Догори
Дати відгук

Що таке абсент і як його правильно пити

У переліку алкогольних напоїв абсент з’явився у кінці XVIII століття.

5 хв на прочитання14 Червня 2022, 06:40
Поділитись:

Серед алкогольних напоїв абсент відрізняється високим вмістом спирту, особливим смаком і незвичайними властивостями. У чому особливості напою і як його правильно вживати? Читайте в статті чому абсент унікальний і як його пити в чистому вигляді або в коктейлях, пише yizhainfo

У чому особливості абсенту

Що таке абсент? Абсент – це алкогольний напій, який містить до 74% спирту. Його виготовляють на основі екстракту гіркого полину методом дистиляції.

Автор книги “Абсент” Філ Бейкер називає його одним з найміцніших алкогольних напоїв і підкреслює, що полин, який входить до складу, діє на психіку людини. Ефірні олії полину містять туйон – токсичний елемент галюциногену. При переробці в готовий продукт потрапляють тільки залишки цієї речовини.

Окрім екстракту полину, в абсент входять і інші рослинні речовини: аніс зірчастий, коріандр, корінь дягелю, меліса, ісоп, ялівець, мускатний горіх, фенхель, ромашка.

Історія напою

У переліку алкогольних напоїв абсент з’явився у кінці XVIII століття. Називають навіть точну дату його появи – 1792 рік. За однією з версій, тоді французький доктор Пьер Ординер тікав від Великої Французької революції в Швейцарію і зайнявся виготовленням напою з полину, який удосталь ріс в околицях села Куве.

Також припускають, що ще раніше схожий напій через дистиляційний апарат гнали місцеві мешканки – сестри Энріо. Вони готували напій з полину і анісу, додавали фенхель, ромашку, коріандр і шпинат. Засіб вони назвали Bon Extrait d’Absinthe і продавали його як ліки через посередництво доктора Пьера Ординера.

Рецепт напою у сестер викупив майор Дюбье. І вже його зять Анри-Луї Перно зайнявся виробництвом абсенту в промислових масштабах. Подружжя Перно перенесли виробництво унікального напою у Францію (провінція Жюра), де сьогодні його випускають під маркою “Перно” (Pernod).

Небезпечна дія цього алкоголю на здоровий глузд викликала хвилю обурень серед супротивників абсенту. На початку XX століття Швейцарія, а потім і інші європейські країни, заборонили виробництво і продаж абсенту на своїй території.

У 90-і роки XX століття відношення до напою у споживачів стало терпиміше і покращало після того, як країни ЄС прийняли рішення, що у складі абсента нових марок повинне входити не більше 35 мг/кг туйона.

Правила вживання абсенту

Як пити абсент? Щоб не зашкодити здоров’ю, пийте не більше 30 мл напою в чистому вигляді. Ось як можна вживати абсент в чистому вигляді і у складі коктейлів:

  1. Французький варіант. У келих наливають 50 мл напою, розміщують згори ложку з отворами, кладуть на неї шматочок рафінаду і ллють повільно крижану воду, поки келих наповниться на 2/3, а рідина стане каламутною. Ефірні олії при взаємодії з водою випадають в осад. Автор книги “Drinks. Практичний путівник. Міцний алкоголь. Коктейлі. Вино & пиво” Адам Макдауэлл вважає, що цукор додавати до абсента не обов’язково, оскільки якісний напій не вимагає такої фальсифікації.
  2. Нерозбавлений метод. Абсент п’ють з вузьких чарок (шотов) в чистому вигляді. Перед вживанням напій охолоджують до 0 °С, а потім випивають залпом.
  3. Чеський “вогняний” метод. Чарку для абсента наповнюють наполовину, змочують в алкоголі шматочок рафінаду і кладуть його на абсентну ложку. Підпалюють і залишають полум’я на 1 хвилину. Цукор плавиться і крапає на дно чарки. Коли полум’я гасне, ложку з цукром опускають в рідину і ретельно перемішують. Перед вживанням напій розбавляють холодною водою 1:5.
  4. Метод “Дві склянки”. Абсент наливають в чарку і ставлять її в порожній келих. У чарку з абсентом заливають холодну воду. Рідина переповнює чарку і виливається в келих. Коли в чарці залишиться тільки чиста вода, можна дегустувати напій.
  5. Коктейльний спосіб. Фортеця і гіркота абсента зменшується за рахунок додавання коли, соку, тоніку, лимонаду, спрайту і інших алкогольних напоїв. Пропорції визначають за своїм смаком.
  6. “Барменский” метод або метод в стилі самбуки, як його називає Алкофан у книзі “Алкогольні напої і культура пиття. Систематична енциклопедія від Алкофана”. Для приготування напою беруть склянку “Олд фэшн”, келих для коньяку (“сніфтер”), трубочку для коктейлів, серветку і запальничку. У коньячний келих наливають 50 мл абсента. У центрі серветки роблять отвір і протягують в нього коротку частину трубочки. Згори на “Олд фэшн” ставлять “сніфтер” і підпалюють абсент. Келих прокручують 10 − 15 секунд для рівномірного прогрівання. Виливають абсент, що горить, в інший келих, а перший відразу накривають згори серветкою з трубочкою. Абсент випивають залпом і вдихають через трубочку алкогольні пари.

Міцний абсент перетворюється на приємний напій з помірною міцністю. Його оригінальні види прикрашають святковий стіл, а грамотні способи вживання напою перетворюють звичайні посиденьки на веселе культурне застілля.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення ілюстративне. Фото: Рixabay
«Можете нічого не платити»: в Україні хочуть змінити правила щодо інформування пацієнтів про Програму медичних гарантій
1 хв на прочитання46 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання2 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання4 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання7 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання8 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost