Догори
Дати відгук

Що від нас намагаються приховати виробники морозива

4 хв на прочитання22 Червня 2020, 14:39
Поділитись:

Із настанням спеки попит на морозиво традиційно підвищується. Проте визначити якість морозива без лабораторних досліджень доволі складно. Про те, як вибрати якісне морозиво, GreenPost розповіла Ніна Кільдій, керівник відділу тестування Центру експертиз «Тест».

Як відрізнити справжнє морозиво від фальсифікату?

Ніяк. Тому що українське законодавство дозволяє виробництво морозива з додаванням рослинних жирів. Морозиво, виготовлене з молока, може бути двох категорій – першої, «вершкове молочне» (тобто виготовлене з органічної сировини, без додавання основних складників) та другої, «морозиво з комбінованим складом сировини» (на неї є окремий стандарт, і туди дозволяється додавати рослинні жири чи замінники молочного жиру, які називаються «пальмова олія», «кокосова олія», «модернізовані жири» і так далі).Тобто якщо виробник написав на етикетці «морозиво з комбінованим складом сировини» і додав туди рослинну олію, законодавства він не порушує.

Cлід пам’ятати: якщо морозиво називається «пломбір», то воно має бути з використанням лише молочного жиру. Якщо ж ви бачите напис «із комбінованим складом сировини», це означає наявність рослинних жирів.

Однак є ще такі хитрі виробники, які пишуть на етикетці «морозиво виготовлене лише з молока, не містить жодних замінників», але не вказують усіх інгредієнтів, тому склад важко визначити. Таке морозиво містить рослинні жири і різні замінники молока, які підбираються таким чином, щоб їх було важко вловити на смак – і при сучасному розвитку харчових технологій це можливо. Проте якщо використаний замінник дуже низької якості, то на смакових якостях це все ж таки позначиться. До того ж якщо у складі морозива є пальмова чи кокосова олія, то людина буде відчувати неприємний жировий наліт.

Колір морозива не стане підказкою, бо барвник можна підібрати будь-який. 

Що стосується терміну придатності, то це також не дуже певний орієнтир. Зараз термін зберігання і справжнього морозива доволі довгий – може сягати навіть двох років.

Як вибрати більш якісне, правильне і безпечне морозиво?

Найкраще віддати перевагу морозиву, зробленому з молока, особливо якщо ви хочете купити морозиво для дітей. Це звичайний «пломбір» без усіляких додатків. Там буде дуже короткий склад: із харчових додатків – лише згущувачі, без барвників та ароматизаторів. Пломбір жирніший за вершкове чи молочне морозиво, відповідно він калорійніший. У морозиві, на якому написано «0 калорій» (якщо ми не говоримо про фруктовий лід, а саме про молочне морозиво), користі буде мало, та й замість цукру при його виготовленні використовують синтетичні замінники. І, власне, без жиру, без білку морозиво ніколи не буде смачним. Тому на це треба зважати.

великий план, денний час, Дівчина

Окрім того, коли ви відкриваєте морозильну камеру, морозиво має бути твердим. Якщо морозиво м’яке, значить, його неправильно зберігали.

Замерзла пляма замість ріжка свідчить про те, що це морозиво вже розморожували і потім заморожували знову. Купувати його не варто, тому що можна отруїтись – імовірно, воно вже зіпсувалося. Таким же чином потрібно поводитись із ним удома.

Якщо хочете звести ризик до мінімуму, враховуйте: будь-який яскравий смак, аромат чи колір зазвичай досягається додаванням синтетичних харчових добавок, і вони можуть викликати у людини алергію.

Також слід звернути увагу на країну виробництва, тому що зараз у нашій торговельній мережі дуже багато різного морозива, і воно дуже сильно відрізняється за ціною. Зрозуміло, найдешевше морозиво, зроблене в Україні, з комбінованим складом сировини, тому що молочний жир дорогий, і його замінюють іншими жирами, щоб зекономити. Дорожчі вітчизняні пломбіри. А найдорожче, звичайно, імпортне морозиво, але його ціна не означає, що воно на 100% натуральне - треба вчитуватись у склад. На жаль, в Україні деякі виробники маніпулюють цим поняттям – наприклад, пишуть: «морозиво з білоруського вершкового масла», при цьому оформлення етикетки робиться у відповідних кольорах. Або «морозиво в традиціях Нової Зеландії» - назву дуже добре обіграно, але етикетка «виказує» цілком вітчизняного виробника. Це також не є порушенням законодавства, але покупцеві до всього доводиться бути уважним, бо на всьому можуть зіграти не дуже чесні виробники.

Тому при виборі морозива єдина підказка для споживача – це етикетка, на якій написана вся інформація, і доведеться дуже уважно вчитуватись, не зважаючи на те, наскільки дрібним шрифтом вона часто буває написана…

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Ризик розвитку раку Шкідливі продукти Поради лікаря
Зросте рівень жиру в крові та ризик розвитку раку: які частини курки краще не їсти
1 хв на прочитання4 години тому
23 квітня Всеукраїнський день психолога Лікування гіпнозом Техніки заспокоєння Дихальні вправи EMDR-терапія
Всеукраїнський день психолога: модний гіпноз, техніки заспокоєння, дихальні вправи, EMDR-терапія
6 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
Їжа проти безсоння: продукти, які потрібно їсти на ніч
3 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Профілактика захворювань: регулярні медичні огляди та скринінгові тести для підтримки здоров'я
1 хв на прочитанняВчора
Двох мисливців запідозрили у зараженні пріонною хворобою від оленів
2 хв на прочитанняВчора
Науковці назвали найбільш імовірні причини наступної пандемії, яку очікують найближчим часом
4 хв на прочитанняВчора
Насолодитися ар-деко, стоячи голяка разом з іншими відвідувачами: 10 унікальних лазень з усього світу (ФОТО)
8 хв на прочитанняВчора
«Не худніть так»: 10 порад від лікаря, які дозволять зберегти здоров’я при схудненні
10 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Незаконна рубка лісу Судитимуть Шкода довкіллю
Нарубали на 900 тисяч гривень: на Буковині судитимуть експосадовця лісового господарства
1 хв на прочитання42 хвилини тому
Небезпечні відходи Правила утилізації Міндовкілля
Одна акумуляторна батарея наносить шкоди більше, ніж тисячі тонн відходів від промисловості, — Міндовкілля
3 хв на прочитаннягодина тому
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання2 години тому
Бананові булочки до кави Легкий рецепт Смачна Випічка
Ароматні та м’які бананові булочки до кави або чаю: легкий рецепт випічки
1 хв на прочитання3 години тому
В Одесі все частіше на вулицях зустрічаються дикі лисиці: як з ними поводитися у випадку зустрічі
2 хв на прочитання5 годин тому
Як позбутися запаху котячого туалету: 3 правила та 1 «лайфхак»
3 хв на прочитання6 годин тому
Які поживні речовини зберігаються довше під час консервації, ніж у свіжому продукті
1 хв на прочитання7 годин тому
Сметанне печиво — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання12 годин тому