онкології серед чоловіків у США та другий за смертністю. Професор хірургії, уролог-онколог університету Чикаго Скотт Еггенер говорить, що близько 60 % чоловіків із раком передміхурової залози першого ступеня воліють активно спостерігатися у лікаря, тоді як інші обирають більш агресивне лікування — як правило, хірургічне чи променеве.

Спостереження та ретельний моніторинг можуть бути ефективними методами лікування деяких видів раку. Наприклад, дослідження показали, що чоловіки з раком передміхурової залози малого ступеня ризику, які обрали спостереження, мали подібні показники смертності порівняно з тими, хто обрав радикальне лікування.

Можливе перейменування деяких видів раку може сприяти розумінню, що не кожен випадок раку є таким самим загрозливим і що існують альтернативні методи лікування, які можуть бути менш інвазивними та мати мінімальні побічні ефекти.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.